Primăria și Consiliul Local al comunei Bunești au organizat un eveniment de suflet în a doua zi de Paște, ocazie cu care toată comunitatea s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare.
În această zi sfântă, a fost sfințit și inaugurat noul muzeu al satului, lăcaș de cultură ce a fost amenajat în fosta clădire a Vămii, din perioada imperiului austro-ungar, când în satul Bunești era granița Bucovinei cu Regatul. Bătrânii au povestit cum satul a fost împărțit în două, de un pârâu, de-o parte fiind locuitorii Buneștiului din Regat, iar de cealaltă parte locuitorii Buneștiului din Bucovina. În această clădire a funcționat o bună perioadă de vreme și Primăria Bunești, dar din cauza degradării avansate, acest adevărat monument a fost lăsat în paragină.
Edilul Ioan Ștefan, om de cultură, s-a implicat extraordinar de mult, pentru a dărui acest muzeu comunității, pentru ca cei mai tineri să nu uite istoria acestor locuri.
„Astăzi este o zi istorică pentru satul Bunești, pentru comuna noastră, este sfințirea celui mai important muzeu din comuna Bunești. Este vorba despre un monument istoric din 1850. Ne bucurăm că după aproape 4 ani de muncă, am reușit să finalizăm lucrările de reabilitare. Mulțumim tuturor locuitorilor comunei că au fost alături de noi și au participat într-un număr atât de mare, mai ales că este zi de sărbătoare și poate fiecare are organizat câte ceva, acasă, cu familia. Muzeul are aproximativ 300 de exponate și cu siguranță vom mai aduna și în anii care urmează. Am inclus acest muzeu într-un circuit, care va pleca de la Forăști, Drăgușeni, Dolhești, Dolhasca, Liteni și bineînțeles Bosanci care este lângă noi și se va termina la Buciumeni la Fălticeni”, a declarat Ioan Ștefan, primarul comunei Bunești.
Slujba de sfințire a fost oficiată de Înalt Prea Sfințitul Teodosie al Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din comunele vecine.
„Mă bucur mult să fiu astăzi aici, prin binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic și pot spune că am văzut ceva tare frumos, cu siguranță voi reveni. Eu vă mulțumesc și îmi pare bine că aveți ceva atât de frumos. Să păstrăm valorile, să păstrăm zestrea primită de la înaintași, această zestre este nemuritoare, de aceea, felicit pe toți cei care au avut grijă să se întemeieze un astfel de muzeu, atât de valoros și acesta să dăinuie și să se îmbogățească. Cu cât se îmbogățește țara cu cât și sufletul nostru este mai bogat și toți trebuie să contribuim la bogăția țării, fiecare să lase ceva frumos și de folos pentru contemporani și pentru urmași. Dumnezeu să ne ajute să ținem Sărbătoarea în continuare”, a transmis Înalt Preasfințitul Părinte Teodosie.
La festivitatea de deschidere și sfințire, au fost alături de edilul Ioan Ștefan și reprezentanți ai Guvernului României, prin deputatul PSD Mirela Adomnicăi și senatorul PSD George Mîndruță, cât și primarii comunelor Cornu Luncii, Gheorghe Fron, Mitocu Dragomirnei, Radu Reziuc și Vulturești, Cornel Salamaha.
Pentru a marca acest eveniment extraordinar de important pentru comunitatea din Bunești, grupuri de copii, îmbrăcați în costume populare, au cântat pricesne și cântece religioase, iar corul „Fii Mitocului” au susținut un adevărat concert, spre plăcerea publicului care i-a răsplătit cu aplauze și multe zâmbete.