More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    FOTO Prima creșă „verde” din România, finalizată într-un termen record de 4 luni, stă cu lacătul pe ușă după ce autoritățile locale din Fălticeni nu au reușit să o autorizeze în 9 luni

    La Fălticeni există o tradiție ca dezvoltarea să aibă două viteze, încet și foarte încet. După ce spitalul din localitate a fost dat spre folosință la 30 de ani de la începerea lucrărilor, se pare că o nouă epopee se află la început de drum.

    Prima creșă „verde” din România, cea de pe strada Nicolae Beldiceanu din municipiul Fălticeni, a fost inaugurată cu surle și trâmbițe, la sfârșitul anului trecut. Clădirea a fost ridicată într-un termen record de 4 luni și părea să fie un exemplu de cum ar trebui să fie implementat un proiect.

    Dacă constructorul și-a făcut treaba ca la carte, autoritățile locale și-au arătat limitele, primarul Cătălin Coman și colegii lui din Primăria Fălticeni, nereușind să autorizeze creșa la 9 luni distanță de la inaugurare. Practic, o clădire nouă a fost finalizată în 4 luni, iar câteva hârtii nu au putut fi eliberate în 9 luni.

    Astăzi, 11 septembrie 2023, când a debutat noul an școlar, creșa „verde” din Fălticeni este încuiată, iar liniștea din zonă era mormântală.

    La sfârșitul anului trecut, Ministerul Dezvoltării a finalizat prima construcție finanțată din PNRR. Fostul ministru Cseke Attila a inaugurat, la data de 20 decembrie 2022, la Fălticeni, prima creșă modernă și prietenoasă cu mediul. Alte 211 astfel de creșe vor fi construite în întreaga țară.

    Prima creşă nouă şi prietenoasă cu mediul din programul naţional de construire de creşe a Guvernului, denumită după Sfânta Ana, a fost finalizată în Fălticeni.

    La inaugurare a creşei, au fost prezenți fostul ministr al dezvoltării, Cseke Attila, senatorii Ioan Stan și George Mîndruță, prefectul Alexandru Moldovan, Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava, și Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni.

    Noua creşă, primul obiectiv construit cu finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a fost finalizată şi predată beneficiarului. Lucrările au demarat pe 18 august 2022 şi este prima creşă construită în municipiul Fălticeni în ultimii 30 de ani.

    „Construim alte 211 astfel de creşe în România, prin care vom asigura 11.500 noi locuri în creşe pentru cei mici. Creşa de la Fălticeni va găzdui 70 de copii şi este organizată în 3 nuclee funcţionale: zona administrativă, zona destinată copiilor şi zona spaţiilor tehnico-gospodăreşti. De asemenea, creşa beneficiază de 7 dormitoare, 4 camere de joacă, prevăzute cu vestiar şi grupuri sanitare, spaţii pentru luat masa, cabinet medical şi spaţii administrative – birouri, spălătorie, călcătorie, biberonerie şi bucătărie”, declara fostul ministr al dezvoltării, Attila Cseke.

    Este vorba de o creşă modernă, de tip nZEB (near-Zero Energy Building), fiind dotată cu 65 de panouri solare şi 43 de panouri fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie şi apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii este foarte bine izolată termic, cu uşi şi geamuri izolante. Astfel, consumul de energie al clădirii clasifică această construcţie ca fiind una cu performanţă energetică ridicată, la care necesarul de energie pentru asigurarea exploatării normale este foarte scăzut. În acest mod, consumul anual specific de energie primară este estimat la 107,46 [kWh/m2an] (mai mic decât limita impusă pentru respectarea cerinţei nZEB la clădirile pentru învăţământ din zona climatică IV, de 170[kWh/m2an]), fiind cu 37% mai mic (peste limita impusă prin PNRR, de 20%). Conform bilanţului între energia regenerabilă şi cea neregenerabilă, 40% din energia consumată este regenerabilă (peste 30%, cât este limita nZEB), iar reducerea emisiei de carbon este de la 36,88 kg/m2an la 14,65 kg/m2an, de 60% (faţă de minimum de 30%).

    Valoarea contractului de proiectare şi execuţie a acestei creşe a fost de 15.517.574,11 lei.

    La începutul anului 2021, Ministerul Dezvoltării a demarat un amplu program pentru construirea de creşe moderne şi eficiente din punct de vedere energetic şi, până acum, au primit finanţare alte 211 astfel de creşe, care vor fi construite în diferite localităţi ale României.

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello Euro Fratello

    Related articles