More
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava

  FOTO Părinții elevilor de la Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” din Suceava presați de diriginți să plătească pentru catalogul electronic, deși ordinul de ministru interzice această practică: „Mai sunt 5 persoane. Săptămâna aceasta expiră termenul”

  Mai mulți părinți ai căror copii învață la Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” din Suceava ne-au semnalat faptul că profesorii diriginți le-au cerut suma de 77 de lei pe an pentru fiecare elev, pentru ca școala să cumpere catalog electronic de la o companie privată.

  Liceul este deja pe lista programului pilot de școli care pot folosi catalogul electronic. Ordinul de ministru interzice explicit ca un astfel de catalog să fie plătit din banii părinților. Mai mult, secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, spune că astfel de servicii trebuie cumpărate din banii școlii sau ai primăriei, nu din bani solicitați de la părinți sau copii.

  Cotidianul online Glasul Sucevei vă prezintă presiunile puse de unul dintre diriginți, care a ținut o evidență strică a celor care au plătit pentru catalogul electronic.

  La data de 14 iunie 2022, profesoara Oana Petruc, diriginta clasei a XI-a D, a transmis pe grupul de Whatsapp al părinților următorul mesaj: „Bună seara! Stimați părinți, pentru a nu mai tărăgăna plata pentru catalogul online, vă atașez mai jos toate informațiile necesare pentru a face plata fiecare dintre dumneavoastră individual. Suma de achitat este de 77 de lei. Asociatia cultural stiintifica Spiru Haret. C.F. 26412412 IBAN RO 34 RNCB 023411450670001. Fiecare părinte va consemna la detalii de plată: Catalog electronic, numele, prenumele copilului și clasa de proveniență, după modelul: Catalog electronic, POPESCU ION, 11 D. Vă mulțumesc!”.

  Asociația cultural științifică „Spiru Haret”, în conturile căreia s-au adunat banii pentru catalogul electronic, este condusă de către un profesor de informatică din cadrul colegiului național și își are sediul într-unul dintre cabinetele unității de învățământ.

  Ulterior, a doua zi, Oana Petruc a revenit cu un nou mesaj prin care le atrăgea părinților că ar fi bine să anunțe și pe grupul de Whatsapp că au plătit pentru catalogul electronic.

  „Vă rog mult, cei care ați efectuat plata pentru catalogul electronic să menționați aici «plata efectuată în data de…». Trebuie să raportez situația plăților, iar dacă nu îmi ziceți, nu am de unde să știu când și câți au plătit. Vă mulțumesc!”, a transmis diriginta Oana Petruc.

  După aproape două săptămâni, la data de 27 iunie 2022, profesoara Oana Petruc a revenit cu un nou mesaj prin care anunța că expiră termenul de achitare a banilor pentru catalogul electronic.

  „Bună ziua! Stimați părinți, vă rog mult să nu uitați să achitați cei 77 de lei (mai sunt 5 persoane), săptămâna aceasta expiră termenul. Mulțumesc”, a anunțat diriginta Oana Petruc.

  Reporterii cotidianului online Glasul Sucevei l-au contactat pe Virginel Iordache, directorul Colegiului Național de Informatică „Spiru Haret” din Suceava, care a anunțat că știe despre această situație, dar nu a avut niciun fel de implicare, de parcă nu la liceul lui ar fi trebuit să ajungă catalogul electronic plătit de părinții elevilor.

  „Nu a cerut nimeni nicio sumă de bani. Părinții au depus banii în conturile Asociației «Spiru Haret» care funcționează ca o entitate non – guvernamentală. Școala nu este prinsă în această operațiune financiară. Plătește asociația al cărei președinte nu este directorul, directorul nici nu face parte din această asociație. Președinte este un profesor de informatică. Contractul este făcut între Asociația «Spiru Haret» și firma care furnizează servicii. Școala doar beneficiază de aceste servicii”, a declarat directorul Virginel Iordache.

  Acesta a negat că diriginții ar fi avut vreo implicare în strângerea de fonduri pentru catalogul electronic, deși dovezile sunt clare ca lumina zilei.

  „Nu este adevărat. Diriginții nu au acces la conturile asociației. Diriginții poate au popularizat serviciile de care dispune firma. Trecerea la catalogul electronic s-a făcut prin ordin de ministru, în care școala este școală pilot, iar suma a fost aprobată de consiliul de administrație al școlii. Nu poate cineva să acuze școala. La nivelul fiecărei clase s-a discutat, am avut ședințe cu părinții și la început și la sfârșit de an școlar, la unele ședințe am participat personal. Le-am spus părinților că nu este obligatoriu, nu obligă nimeni pe nimeni, dar le-am arătat, ce-i drept, avantajele”, a arătat Virginel Iordache.

  Directorul Colegiului Național de Informatică „Spiru Haret” din Suceava s-a arătat nemulțumit de faptul că Ministerul Educației nu a pus gratuit la dispoziția școlilor catalogul electronic.

  „Noi și mai multe școli din oraș au fost prinse ca școli pilot în acest program. Atunci am spus că ministerul ne va da și bani, dar lucrurile nu au stat așa. Bugetul era făcut și cum poți la jumătatea lui august să ceri bani pentru un capitol la care nu ai avut niciun leu. Practic, acest lucru trebuia prins în bugetul școlii la începutul anului calendaristic. Îl întreb pe domnul ministru, dacă tot ne-a aprobat înscrierile la școlile pilot, de ce oare nu ne-au și finanțat”, a explicat directorul Virginel Iordache.

  CNI „Spiru Haret” s-a înscris în programul pilot de folosire a catalogului electronic

  Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” din Suceava s-a înscris anul acesta în programul pilot care permite unui număr de 742 de școli din țară să nu mai folosească un catalog clasic, ci unul electronic. Școala este pe poziția 661 în listă.

  Potrivit ordinului de ministru, catalogul electronic trebuie să fie achitat de către unitatea de învățământ și se interzice explicit ca părinților să li se ceară bani pentru acest serviciu: „Unitățile de învățământ asigură din buget propriu sau din fonduri proprii, după caz, achiziționarea programelor sau serviciilor de catalog electronic, fiind interzisă solicitarea achitării acestor servicii de către elevi sau reprezentanții legali ai acestora”.

  Mai mult, și Regulamentul pentru organizarea și funcționarea unităților de învățământ (ROFUIP 2022) este interzisă strângerea de bani de către părinți sau profesori. Art. 170, alin 3 prevede: „Este interzisă şi constituie abatere disciplinară implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de învăţământ în strângerea şi/sau gestionarea fondurilor”.

  Articole recente

  Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello

  Related articles