More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    FOTO Peste 13,5 milioane de lei investite în infrastructura școlară din Frumosu. Elevii vor avea școli modernizate și dotate la ultimele standarde europene, precum și o sală de sport ultramodernă

    Provocările prin care întreaga societate românească a trecut în ultimii 30 de ani au afectat toate domeniile de activitate. Sistemul educațional este, în mod firesc, cel mai dinamic dintre toate și, deci, și cel mai mult afectat de schimbări. Aflat într-o continuă evoluție, sub directa influență a dezvoltării tehnologiei, dar depinzând de crizele economice și politice prin care am trecut la nivel global și național, sistemul trece printr-o continuă transformare – în sens bun sau în sens mai puțin bun, este clar că se transformă.

    Sistemul educațional a experimentat o perioadă de diluare și degradare semnificativă, afectând în mod substanțial calitatea educației și dezvoltarea tinerilor. Această fază a fost caracterizată de multiple deficiențe, cum ar fi lipsa resurselor adecvate, programele școlare învechite și neadecvate, infrastructura precară și cadre didactice insuficient pregătite.

    Lipsa investițiilor serioase în educație a dus la o scădere graduală a motivației elevilor și a calității pregătirii lor. Din păcate lipsa investițiilor în infrastructura școlară s-a resimțit mai ales în zona rurală. Cu toate că au existat eforturi, timide, pentru modernizarea infrastructurii școlare la nivel național, decalajele dintre zonele urbane și rurale au rămas o problemă.

    În multe zone rurale, infrastructura școlară a rămas subdezvoltată, iar accesul la o educație de calitate a fost limitat. De asemenea, lipsa de perspectivă, salariile mici și beneficiile reduse, au făcut ca, și în acest domeniu, ca și în cel al construcțiilor, resursa umană să nu fie interesată și dedicată educației.

    Dacă aceste probleme menționate mai sus se aplică în foarte multe dintre comunități, în comuna Frumosu, administrația locală, condusă de primarul Constantin Buga, pune mare preț pe infrastructura școlară. Recent au fost încheiate lucrările la o grădiniță ce a fost modernizată, totodată fiind efectuate și toate demersurile pentru ca aceasta să fie cu program prelungit.

    „Grădinița modernizată și recepționată în cadrul proiectului: «Amenajare și modernizare grădiniță de copii Frumosu, în comuna Frumosu, județul Suceava», în valoare totală de 2.039.229,78 lei, a fost realizată prin POR și a presupus modernizarea exterioară cât și interioară, încălzire centrală, grupuri sanitare, cabinet medical, mobilier și echipamente didactice, pentru care au fost făcute demersurile pentru obținerea autorizațiilor de funcționare necesare utilizării acestui obiectiv. Totodată au fost făcute și demersurile pentru ca aceasta să funcționeze cu program prelungit”, a declarat Constantin Buga, primarul comunei Frumosu.

    În perioada următoare, două școli din comună vor intra în ample lucrări de modernizare. Este vorba despre Școala Primară Frumosu – Gura Dragoșei și Școala Gimnazială „Ion Șuhane” Frumosu, care vor fi reabilitate cu fonduri provenite din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

    „Odată deschisă grădinița, vom închide «Școala din Gura Dragoșei» întrucât aici a fost semnat contractual de execuție a lucrărilor în cadrul proiectului: «Creșterea eficienței energetice a Școlii Primare Frumosu, din comuna Frumosu, județul Suceava». Valoare totală a proiectului este de 1.087.247,21 lei și presupune modernizarea interioară și exterioară, încălzire centrală, grupuri sanitare și cabinet medical. Au fost demarate procedurile de achiziție și pentru «Școala Veche» în cadrul proiectului: «Creșterea eficienței energetice a Școlii Gimnaziale Ion Șuhane Frumosu (corp A) , din comuna Frumosu județul Suceava». Valoarea totală a proiectului este de 1.878.464,97 de lei și presupune modernizarea interioară și exterioară, încălzire centrală, grupuri sanitare”, a explicat Constantin Buga.

    În plus, unitățile de învățământ din comuna Frumosu vor fi dotate la cele mai înalte standarde printr-un proiect în valoare de peste 1,2 milioane de lei, finanțarea provenind tot din PNRR.

    „Au fost demarate procedurile de achiziție și in cadrul proiectului: «Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din Comuna Frumosu, județul Suceava», un proiect în valoare totală de 1.223.760,09 lei, care presupune dotarea cu mobilier, echipamente digitale și materiale didactice pentru sălile de clasă, laboratoare, sală de sport, precum și a spațiului de recreere a tuturor unităților de învățământ din localitate”, a arătat primarul Constantin Buga.

    Și cum o minte sănătoasă are nevoie și de un corp sănătos, în prezent, în comuna Frumosu se ridică o sală de sport dedicată în principal activităților școlare.

    „Avem în execuție și o sală de sport tot pentru activitățile școlare, în  valoare totală de 7.355.356 de lei, proiect finanțat prin Compania Națională de Investiții”, a mai precizat edilul Constantin Buga.

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello Euro Fratello

    Related articles