More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    FOTO Poligonul de pregătire a personalului de intervenții în situații de urgență de la Siret a fost inaugurat: „Centrul va permite pregătirea la cele mai înalte standarde a personalului care execută misiuni de salvare”

    Astăzi, la Siret a avut loc inaugurarea poligonului de pregătire a personalului de intervenții în situații de urgență din România și Ucraina. La eveniment au fost prezenți, pe lângă autoritățile locale, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Afarat.

    „Centrul de pregătire de la Siret va fi al doilea de acest gen din ţară, după cel inaugurat în luna ianuarie 2023 la Iaşi şi va permite pregătirea la cele mai înalte standarde a personalului care execută misiuni de salvare. Creşterea calităţii condiţiilor de muncă şi de antrenament pentru toţi angajaţii Ministerului Afacerilor Interne este o preocupare constantă la nivelul ministerului şi a structurilor din subordine”, a declarat ministrul de Interne.

    Aceasta a precizat, de asemenea, că investiţia, în valoare de peste 27 de milioane de lei, derulată prin Intermediul Instrumentului European de Vecinătate, Programul Operaţional Comun România – Ucraina 2014-2020, în cadrul proiectului BRIDGE, este o una care creează o platformă de instruire specializată pentru salvatorii români şi ucraineni.

    „Nivelul de instruire este de cele mai multe ori decisiv în gestionarea situaţiilor de criză atunci când reacţia trebuie să fie rapidă şi perfect adaptată provocărilor din teren. Încurajez dezvoltarea unor astfel de facilităţi de pregătire care trebuie multiplicate pentru că ele contribuie la îmbunătăţirea eficienţei intervenţiilor în sprijinul cetăţenilor. Salvatori bine pregătiţi înseamnă comunităţi sigure şi protejate”, a mai transmis Lucian Bode.

    Poligonul va asigura condiţii pentru pregătirea la cele mai înalte standarde a personalului care execută misiuni de cercetare şi evaluare CBRN, stingere de incendii, acordare de prim-ajutor calificat şi descarcerare, căutare şi salvare din medii ostile. În acest centru se vor pregăti sute de salvatori în următorii doi, trei ani. Investiţia este de peste 27 de milioane de lei şi a fost derulată prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, Programul Operaţional Comun România – Ucraina 2014 – 2020 şi este o investiţie care creează o platformă de instruire specializată pentru salvatorii români şi ucraineni.

    Ministrul Afacerilor Interne a mai afirmat că dacă salvatorii sunt bine pregătiţi, atunci avem şi comunităţi sigure şi protejate.

    „Dacă avem salvatori bine pregătiţi, avem şi comunităţi sigure şi avem comunităţi protejate. Multitudinea de provocări cu care ne confruntăm în domeniul situaţiilor de urgenţă ne obligă să ne adaptăm şi să consolidăm capacitatea de intervenţie a serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă. Nivelul de instruire este de cele mai multe ori decisiv în gestionarea situaţiilor de criză atunci când reacţia trebuie să fie rapidă şi perfect adaptată provocărilor libere. Într-o situaţie de urgenţă, nu este timp pentru ezitări, nu este loc de greşeli, pentru că preţul poate fi extrem de scump. Ultimele misiunie  majore în care au fost implicaţi salvatorii români, precum intervenţiile de căutare-salvare din Turcia şi acţiunile pentru sprijinirea refugiaţilor din Ucraina, au arătat cât de importantă este cooperarea, atât la nivel intern, cât şi internaţional”, a mai precizat Lucian Bode.

    Prezent la eveniment a fost şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Afarat. El a precizat cât de importantă este pregătirea continuă a salvatorilor.

    „Pentru România acest proiect este de importanţă zonală, este asemănător, dar cu diferenţe de centrul care a fost inaugurat acum câteva săptămâni de domnul ministru la Iaşi, dar ambele centre au demonstrat ce înseamnă să utilizăm fondurile europene în mod corect, în mod eficient şi să venim în sprijinul forţelor noastre de intervenţie şi a forţelor vecinilor noştri de intervenţie şi vorbim aici de Republica Moldova şi de Ucraina, pe partea de instruire. Fără instruire şi fără pregătire continuă degeaba cumpărăm echipamente, degeaba avem personal, pentru că vom eşua la intervenţii dacă oamenii noştri nu sunt pregătiţi corect. De aceea, centrele de pregătire pe care le înfiinţăm şi care sunt gândite pe regiuni şi pe specificităţi diferite şi unde ţintim clar fondurile europene pentru ele, ele fac diferenţa. Nu vorbim de formarea o dată, vorbim de formarea continuă a personalului nostru, vorbim de cursuri care se fac modular, de oameni care vin, participă la module de cursuri care durează câteva zile, o săptămână, dar merg înapoi acasă cu informaţii noi sau cu informaţiile care le-au avut, reîmprospătate. Planul nostru în următoarea perioadă cu fondurile europene este unul ambiţios. Vorbim de Centrul de pregătire a Scafandrilor de la Constanţa, vorbim de Centrul de Pregătire pentru Intervenţii la Dezastre şi CBRN pe linie medicală la Mureş şi vorbim de ridicarea nivelului de pregătire la Şcoala de Subofiţeri Pompieri de la Boldeşti, toate prin accesarea fondurilor europene pentru următoarea perioadă de finanţare”, a explicat şeful DSU.

    Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a arătat că acest centru de antrenament este foarte important pentru pregătirea cadrelor de la ISU și a precizat că își dorește rețele de pompieri voluntari în fiecare localitate a județului.

    „Sunt convins că această investiție va avea efecte pozitive pentru pregătirea celor care intervin în situații de urgență. Și dacă mă refer la județul Suceava, noi avem în medie cam 4 incendii pe zi. Asta înseamnă aproximativ 1.500 de incendii pe an, de la locuințe la fondul forestier. Din acest motiv instruirea este extraordinar de utilă. Iar mesajul pe care vreau să îl transmit de aici este că noi, administrația județeană și cea locală avem o mare obligație să dezvoltăm rețeaua de pompieri voluntari pentru a fi pregătiți 100%. Trebuie să acționăm de jos în sus și primul la intervenție să fie pompierul voluntar. Îmi aduc aminte că ceream în perioada 2008 – 2010, când eram președinte al Consiliului Județean și când am avut catastrofe în județul nostru, mai multe investiții și măsuri împreună cu Ucraina pentru prevenirea situațiilor de urgență. Atunci discutam despre stații de transmisie pentru nivelul Prutului, măsuri pentru prevenirea incendiilor de păduri, dar și dotări pentru combaterea pandemiilor transfrontaliere. Din acest motiv salut acest proiect transfrontalier. Noi, Consiliul Județean ne întâlnim mereu cu cei din Ucraina, de la Cernăuți și împreună avem foarte multe proiecte transfrontaliere, în valoare de peste 15 milioane de euro, în domenii precum sănătatea, educația, turismului și în infrastructura de drumuri și deja modernizăm drumul Izvoarele  Sucevei – Șepit”, a precizat Gheorghe Flutur.

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello Euro Fratello

    Related articles