Ritmic Suceava

Gheorghe Dîrțu, primarul comunei Ilișești, și-a propus să scoată la propriu din noroaie, mai multe familii din comună, care sunt rupte de orice formă de civilizație, neavând acces la niciun fel de drum. Deși atât de aproape de drumul european care străbate comuna, această mână de oameni se roagă în fiecare iarnă, să nu aibă nevoie de Ambulanță sau Pompieri pentru că este aproape imposibil ca cineva să ajungă la ei.

După ani de zile în care au fost izolați de restul comunei, edilul Gheorghe Dîrțu a decis să se apuce de treabă, cu bani din bugetul local. Într-o primă etapă, aici se va face un  drum balastat, urmând ca anul viitor să fie prins în proiectul de construcție a rețelei de apă și canalizare, pentru ca în final să poată fi betonat.

„Acolo sunt acum trei familii, au fost patru, care nu au acces. Păcat că sunt la drum european și nu au nicio posibilitate de acces, a rămas un colțișor, practic al nimănui. Am reușit acum, cu bani puțini, să facem un drum, să aibă acces și să intre și acești oameni în normalitate. Momentan punem numai balastru, ulterior să-l putem introduce în inventarul comunei pentru a putea aduce apă, canal iar în final, să putem asfalta. A trecut mult timp, dar niciodată nu este prea târziu. Oamenii sunt bucuroși, pentru că veneau mereu și mă întrebau când ne apucăm de treabă. Nu este o investiție mare dar este o zonă cu potențial. Acolo este un imaș și am vrea să facem un teren de sport. Momentan vom îndrepta terenul și vom vedea la anul dacă vom găsi o sursă de finanțare. Valoarea acestui drum nu este mare, am achiziționat niște ore la utilaje, balastru. Costul va fi de aproximativ 60.000 de lei, dar costul final va depinde și de ce fel de balastru vom folosi. La iarnă drumul va fi practicabil. Noi îl compactăm, vom intra cu utilaje de deszăpezire și vom folosi antiderapant ca pentru orice alt drum comunal”, a declarat Gheorghe Dîrțu, primarul comunei Ilișești.

Oamenii sunt cum nu se poate mai încântați de decizia administrației locale, fiind ferm convinși că acest drum le va schimba într-o mare măsură, viața.

„N-am avut niciodată drum și noi când ieșeam iarna, trebuia să pune caii ca să reușim să scoatem mașina. Am mai lăsat-o și în deal dar au venit hoții și ne-au spart mașinile, ne-au tăiat cauciucurile. Am pus și camere de supraveghere pe casă, tare greu a fost în toți acești ani. Mai trimiteau de la Primărie și făceau potecă prin zăpadă dar nu dura mult timp, și era totul ca înainte. Ne-am săturat de câte ori am fost în audiențe și la fostul primar și la actualul. Acum suntem tare fericiți că în sfârșit s-au apucat de treabă. Suntem mulțumiți și de muncitori că lucrează curat, nu distrug iarba. Noi avem animale și avem nevoie de acest imaș”, a povestit o femeie care locuiește în această zonă ruptă de comuna Ilișești.

Acesta nu este singurul proiect care urmează să fie implementat în perioada următoare, în comuna Ilișești, edilul Gheorghe Dîrțu încercând să rezolve problemele cele mai stringente ale oamenilor, cu bani de la bugetul local, la nivelul acestei primării nefiind depuse în anii trecuți, proiecte pentru absorție de fonduri europene.

„În două săptămâni începem lucrările la un pod, peste un afluent al pârâului Ilișasca, lucrări în valoare de aproximativ 400.000 de lei. Am încercat să facem cu niște tuburi, dar cei de la Apele Române nu ne-au dat voie și trebuie să facem un pod cu piloni. Banii provin de la bugetul local. După toate acestea avem în program, înființarea unui cartier de case, unde de asemenea vom balasta niște drumuri pentu a putea vinde locurile de case. Pentru începutul anului viitor, avem în program să tragem și stâlpi pentru electricitate, în această zonă, iar mai apoi vom extinde rețeaua de apă și canal. Dacă mai rămân bani la bugetul local, până la sfârșitul anului, vom balasta un drum și la Brașca, unde sunt aproximativ șapte case pe un imaș, care nu au acces. Se intră cu mașinile, pe iarbă”, a completat primarul Gheorghe Dîrțu. 

Noul edil încearcă acum să recupreze din decalajele mari în dezvoltare ale acestei zone și a reușit să obțină finanțare prin PNI „Anghel Saligny” pentru construcția rețelei de apă și canalizare.

„Prin Programul Național de Investiții «Anghel Saligny» am primit finanțare pentru rețea de apă și canal. Valoarea proiectului este de 16,5 milioane de lei. Nu vom acoperi tot satul, dar mergem pe străzile principale, după care vom mai face, prin niște proiecte mai mici, și branșamentele pe străzile mai mici. Important este că acum avem fonduri pentru stații de epurare, rezervoare, spauri, ceea ce este mai important, pentru că restul ce mai rămâne, săpături, țeavă și manoperă, putem face și de la bugetul local. Avem și studii de fezabilitate făcute pentru Școala Ilișești, Dispensarul Ilișești, pentru Primăria Ilișești. Sunt multe lucruri de făcut. Căutăm și o locație pentru un parc, pentru că în comuna Ilișești nu este un loc de joacă pentru copii”, a încheiat Gheorghe Dîrțu, primarul comunei Ilișești. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here