More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    FOTO 556 de ani de la Lupta de la Baia au fost marcați prin nenumărate evenimente desfășurate în prima capitală a Moldovei: „Ar fi păcat ca în aceste zile să nu fim cuviincioși și să arătăm ce avem mai valoros”

    Primăria și Consiliul Local Baia, prin edilul Maria Tomescu, au marcat așa cum se cuvine 556 de ani de la Lupta de la Baia, din 14-15 decembrie 1467, când oastea condusă de domnitorul Ștefan cel Mare i-a învins pe ungurii conduși de regele Matei Corvin.

    Cu acest prilej, în sala de ședințe a Primăriei Baia a avut loc, joi dimineață, un simpozion, în cadrul căruia a fost lansată cartea „Arc peste timp”, scrisă de profesorul de istorie Ioan Natu, cel care a contribuit masiv la creșterea calității învățământului de la Baia.

    „La noi, la Baia, s-au dus lupte crâncene, iar pe meleagul nostru iubit, s-au jertfit foarte mulți. Fiind în postul Crăciunului, fiind cu inima deschisă și poate mai luminați și cu mai multă empatie, aceste zile sunt mult mai sensibile și mai importante. Ca primar, ca fiică a satului, să știți că îmi plânge uneori sufletul pentru că Baia a ars din temelii de mai multe ori și de-a lungul timpului am reușit ca astăzi să fim o comunitate mare, o comunitate cu peste 7.000 de locuitori, cu oameni valoroși, cu copii frumoși și așa cum este tradiția, ar fi păcat ca în aceste zile să nu fim cuviincioși și să arătăm ce avem mai valoros, și să lăsăm timpul să treacă fără a afla și cei mai mici, despre importanța acestor zile”, a declarat Maria Tomescu, primarul comunei Baia.

    „Am o sarcină dificilă și anume de a încerca să prezint scopul pentru care noi, anual, ne întâlnim aici, în luna decembrie. Este un moment de mare importanță pentru noi, pentru istoria acestor locuri. Bătălia de la Baia a fost într-un moment când țara aceasta a Moldovei, avea în fruntea ei un tânăr domn, fiul lui Bogdan al II-lea”, și-a început prezentarea profesorul de istorie Ioan Natu.

    Acesta a ținut o adevărată lecție de istorie, după care, vizibil emoționat și-a prezentat cartea „Arc peste timp”, lucrare pentru care a primit doar cuvinte de laudă din partea celor prezenți.

    „Mă bucur că acest eveniment aduce în prim plan ceea ce doamna primar face de atâția ani, ideea de comunitate. Este un eveniment care mă emoționează în fiecare an și este un moment deosebit pentru că astăzi rememorăm un eveniment care a pus Baia pe harta României. Este un lucru important că un lucru care nu se uită, devine legendă. Trebuie să-i învățăm pe copii că istoria locală este importantă, că este important să ne cunoaștem meleagurile natale în primul rând pentru acest lucru ne oferă un sentiment de apartenență. Noi aparținem unei comune minunate, care la orice pas, respiră istorie”, a subliniat profesoara Roxana Potloc, directorul Școlii „Nicolae Stoleru” din Baia.

    În acest cadru plin de încărcătură istorică, maistrul militar principal în retragere Dumitru Davidel, reprezentatul Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Suceava, i-a înmânat primarului Maria Tomescu, Drapelul de onoare, iar profesorului de istorie Ioan Natu i-a oferit o plachetă și diplomă de recunoștință, pentru întreaga sa activitate.

    În centrul comunei a fost amenajat un Târg viu care a recreat atmosfera de odinioară. Nu au lipsit nici deliciile culinare, cei prezenți bucurându-se de o porție de sarmale și o cană de vin fiert, oferite chiar de inimosul primar, Maria Tomescu.

    Festivitățile de la Baia au continuat cu o întâlnire cu profesorul Vasile Avădanei, care și-a lansat cartea „Baia, un univers cultural viu”, în care a vorbit despre tradițiile acestor locuri cât și despre importanța transmiterii către generațiile viitoare.

    „Paginile acestei cărți m-au izbit puțin de gard și m-au întors puțin în copilărie. Până și ideea scrierii acestei cărți a plecat de la bunica mea, Domnica. Mi-am amintit de toate poveștile care se legau atunci când se întâlneau. Nu mă văd locuind în altă parte decât în Baia iar această carte aș fi vrut s-o am, copil fiind, în care se văd uneltele care sunt la casa omului. Baia are o bogăție imensă care trebuie valorificată”, a completat Tudorița Amariei, coautoarea cărții „Baia, un univers cultural viu”.

    Festivitățile care au marcat 556 de ani de la Lupta de la Baia, au continuat cu o Slujbă de vecernie, la Biserica Albă, ctitorită de Ștefan cel Mare după marea și răsunătoarea victorie din 14-15 decembrie 1467.

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello Euro Fratello

    Related articles