Comuna Mălini se află pe locul trei în clasamentul unităților teritorial administrative din județ, în ceea ce privește valoarea proiectelor implementate, după municipiul Suceava și orașul Siret, edilul Petru Nistor înțelegând nevoia de absorție a cât mai multor fonduri pentru dezvoltarea zonei, cât și pentru creșterea calității vieții locuitorilor.

Un proiect de anvergură derulat la nivelul acestei comune este reabilitarea DJ 209 B, Văleni – Stânișoara – Iesle – limita județul Neamț, proiect în valoare de 106.800.122 de lei. Reabilitarea acestui drum ar trebuie finalizată până pe data de 31 decembrie a anului viitor. Banii provin din fonduri guvernamentale. Este vorba despre două tronsoane ale drumului judeţean 209B, care face legătura între judeţele Neamţ şi Suceava, cunoscut de localnici drept Drumul Talienilor.

Primarul comunei Mălini, un gospodar desăvârșit și un bun organizator, își împarte activitatea între biroul primăriei și șantierele din comună. La fața locului se poate vedea că s-au turnat deja primele straturi de covor asfaltic, sunt gata rigolele şi şanţurile betonate, drenul longitudinal în vederea eliminării apelor din zona drumului, s-au realizat podeţele tubulare, casetate și gabioanele, pe cea mai mare parte a drumului. Drumul Talienilor este o investiţie deosebită, atât din punct de vedere financiar, cât şi tehnic, întrucât lucrarea a presupus ample intervenţii. Este o zonă de o frumuseţe aparte, este drumul pe care a umblat Vitoria Lipan, eroina romanului „Baltagul”, iar această investiție era impetuos necesară.

Drumul Talienilor a fost construit pe vremea lui Carol I, în perioada 1902 – 1914, de către meşteri italieni. La vremea când a fost configurat, din dorinţa Regelui Carol I, drumul făcea parte din Domeniile Coroanei şi realiza o legătură strategică între Valea Moldovei şi Valea Bistriţei.

Canalizarea va fi extinsă printr-un proiect în valoare de circa 2,5 milioane de euro

Prin fonduri europene, în valoare de 6.657.424. de lei, se va înființa un sistem de alimentare cu apă și se va realiza extinderea sistemului de canalizare existent în comuna Mălini, proiect ce va fi finalizat până la sfârșitul acestui an.

„Avem 25 de kilometri de rețea de apă finalizați. Trebuie să facem recepția finală. Extindem rețeaua de canalizare și am mai depus în acest sens un proiect în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro”, a menționat primarul comunei Mălini, Petru Nistor.

Educația copiilor a fost și este și în prezent, o prioritate pentru primarul din Mălini, drept dovadă că toate unitățile de învățământ sunt pregătite exemplar pentru începerea noului an școlar, toți elevii au primit tablete, iar toate cadrele didactice au laptop-uri, în cazul în care se va mai învăța în sistem hibrid sau online. În comuna Mălini sunt aproape 1.000 de școlari și preșcolari, iar toate unitățile de învățământ au sisteme proprii de încălzire, sunt racordate la sursă de apă, iar toaletele sunt în interior. Pentru ca procesul de educație să se desfășoare la cele mai înalte standarde, primăria implementează un proiect care prevede achiziții de echipamente pentru tehnologia informației și comunicării. Cei mici abia așteaptă să se întoarcă în bănci, toate școlile fiind igienizate, iar sălile de clasă, recent văruite și cu perdele vesele parcă sunt nerăbdătoare să-și primească elevii.

„În toate școlile din comună sunt instalate în sălile de clasă, videoproiectoare care să ajute dascălii în procesul de predare. Toți copiii au primit, încă de la începutul pandemiei de Coronavirus, tablete iar profesorii au primit laptop-uri”, a mai completat primarul Petru Nistor.

Om modest și cu un dezvoltat simț al autocriticii, edilul comunei Mălini nu își atribuie niciun merit în faptul că toate unitățile de învățământ arată impecabil și sunt pregătite pentru începerea noului an școlar, în faptul că locuitorii comunei beneficiază de un spital modern, utilat și administrat de către Primărie sau în faptul că localiatea, devenită și stațiune turistică de interes local, oferă numeroase locații pentru petrecerea timpului liber, ci menționează că aceasta este treaba primarului, să muncească pentru binele celor care l-au ales. Chiar dacă ajunge primul la Primărie și în multe seri pleacă ultimul, nu consideră că face nimic deosebit, își face doar datoria.

Respectul pentru cei vârstnici a fost probabil motorul principal care a pus pe roate proiectul Căminului de Bătrâni de la Mălini, unde 20 de vârsntici, fără familie, nepunticioși în fața bolilor și a nevoilor de tot felul, și-au găsit liniștea. Un adevărat colț de rai care îi învăluie cu liniște și pace pe cei prezenți, a făcut primarul Petru Nistor, la Biserica „Sfântul Ilie” la satul Suha, comuna Mălini.

„Este un parteneriat între Arhiepiscopie și Primăria Mălini. Avem 20 de bătrâni, majoritatea de la noi din comună, de care avem grijă. Cererile sunt mai multe, mai ales acum că vine frigul, dar din păcate, pentru moment, avem doar zece camere”, a arătat primarul Petru Nistor. 

Biserica din curtea Căminului de bătrâni, în totalitate din lemn, în stil arhitectonic maramureşean, a ars complet în 2018, dar cu sprijinul primăriei, al enoriașilor și al oamenilor de afaceri din zonă, construcţia a fost refăcută complet și sfinţită în prezenţa fostul arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, în vara aceluiași an.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here