Ritmic Suceava

După ce a modernizat infrastructura rutieră, a pus la punct unitățile de învățământ din comună pentru ca elevii să învețe în condiții moderne, edilul comunei Dărmănești, Dan Chidoveț, va implementa în curând un proiect prin care locuitorii se vor branșa la rețeaua de gaz metan, ce va fi construită în toate satele comunei.

Astfel, în comuna Dărmănești se vor construi 70 de kilometri de rețea de gaze naturale, comuna Dărmănești obținând finanțare pentru această lucrare, fără a se asocia cu alte localități din zonă. La nivel național au fost aprobate 31 de proiecte de finanțare, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, valoarea proiectului pentru comuna Dărmănești fiind de peste șapte milioane de euro.

Locuitorii satelor din comuna condusă cu atâta simț de răspundere de către primarul Dan Chidoveț vor beneficia de condiții de mediu urban și fiind poziționați la o distanță foarte mica de municipiul Suceava, este evident că nu vor dori să se mute, tinerii fiind astfel încurajați să rămână în zonă și să contribuie la dezvoltarea locurilor natale.

„Comunei Dărmănești i s-a aprobat spre finanțare proiectul «Dezvoltare inteligentă de distribuție a gazelor naturale», depus prin Programul de Investiții «Anghel Saligny» în valoare de 7,5 milioane de euro, aproximativ 35,5 milioane de lei, pentru 70 de kilometri de rețea de gaze în fiecare sat. Urmează într- un timp foarte scurt semnarea contractelor de finanțare și inițierea procedurilor privind licitația în vederea proiectării și execuției. În lista celor 31 de proiecte aprobate de Ministerul Dezvoltării se află și cel depus de comuna Dărmănești, care nu face obiectul asocierii cu alte comune din ADI (Asociație de Dezvoltare Intercomunitară). Gazul însemnă asigurarea unor condiții de viață civilizate și un pas înainte pe calea dezvoltării comunității noastre”, a declarat Dan Chidoveț, primarul comunei Dărmănești.

Atent la nevoile oamenilor, edilul Dan Chidoveț este mereu preocupat de tânăra generație, conștient că numai prin educație, o comunitate se poate dezvolta iar educația timpurie, este la fel de importantă ca restul etapelor din viața elevilor și poate chiar mai importantă pentru că la acea vârstă fragedă se formează caracterul viitorului elev. Pentru ca și preșcolarii din satul Măriței să beneficieze de condiții foarte bune, micuții au început noul an într-o grădiniță nouă, cu toate dotările necesare. Lucrările s-au realizat în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene, în valoare de 300.000 de euro.

„Menționez că mi-am dorit ca acestă grădiniță să fie dată în folosință în anul 2021, dar am întâmpinat probleme cu pânza freatică, apa din sol, lucru pe care l-am rezolvat în acest an, prin realizarea a 120 de metri liniari de dren cu tub riflat, țeavă PVC riflată, cămine. Pe acestă cale îmi cer scuze pentru problemele apărute”, a completat edilul Dan Chidoveț.

Bun gospodar, primarul comunei Dărmănești organizează șantierele din comună și speră ca până când temperaturile vor scădea foarte mult și nu se va mai putea lucra, să se finalizeze mai multe drumuri comunale, zilele trecute fiind încheiate lucrările de la drumul ce leagă satele Călinești Enache și Călinești Vasilache.    

„În șase zile lucrătoare am finalizat un tronson de drum din beton, de aproximativ 500 de metri, drum care face legătura dintre satul Călinesti Enache și satul Călinesti Vasilache. În următoarele zile se va lucra la podețe, șanturi și rigole. Urmează și alte proiecte ce le avem în derulare anul acesta, în toate satele aparținătoare comunei Dărmănești”, a concluzionat edilul Dan Chidoveț.

Pe perioada verii, în această comună s-a lucrat intens la amenajarea a trei kilometri de alei pietonale, începând de la poarta de intrare, până la intrare în satul Măritei, unde s-a făcut legătura cu celelalte alei existente. În această zonă, urmează amenajarea peisagistică, fiind pus gazon, cât și flori și arbuști. În subteranul spațiilor pe care s-au desfășurat aceste lucrări, au fost instalate conductele si căminele GEIGER, pentru preluarea apelor pluviale. Aceste lucrări se vor finaliza în perioada imediat următoare. Drumul Județean care străbate comuna Dărmănești se va lăți cu câte 70 de centimetri stânga și dreapta, unde se vor amenaja piste pentru bicicliști.