Mitropolitul Longhin Jar de la Mănăstirea Bănceni din regiunea Cernăuți a fost victima unei agresiuni sălbatice, ajungând la spital în stare extrem de gravă. Totul s-a petrecut la data de 22 ianuarie 2024, însă abia astăzi s-au aflat mai multe detalii despre gravul incident.
Preotul român și-a făcut astăzi apariția și a explicat ce s-a întâmplat, rugându-i pe credincioși să nu se dezică de ortodoxie.
„Asta s-a întâmplat în noaptea de 22 ianuarie 24. Au bătut la ușă de 3 ori, iar când am deschis, am primit o lovitură de la care mi-am pierdut cunoștința. În urma loviturii, a fost necesară o intervenție chirurgicală. Acum mă simt bine! Totul rămâne la mila și la judecata lui Dumnezeu! Pentru a vă liniști, o să spun câteva cuvinte pentru ca nimeni să nu fie îngrijorat. Pentru noi, totul e bine, totul se petrece conform credinței noastre ortodoxe. Trebuie să le îndurăm pe toate, să suferim și să ne rugăm. Sunt puțin bolnav acum, dar am ceea ce merit. Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Dumnezeu să aibă milă de toți și să ne ierte pe toți! Când doctorii au văzut au spus: Dumnezeule, aveți o conformație a capului diferită. Dacă ați fi fost ca restul oamenilor, acum nu ați mai fi fost în viață. Totul e întreg, oasele sunt întregi. Dumnezeu v-a salvat! De doi ani de zile bat preoți și femei bătrâne, confiscă bisericile și dezbină poporul ucrainean. Toată lumea spune că trebuia să fiu în spital, că m-am simțit rău din cauza pastilelor, că am avut amețeli, că am căzut de două ori și că m-am lovit. Să nu credeți asta, fraților și surorilor! Dacă nu știți, e mai bine să tăceți și să vă rugați, fraților și surorilor! Vă îmbrățișez pe toți și vă iubesc”, a transmis mitropolitul Longhin Jar.
Varianta preotului român este total diferită de cea pe care Ruslan Zaparaniuk, guvernatorul regiunii Cernăuți, i-a prezentat-o lui Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava. Zaparaniuk a transmis că mitropolitul Longhin Jar a căzut de două ori și de asta a ajuns într-o stare gravă la spital.
„Având în vedere informațiile apărute în presa de la Cernăuți, dar și din România, referitoare la starea de sănătate a Mitropolitului Longhin Jar, starețul mănăstirii Bănceni, din cadrul Eparhiei Cernăuțiului și Bucovinei, regiunea Cernăuți – Ucraina, am apelat-o telefonic pe Luminița Odobescu, ministrul de Externe pentru a discuta despre această situație și pentru a afla mai multe amănunte despre caz. Am avut ulterior o discuție legată de starea de sănătate a părintelui Jar cu Guvernatorul regiunii, Ruslan Zaparaniuk în care mi-am exprimat îngrijorarea față de informațiile apărute privind starea de sănătate a preotului și am solicitat informații mai multe de la guvernator. Conform informațiilor primite de la guvernatorul regiunii Cernăuți, părintele Jar este internat în spitalul bisericii de la Bănceni cu unele probleme de sănătate. El mi-a spus că vânătăile de pe față și de la ochi, care au putut fi văzute în unele imagini, sunt în urma unei căzături și a respins acuzațiile din presă cum că ar fi fost agresat fizic de cineva și mi-a mai spus că există în acest sens și o declarație dată de adjunctul părintelui de la biserica Bănceni, care confirmă cele spuse de el. L-am rugat pe guvernatorul Zaparaniuk să facă tot ce este posibil instituțional pentru a avea grijă de starea de sănătate a părintelui Jar și mi-am exprimat încrederea că acest lucru se va întâmpla, urmând să discutăm și în zilele care urmează despre starea domniei sale. Am făcut aceste demersuri ca om, ca român, și am sunat partenerii din Ucraina, așa cum am mai făcut-o și cum o fac și ei când sunt probleme de clarificat”, a precizat în această seara Gheorghe Flutur.
Mitropolitul Longhin Jar a devenit o țintă pentru autoritățile ucrainene, după ce a condamnat acțiunile regimului condus de Volodimir Zelenski.
La începutul lunii noiembrie 2023, forțele de securitate din Ucraina (SBU) au descins la Mănăstirea Bănceni pentru a „verifica documentele și oamenii”. Acțiunea a fost aspru criticată de preotul român Longhin Jar.
Presiunea la care a fost supus acesta a făcut ca la data de 20 decembrie 2023, să fie nevoie de o intervenție chirurgicală la inimă, după ce în vară, mitropolitul suferise un AVC.
La începutul acestui an, la data de 2 ianuarie 2024, casa preotului a fost incendiată, însă autoritățile ucrainene nu au confirmat această ipoteză. Cert este că acoperișul locuinței mitropolitului Longhin Jar a fost mistuit de flăcări, fără ca acesta să fi suferit vrea leziune.
Avocații mitropolitului Longhin Jar – unul a murit în condiții suspecte, iar celălalt a fost băgat după gratii
Mitropolitul Longhin Jar a fost trimis în judecată de autoritățile ucrainene sub acuzația de încălcare a egalității cetățenilor în funcție de convingerile lor religioase.
