More
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava

  VIDEO Coronavirusul sfidat de ruși. Mii de oameni s-au adunat la parada militară din Piața Roșie din Moscova (INTERNAȚIONAL)

  Autorităţile ruse au organizat miercuri o importantă defilare militară în Piaţa Roşie pentru a marca 75 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, în pofida riscului ridicat ca acest eveniment în masă să ducă la recrudescenţa epidemiei de COVID-19, notează DPA.

  Peste 13.000 de militari au participat la parada din centrul Moscovei, cu 12 delegaţii din foste republici sovietice, aliate ale Rusiei, precum şi din China, India, Serbia şi Mongolia.

  Parada militară din Piaţa Roşie fusese prevăzută iniţial să aibă loc de 9 mai, data la care Rusia celebrează Ziua Victoriei asupra nazismului în Marele Război Patriotic, aşa cum este numit în Rusia cel de-al Doilea Război Mondial, dar a fost amânată în aprilie în contextul creşterii rapide a cazurilor de contaminare cu SARS-CoV-2 la vremea respectivă.

  „Stimaţi oaspeţi străini, tovarăşi soldaţi şi marinari … tovarăşi ofiţeri, generali şi amirali, vă felicit cu împlinirea a 75 de ani de la victoria în Marele Război Patriotic”, a spus preşedintele Vladimir Putin.

  „Exact cu 75 de ani în urmă, pentru a marca sfârşitul Marelui Război Patriotic aici, lângă zidurile Kremlinului, a avut loc o legendară paradă a învingătorilor. Această paradă a rămas în istorie ca un triumf al unei forţe fără precedent, ca un triumf al binelui asupra răului, al păcii asupra războiului, al vieţii asupra morţii”, a afirmat Putin în discursul rostit cu această ocazie, potrivit TASS şi Pervâi Kanal (televiziunea de stat rusă).

  Parada a început cu marşul Gărzii de onoare, ai cărei participanţi au ţinut în mâini steaguri sovietice şi ruseşti. Putin a urmărit parada stând pe scaun între doi veterani, conform imaginilor difuzate de televiziune.

  Piaţa Roşie a fost complet ocupată pentru acest eveniment. Imaginile difuzate de la faţa locului arătau că participanţii la defilare nu au purtat măşti. Câte un veteran cu mască se putea vedea printre invitaţi, dar oamenii purtând măşti puteau fi număraţi pe degete.

  Alături de Putin s-au aflat preşedinţii Serbiei, Aleksandar Vucic, Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, Republicii Moldova, Igor Dodon, Kazahstanului, Kasâm-Jomart Tokaiev şi alţi câţiva, dar nu a fost prezent niciun preşedinte sau un prim-ministru din Occident.

  Preşedintele Kârgâzstanului, Sooronbai Jeenbekov, a venit şi el la Moscova, dar nu a participat la paradă, pentru că doi membri ai anturajului său au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19, a indicat biroul său de comunicare.

  Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a reiterat avertismentul către Rusia cu doar câteva zile înainte de paradă, atenţionând că un astfel de eveniment în masă prezintă riscul de „răspândire exacerbată” a coronavirusului.

  Rusia a semnalat peste 600.000 de cazuri de contaminări cu noul coronavirus, situându-se pe locul trei la numărul de infecţii după SUA şi Brazilia.

  Rusia a ridicat măsurile de carantină în masă în ultimele săptămâni, odată cu scăderea ratei de infectare în mare parte a ţării, inclusiv la Moscova.

  Uniunea Sovietică a înregistrat zeci de milioane de victime în cel de-al Doilea Război Mondial, cel mai mare număr din rândul forţelor aliate. Victoria asupra Germaniei naziste rămâne un motiv important de mândrie naţională în Rusia.

  La parada de miercuri au participat 75 de avioane şi peste 200 de echipamente militare, între care lansatoare de rachete Tornado-S şi vehicule Typhoon-K 4×4 şi Typhoon-VDV cu module de luptă cu dirijare de la distanţă.

  La o săptămână după această paradă, pe 1 iulie, Rusia urmează să organizeze un referendum naţional pentru modificarea Constituţiei pentru a-i permite lui Putin încă două mandate prezidenţiale a câte şase ani fiecare. Putin se află la putere de două decenii – fie preşedinte, fie premier – fiind liderul sovietic şi rus cel mai longeviv pe Olimpul puterii de la Moscova după dictatorul sovietic Iosif Stalin, potrivit DPA.

  Sursa: Agerpres

  Articole recente

  Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello Euro Fratello

  Related articles