More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    FOTO Mănăstirea Humor va intrat într-un amplu proiect de reabilitarea: „Mănăstirea Humor va fi un reper pentru celelalte obiective din țară”

    Comuna Mănăstirea Humorului este într-un continuu proces de modernizare, iar edilul Viorel Croitoru are grijă și de sufletul oamenilor pe care îi administrează, pe lângă accesul la utilități, drumuri moderne și școli reabilitate, administrația locală a acestei comune fiind intens implicată și în păstrarea tradițiilor și a valorilor creștine.

    Un proiect foarte important pentru comunitatea din Mănăstirea Humorului, este reabilitarea edificiului religios, Mănăstirea Humor, mănăstire care aduce anual, mii de turiști în zonă și ajută la dezvoltarea economică.

    „Sunt încântat să anunț că am emis ordinul de începere a lucrărilor și în perioada următoare ne vom apuca efectiv de treabă. Contractul de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență a fost semnat pe data de 25 aprilie. Programul național de restaurare a obiectivelor turistice și culturale prin PNRR cuprind rute tematice și are ca scop creșterea atractivității turistice în zonele rurale. Mănăstirea Humor va fi un reper pentru celelalte obiective din țară. La sfârșitul lunii iunie, va fi prezentată în Elveția, la un eveniment de profil, ca făcând parte dintr-un impresionant circuit UNESCO. Reabilitarea și includerea pe listele cultural – turistice, vor permite promovarea sub brandul turistic Bucovina a județului Suceava ceea ce va însemna și dezvoltarea economico – socială a zonei. Mulțumim Consiliul Județean Suceava pentru sprijinul și implicarea în implementarea acestui proiect”, a explicat Viorel Croitoru, primarul comunei Mănăstirea Humorului.

    Administrația locală a acestei comune a emis autorizația de construcție pe data de 11 mai, prin aceasta autorizându-se executarea lucrărilor de restaurare a patrimoniului cultural al Mănăstirii Humor. Mai precis, se va interveni minimal la structura clădirii, se va revizui șarpanta și se vor înlocui detaliile deteriorate, cât și învelitoarea. Soclul de piatră va fi curățat, rostuit și hidrofobizat, iar tâmplăria interioară și cea exterioară va fi restaurată. Valoarea proiectului este de peste 10 milioane de lei.

    Un alt proiect cultural menit să promoveze zona și să atragă și mai mulți turiști în comuna Mănăstirea Humorului, realizat în parteneriat cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), are drept scop păstrarea și extinderea caselor tradiționale, valorificându-se astfel patrimoniul cultural. Este vorba despre proiectul „Bucovina: Regenerare rurală prin implicarea comunității”, iar în perioada 27 – 29 mai a avut loc atelierul aplicativ „Identificarea şi conceperea de poteci tematice pentru valorificarea peisajului natural şi cultural”.

    „Programul de formare a urmărit evaluarea si identificarea resurselor turistice locale de patrimoniu natural si antropic, și asamblarea acestora în itinerarii turistice tematice, în vederea creșterii vizibilității și atractivității turistice a destinațiilor rurale. A avut loc și o aplicație în teren, pentru inventarierea resurselor turistice naturale din orizontul local și configurarea traseelor turistice tematice. Programul a debutat cu o scurtă prezentare a caracteristicilor gospodăriilor tradiționale din Bucovina și prezentarea planșelor cu planuri de arhitectură, ale unor case documentate în cadrul proiectului PORT Cultural, implementat de Universitatea Ștefan cel Mare în Suceava. Acestea au fost amplasate în vatra satului, într-o expoziție cu titlul «Caravana PACT pentru PATRIMONIU», și au putut fi vizionate de către turiștii și localnicii care au ajuns în ziua de duminică la Mănăstirea Humor. Atelierul a adus laolaltă, pe parcursul celor trei zile, oameni pasionați de turismul și patrimoniul autentic al Bucovinei, reprezentanți ai primăriei, membrii ai comunității locale, specialiști și actori din turism”, a menționat profesoara Carmen Chașovschi, din cadrul USV.

    Primarul Viorel Croitoru a reușit să mobilizeze exemplar comunitatea și să se implice în derularea acestui proiect, pe parcursul celor trei zile, oamenii înțelegând că mai mulți turiști în zonă va însemna o creștere economică pentru pensiuni, pentru producătorii agricoli din comună cât și pentru meșteșugarii populari care vor avea cui să-și comercializeze produsele create cu mult drag.

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello Euro Fratello

    Related articles