Potrivit unui comunicat al Procuraturii regionale din Cernăuți, ca urmare a investigațiilor, ierarhul ar fi folosit în discursurile sale publice cuvinte menite să stârnească ura religioasă între credincioșii Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UPȚ) și ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene autocefale (PȚU), ofensând sentimentele religioase ale susținătorilor PȚU, aflată în strânsă comuniune cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol.
Conform legislației, pedeapsa pentru această infracțiune poate fi o amendă de la peste 3 mii de grivne la aproape 9 mii de grivne, restricționarea libertății pentru până la 5 ani sau închisoarea până la 3 ani.
La data de 22 mai 2023, starețului mănăstirii Bănceni, Longhin Jar, i s-a adus acuzația de incitare la ură interreligioasă. Potrivit informațiilor SBU (Serviciul de Securitatea al Ucrainei), în timpul slujbelor religioase, ierarhul de origine română ar fi făcut remarci jignitoare la adresa Bisericii Ortodoxe Ucrainene autocefale, numind-o „biserică lui Antihrist” și „satanistă”. Pentru a confirma sau infirma acuzațiile de incitare la ură religioasă, s-a efectuat o expertiză lingvistică.
Mitropolitul a subliniat că nu este conștient pe ce motive se bazează acuzația și a accentuat că singura sa vină constă în dorința de a sluji „Bisericii sale” și „Dumnezeului său”, având drepturi constituționale în acest sens.
Vorbind despre pregătirea pentru proces și interogatorii, ierarhul a menționat: „Ei îmi fură foarte mult timp, timp pe care ar trebui să-l dedic copiilor, timp pe care ar trebui să-l dedic pregătirii pentru iarnă”.
Mitropolitul Longin din Bănceni a exprimat regretul că în Ucraina nu a fost găsit nimeni care să atragă atenția asupra încălcării drepturilor credincioșilor ucraineni și a Constituției. În opinia sa, o astfel de situație ar putea deveni un precedent pentru întreaga lume. Referindu-se la acuzațiile aduse, arhiepiscopul a subliniat: „Iubesc țara mea și voi trăi întotdeauna în ea”.
La data de 15 noiembrie 2023, a avut loc ceremonia de înmormântare a lui Valentin Suhar, unul dintre avocații mitropolitului Longhin de Bănceni care i-a acordat asistență juridică în procesul judiciar în care ierarhul este acuzat de autoritățile ucrainene de încălcare a egalității cetățenilor în funcție de convingerile lor religioase.
Eparhia Cernăuților și Bucovinei, citând sursele provenite de la mănăstirea Bănceni, a comunicat că „moartea avocatului este învăluită în mister; majoritatea organelor sale au încetat să funcționeze simultan. În prezent, se investighează circumstanțele decesului”.
Slujba de înmormântare a fost oficiată de călugării mănăstirii.
Uniunea Jurnaliştilor Ortodocşi a informat că decesul avocatului a survenit în urma otrăvirii, iar diagnosticul a fost pus de medicii.
Ce spune poliția
Purtătoarea de cuvânt a Poliției Naționale din regiunea Cernăuți, Karolina Marîșeva, a declarat că la 13 noiembrie poliția au primit o notificare de la soția decedatului. Conform relatărilor, bărbatul în vârstă de 51 de ani a murit pe 12 noiembrie, în secția de terapie intensivă a spitalului, în prezența personalului medical.
Bărbatul fusese internat anterior cu plângeri legate de sănătate, iar informațiile cu privire la acest incident au fost înregistrate în Registrul Unic de Cercetări Prejudiciare, conform articolului 140, partea 1 din Codul Penal al Ucrainei, care se referă la nerespectarea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor profesionale ale personalului medical din cauza unei atitudini neglijente față de ele, dacă acest lucru a avut consecințe grave pentru pacient.
În cadrul anchetei, au fost programate mai multe expertize, inclusiv o examinare medico-legală, care ar trebui să stabilească cauzele definitive ale morții.
Celălalt avocat al preotului român fusese arestat anterior și băgat pentru 4 ani după gratii.
Mitropolitul Longhin Jar a fost decorat cu distincția Erou al Ucrainei în 2008
Longhin Jar, pe numele de mirean Mihail Jar este întemeietorul Mănăstirii Bănceni, fost stareț al acesteia, actualmente mitropolit de Bănceni. Este cunoscut pentru faptul că a înfiat peste 30 de copii (pe numele Jar) iar alții peste 300 sub tutelă.
Este o figură publică cunoscută și constructor de biserici, fondator și șef al unui adăpost mare pentru copii, care operează la mănăstirea din Molnița. Pentru activitățile de caritate, a fost decorat cu distincția Erou al Ucrainei în 2008. Mitropolitul Longhin este permanent implicat în acte de binefacere, atât pentru cei peste 500 de copii orfani pe care Mănăstirea Bănceni îi are în grijă, cât și pentru refugiații din calea conflictului militar (peste 15.000 au fost adăpostiți aici de la începutul lui) sau alte persoane nevoiașe care îi cer ajutorul.