More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    Doctorii de la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Suceava așteaptă construcția noului spital de copii: „Avem un spital cu dotări foarte bune, dar ne mai trebuie oameni”

    A fi pediatru este o mare onoare dar și o responsabilitate uriașă pentru că nu este deloc simplu să tratezi pacienți încă din prima lor zi de viață. Medicii pediatri au nevoie de mai multă empatie decât alte specialități, iar pediatri suceveni nu fac excepție. Ar mai fi nevoie de medici pediatri, la Spitalul Județean Suceava, pentru că numărul acestora este mic, raportat la numărul de paturi, iar medicii sunt cei care asigură performanța actului medical.

    „Secția de Pediatrie are 87 de paturi, 15 sunt pentru Neurologie Pediatrică și 72 sunt de Pediatrie Generală. Aveam un singur medic neurolog și șase pediatri. Este o discrepanță între numărul de paturi și organigramă. Noi căutăm medici dinainte de pandemie. Am tot discutat cu conducerea spitalului să mai lărgim puțin grila de salarizare și avem înțelegere și sprijin în acest sens. Am găsit o colegă tânără, dornică să se alăture colectivului nostru și ne-am propus să o adoptăm. Avem un spital cu dotări foarte bune, dar ne mai trebuie oameni. Chestiile de finețe le facem cu oameni. Noi ne-am organizat între noi pentru a acoperi o zonă cât mai vastă. Avem o colegă care face rezidențiat de Nefrologie pediatrică, o altă colegă se specializează pe Pneumo, iar o altă colegă va face în curând specializare pentru Diabet, pentru că din 2016, s-au împărțit specializările, nu mai este doar pediatrie generală. Se pleacă de la principiul că un om nu are cum să știe tot și că ar trebui să învețe foarte bine o bucățică, cum ar fi Onco-pediatrie, Cardiologie-pediatrică, pe care apoi să o aplice. Trebuie să fim mai multe ca să putem face performanță, când suntem puține devine o muncă de zici că ești pe front”, a explicat medicul pediatru Elena Tătăranu, șefa secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean Suceava.

    Pandemia de Coronavirus a însemnat și pentru ei o provocare la care nu s-au gândit, în secția de Pediatrie a Spitalului Județean Suceava fiind internați mulți copii cu acest diagnostic, în ultimii doi ani, iar toată această perioadă a lăsat urme adânci în sufletul lor.

    Pandemia a lăsat niște urme pe psihicul, pe tonusul oamenilor, lumea e mai obosită. În timpul pandemiei, colegele mele au făcut câte șapte-opt gărzi pe lună”, a completat șefa secției de Pediatrie, medicul Elena Tătăranu.

    În cadrul secției de la spitalul sucevean, medicii pediatri tratează toată patologia pediatrică, mai puțin ce ține de onco-pediatrie și hematologie.

    O îngrijorare foarte mare a pediatrilor suceveni o reprezintă faptul că a devenit o adevărată obișnuință ca pe secție să fie internați copii cu copii. Lipsa educației, proveniența din familii destrămate, sunt doar câteva cauze ale acestui fenomen.

    „Sunt multe minore mămici, internate cu cei mici. Avem multe mămici de la Centrul maternal cu probleme, dar și multe mame minore, raportat la vremurile prezente. Cu siguranță este nevoie de educație sexuală în școli, pentru că este o problemă de educație. Majoritatea sunt din mediul rural dar avem și paciente minore cu copii din mediul urban, care provin din familii dezorganizate, cu părinți plecați să muncească în străinătate iar ele au rămas acasă singure”, a explicat pediatra Elena Tătăranu.

    Cea mai mare dorință a medicilor pediatri suceveni este să înceapă construcția noului spital de copii, care va avea un regim de înălțime parter plus șase etaje, cu un total de 358 de paturi pentru pacienți și 88 de paturi pentru însoțitori. Noua unitate spitalicească va avea și 11 cabinete de consultație în ambulatoriu, șase săli de operație, una de cezariană și patru săli de naștere, iar medicii vor beneficia de secții diferite pentru fiecare specializare, la fel ca în cazul adulților. Pe lângă un act de calitate la standarde ridicate, pacienții vor beneficia și de condiții hoteliere extraordinare, lucru dificil de realizat acum, la secția de Pediatrie, pentru că în ciuda renovărilor ample din ultimii ani, a fost practic imposibil să se amenajeze mai multe băi iar saloanele nu au putut fi extinse.

    „Așteptăm toți noul spital de copii. Ne dorim foarte mult ca pe viitor, toți medicii de pe secție să se specializeze fiecare pe o ramură mai mică a Pediatriei pe care să o stăpânească și pe care să o facă mai bine decât în condițiile actuale. Principala mea preocupare este să mărim personalul, în acest mod urmând să scadă gradul de nemulțumire al pacienților. În iunie se va organiza concurs atât pentru medici cât și pentru asistente și infirmiere și sperăm să ocupăm posturile vacante. În ceea ce privește aparatura, noi stăm bine. Am făcut un compartiment de endoscopie digestivă-superioară, avem EKG, o mică secție de terapie acută, dar din cauza circuitelor de Covid care au fost, nu prea am putut folosi aparatura. Încercăm încet-încet să revenim la normal și cu psihicul și cu organizarea și cu repartizarea pacienților pe sectoare. Încercăm și pe partea de condiții hoteliere, să le îmbunătățim cât de cât dar și populația trebuie să înțeleagă că acesta este un spital construit și gândit în anii 50 și e complicat. La etajul VIII sunt doar două băi pe sector pentru că așa a fost gândit. Repet, ne dorim un spital de Pediatrie, acest lucru fiind în beneficiul tuturor, și al nostru ca echipă medicală dar și al pacienților. Spitalul nostru este un spital etalon în zonă, avem mulți pacienți din alte județe, și ne dorim să putem oferi un act medical la cele mai înalte standarde”, a încheiat medicul pediatru Elena Tătăranu.  

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello Euro Fratello

    Related articles