More
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava

  FOTO Sindromul de apnee în somn și fibroza pulmonară vor putea fi diagnosticate și tratate de medicii pneumologi ai Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava

  Două afecțiuni pulmonare (sindromul de apnee în somn și fibroza pulmonară), pentru care, până acum, pacienții erau trimiși în clinicile universitare, vor putea fi diagnosticate și tratate de medicii pneumologi ai SCJU Suceava, în urma achiziționării prin contract de comodat a unor dispozitive medicale (poligraf, aparat de ventilație cu presiune pozitivă și aparat pentru decelarea DLCO (decelarea transferului gazos prin membrană alveolo-capilară)). Poligraful (dispozitiv care monitorizează și înregistrează parametrii fluxului respirator, a activității toracice, a saturației în oxigen, a sforăitului, a frecvenței cardiace și a poziției corpului) și aparatul de ventilație cu presiune pozitivă sunt folosite pentru diagnosticul și tratamentul sindromului de apnee în somn. Aparatul pentru decelarea DLCO poate fi folosit în mai multe afecțiuni (boală pulmonară obstructivă cronică, astm bronșic) dar, foarte important, în diagnosticul și tratamentul fibrozelor pulmonare, boala pentru care pacienții erau trimiși la clinicile universitare, deoarece inițierea și monitorizarea la 3 luni a tratamentului cu antifibrotice necesită decelarea DLCO.

  „Sindromul de apnee în somn se diagnostichează prin polisomnografie/poligrafie de către medici cu atestat în Managementul general, clinic și terapeutic al tulburărilor respiratorii în timpul somnului, care realizează și monitorizarea terapiei.

  Riscurile netratării acestei patologii:

  • 3% din pacienți decedează în accidente de mașină pentru că adorm la volan;
  • 3-6 % din pacienți fac stop cardio-respirator;
  • Dezvoltarea de accidente vasculare cerebrale;
  • Hipertensiune arterială necontrolabilă;
  • Diabet zaharat dezechilibrat și greu de tratat;
  • Infarct miocardic, aritmii;
  • Deteriorare neurocognitivă.

  Terapia CPAP (ventilație cu presiune pozitivă) implică folosirea pe timpul nopții a unui aparat care introduce în căile respiratorii aer cu presiune pozitivă, menținându-le permeabile în timpul somnului. Pneumopatiile interstițiale difuze (fibroza pulmonară) reprezintă un grup de peste 200 de afecțiuni respiratorii și se diagnostichează și monitorizează în special prin tomografie computerizata cu înaltă rezoluție și explorare funcțională respiratorie (spirometrie, teste funcționale complexe – măsurarea difuziunii gazelor la nivel alveolo-capilar (DLCO)). Netratată, fibroza pulmonară duce la insuficiență respiratorie cu necesar de oxigen, hipertensiune pulmonară, insuficiență cardiacă dreaptă, tromboembolism pulmonar, pneumotorax, infecții pulmonare severe, cancer pulmonar. Tratamentul actual include folosirea de agenți antifibrotici, iar monitorizarea acestuia presupune efectuarea periodică a tomografiei computerizate și DLCO. Spirometria este principala metodă de diagnostic și monitorizare a afecțiunilor respiratorii obstructive (astm bronșic, boală pulmonară obstructivă cronică) și contribuie alături de anamneză și examenul clinic la stabilirea celui mai potrivit tratament pentru pacienții care suferă de aceste afecțiuni”, a declarat doctorul Nicolae Sorin, medic șef secție Pneumologie.

  Serviciile se accesează prin Ambulatorul de Pneumologie, cu programare la nr. de telefon 0737411024, atât cu bilet de trimitere de la medicul de familie, cât și la cerere contra cost (prețurile vor fi: spirometrie 25 lei, DLCO 100 lei).

  Pentru diagnosticarea sindromului de apnee în somn, pacientul primește poligraful acasă o noapte, după care datele sunt descărcate a doua zi și interpretate de medicul pneumolog, care va recomanda terapia cu presiune pozitivă (CPAP) în cazul confirmării diagnosticului. Aparatul de CPAP va putea fi achiziționat sau închiriat de pacient de la distribuitori autorizați.

  Pentru pacienții care doresc servicii medicale la cerere, trebuie de știut ca prețurile practicate de Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava sunt semnificativ mai mici decât cele ale clinicilor private, pentru a ajuta și pacienții cu venituri mici care nu beneficiază de asigurare de sănătate.

  Articole recente

  Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello Euro Fratello

  Related articles