More
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava

  Creștere alarmantă a numărului de suceveni diagnosticați cu cancer. Cel mai tânăr pacient aflat în evidența medicilor oncologi suceveni are 27 de ani: „Mori câte puțin cu fiecare pacient pe care îl pierzi”

  Secția de Oncologie a Spitalului Județean Suceava tratează mii de pacienți și ascunde tot atâtea drame, dar personalul medical are puterea să zâmbească, să fie empatic și să ajute pacienții să facă față unui diagnostic crunt. Acești îngeri în halate albe sunt coordonați de către un medic extraordinar de inimos, care dovedește că este omul potrivit în locul potrivit. Doctorița Anca Ababneh Dumitrovici a venit la Spitalul Județean Suceava de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca și într-un timp relativ scurt a ajuns șefă de secție.

  Suceava are mulți pacienți diagnosticați cu cancer, iar numărul acestora continuă să crească îngrijorător de mult, statisticile arătând că avem peste 60.000 de suceveni diagnosticați cu această maladie, în ultimii ani, dar mulți pacienți dispar anual din statistici pentru că numărul deceselor e tot mai mare. La sfârșitul anului 2021, 18.806 suceveni urmau tratament împotriva unei forme de cancer, iar la sfârșitul anului trecut, numărul pacienților oncologici a crescut la 21.441.

  „Numărul cazurilor va fi în creștere în viitor și datorită deschiderii centrului de radioterapie. Mulți pacienți merg de obicei în centrele universitare deoarece pot face acolo și chimioterapie și radioterapie, dar acum putem acoperi și la Suceava, aceste forme de tratament”, a menționat medicul Anca Ababneh Dumitrovici, șefa secției de Oncologie de la Spitalul Județean Suceava.

  De la 1 ianuarie 2023, echipa medicală a acestei secții atât de solicitate de suceveni, s-a extins cu încă un medic tânăr, fiind acum cinci medici oncologi. Conform organigramei, ar mai fi nevoie de două asistente medicale, conducerea unității spitalicești urmând să organizeze concurs pentru ocuparea acestor posturi.

  Deci problema nu pare să fie personalul medical, ci această boală nemiloasă care face tot mai multe victime. Cadrele medicale recomandă în continuare, investigații și controale de rutină care ar trebui să ridice suspiciuni de boală, încă din faze incipiente iar în acest fel, s-ar salva multe vieți. Patologiile pacienților suceveni sunt din ce în ce mai variate din sfera digestivă și ginecologică. Cel mai tânăr pacient aflat în evidența medicilor oncologi suceveni are 27 de ani și cel mai în vârstă, are 85 de ani.

  Medicul Anca Ababneh Dumitrovici găsește resurse să fie și soție, mamă și să lupte cu acest dușman, cancerul.

  „Suntem doar medici femei, la Oncologie. Probabil suntem mai empatice. Eu personal am ajuns aici din cauza unui caz în familie, de la bunicii mei. I-am pierdut din cauza cancerului și am promis că voi face totul să ajut pacienții diagnosticați cu această maladie. Nu poți să nu te afecteze, dramele fiecărui pacient devin dramele tale, mori câte puțin cu fiecare pacient pe care îl pierzi, dar trebuie singur să te remontezi ca să poți să faci față și familiei, dar și celorlalți pacienți care își pun speranțele în tine. Prevenția este foarte importantă. Trebuie să mergem la ginecolog, trebuie făcut cu regularitate testul Papanicolau. După vârsta de 45 de ani este foarte important de făcut investigații gastroenterologice, măcar o dată la cinci ani. Din păcate, sistemul nostru de sănătate este destul de permisiv iar pacienții nu pierd anumite drepturi dacă nu fac investigațiile din pachetul de bază, destinat prevenției. Multe paciente stau și cred că o să treacă și când ajung aici, sunt deja în stadiul IV. În loc să se adreseze medicului, mulți pacienți încep să caute tot felul de remedii pe Google. Am auzit foarte mult în ultima perioadă de la pacienți, că au încercat tot felul de remedii naturiste care au funcționat extraordinar în alte cazuri. Au diagnosticul, sau cel puțin suspiciunea pusă acum un an, doi, trei, și vin la oncolog târziu și povestesc că au încercat tot felul de remedii, în tot acest timp. Trăim în această epocă a informației dar trebuie să învățăm de unde să ne luăm informațiile”, a completat șefa secției de Oncologie, medicul Anca Ababneh Dumitrovici.

  Experiența acumulată în cadrul Institutului Oncologic Cluj-Napoca a pus-o în slujba pacienților săi și recunoaște că a venit în Suceava pentru a fi mai aproape de părinții săi dar și pentru a da ceva înapoi, locurilor în care s-a format ca om.

  „Am convins soțul să ne mutăm în Suceava. El este de origine iordaniană, medic gastroenterolog. Nu regretăm că am venit în Suceava”, a încheiat medicul Anca Ababneh Dumitrovici.

  Conducerea Consiliului Județean (CJ) Suceava a înțeles care este realitatea tristă a acestei specialități medicale și pentru a veni cât mai mult în sprijinul sucevenilor, proiectul Spitalului de Oncologie începe să se materializeze.

  „Reamintim că în acest an realizăm mai multe investiții la Spitalul Județean Suceava, CJ Suceava finanțând construcția unui Spital de Oncologie, cu 83 de paturi in valoare de peste 50 de milioane de lei (10 milioane de euro), pentru care s-au demarat procedurile de începere a lucrărilor”, a declarat Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava.

  Această unitate spitalicească va avea un corp nou de clădire cu parter și patru etaje, care va fi legat printr-o pasarelă de actualul pavilion de Oncologie, urmând ca și acesta să fie reabilitat și înălțat cu un etaj. Corpul nou va fi construit între actualul pavilion și cel în care funcționează secția de Boli infecțioase din curtea spitalului vechi. Clădirea va cuprinde patru cabinete de ambulatoriu, spații pentru tratament, o zonă pentru tratament cu iod, 18 locuri pentru internare de zi, 45 de locuri pentru internare continuă, șase saloane pentru îngrijiri paliative, spații de cazare pentru aparținători cu 8 paturi, zonă de socializare, sală de mese, sală de terapie psihologică, iar la ultimul nivel va fi o capelă. Saloanele pentru internare continuă, cu 1-2-3 paturi, fiecare cu grup sanitar propriu, vor fi la etajele doi și trei. Compartimentul pentru îngrijiri paliative va fi la etajul patru și tot aici este preconizat a fi și spațiul de întâlnire cu aparținătorii. Pe terasa clădirii va fi o zonă pentru relaxare, prevăzută cu spații verzi, cu acces separat pentru aparținători și bolnavi.

  Articole recente

  Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello Euro Fratello

  Related articles