Ritmic Suceava

Cotidianul online Glasul Sucevei continuă să prezinte povești mai puțin știute din viața marelui compozitor Ciprian Porumbescu. Amintim că Anul 2023 a fost instituit ca anul Ciprian Porumbescu pentru celebrarea a 170 de la nașterea și comemorarea a 140 de ani de la moartea compozitorului sucevean. În episodul de astăzi, vă vom prezenta latura teribilistă a tânărului Ciprian, de pe vremea când era elev la Gimnaziul superior greco – oriental imperial – regal din Suceava, în prezent Colegiul Național „Ștefan cel Mare”.

Ciprian Porumbescu a studiat la această școală din toamna anului 1863 și până în primăvara anului 1873. Elevul venit de la Ilișești locuia la o gazdă din Suceava, undeva în spatele Pieții Mari de astăzi. El a continuat să studieze vioara alături de Anton Valentin, organistul bisericii catolice din Suceava. Nemulțumit de faptul că bătrânul violonist nu mai auzea foarte bine, tânărul Ciprian a renunțat la instructor și a continuat să exerseze de unul singur cântatul la vioară.

„Darul lui Porumbescu de a fermeca din vioară adevărate sunete de vrajă era covârşitor. Când, în frumoasele amurguri de vară, maestrul cânta cu ferestrele deschise, atunci lumea se aduna pâlcuri-pâlcuri, în faţa casei şi rămânea vrăjite de minunatele sunete”, a arătat scriitorul Paul Leu în biografia lui Ciprian Porumbescu.

În primii ani de gimnaziu, elevul Ciprian Porumbescu a învățat bine și nu a avut probleme în ceea ce privește disciplina. În clasa a IV-a, el a început să nu mai fie exemplar la școală și absențele erau din ce în ce mai multe.

La finele primului semestru din clasa a IV-a, Ciprian primit la purtare calificativul necorespunzător. Totul a pornit de la o notă mică pe care marele compozitor a primit-o de la catihetul Ioan Beldean la religia greco – orientală. Alături de Ciprian Porumbescu au primit note mici și alți elevi, care s-au coalizat pentru a se răzbuna pe profesor.

Astfel, în seara zilei de 30 octombrie 1866, Ciprian, împreună cu doi colegi, au spart geamurile casei în care locuia preotul Ioan Beldean. Autorii au fost prinși rapid și au fost sancționați pentru gestul lor necugetat cu scăderea notei la purtare.

Preotul Beldean a cerut exmatricularea vandalilor, însă profesorul Ștefan Nosievici s-a opus, catalogând incidentul drept „o copilărie ce trebuie pedepsită cu vărguța”.

Iosif Marek, directorul gimnaziului, i-a chemat la școală pe părinții elevilor care au spart geamurile casei preotului Ioan Beldean, reușind să împace în cele din urmă cele două părți.

Ciprian Porumbescu a încheiat primul semestru cu calificativul suficient la religie și limba română, reușind ca în cel de-al doilea semestru să-și mai spele din păcate, catihetul Ioan Beldean notându-l cu mulțumitor, iar la limba română a primit calificativul lăudabil.

Din 1863 și până în 1869, elevul Ciprian l-a avut profesor de muzică pe Ștefan Nosievici, care preda atât matematică, cât și fizică. Acesta i-a fost apropiat marelui compozitor și l-a ajutat în evoluția sa artistică. Muzica a fost obiectul preferat al elevului Ciprian Porumbescu pe parcursul studiilor liceale.

„Cert e că Ştefan Nosievici, prin spiritul său altruist, prin activitatea din clasă, din şcoală şi din afara ei, prin ideile sale, prin aptitudinile muzicale native, a lăsat urme memorabile în conştiinţa şi caracterul viitorului artist-cetăţean Ciprian Porumbescu  şi a altor elevi, cum ar fi Simion Florea Marian. Nosievici a organizat în gimnaziul sucevean coruri, cvartete şi cvintete coral-instrumentale, prin care a sădit în sufletul elevilor săi acea dragoste de muzică şi cântare, care nu s-a manifestat numai în corurile elevilor acelei generaţii, ci a devenit tradiţie, încât toate generaţiile de atunci încoace şi-au avut corurile lor”, a mai arătat scriitorul Paul Leu.

Cert este că Ștefan Nosievici a avut un rol determinant în formarea tânărului Ciprian Porumbescu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here