Ritmic Suceava

Zilele Culturii Polone, un eveniment care a ajuns la cea de-a XXII-a ediție, au debutat aseară la Cetatea de Scaun a Sucevei. De 21 de ani Zilele Culturii Polone este un eveniment care leagă simpozionul pe tema relațiilor polono-române de-a lungul secolelor, în sens larg, cu evenimente culturale. Din 2006, un element indispensabil Zilelor Culturii Polone a devenit Sărbătoarea Roadelor de la Solonețu Nou, în timpul cărora se prezintă toate comunitățile poloneze din România, dar și vecinii români și alte naționalități.

Ediția de anul acesta a Zilelor Culturii Polone, după un an de pauză, se întoarce într-o altă formă. Din cauza situației pandemice, Ziua Roadelor s-a desfășurat într-un alt termen, iar simpozionul va fi o întâlnire online. Un lucru neschimbat este dorința organizatorilor de a-și face simțită prezența la începutul lunii septembrie prezentând locuitorilor Sucevei și celor din regiune o serie de evenimente culturale.

La deschiderea oficială de aseară, persoanele prezente au luate parte la vernisajul expoziției „Alianța militară polono – română în perioada interbelică”.

După vernisaj, participanții la eveniment au ascultat concertul de muzică clasică în interpretarea duo-ului de chitară de la București Duo Kitharsis – Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan. În repertoriul lor s-au regăsit creații ale lui Frederic Chopin, precum și muzică a compozitorilor români.

„Iată că după un de pandemie, în care nu am putut să ne desfășurăm așa cum trebuie, iată că anul acesta putem să ne vedem la cetate, putem să continuă șirul anilor a culturii poloneze aici în România și îmi face deosebită plăcere să anunț că deschidem a XXII – a ediție a Zilelor Culturii Polone în România. Sigur că aceste zile poate că nu erau atât de frumoase dacă nu era o colaborare atât de frumoasă cu Institutul Polonez, cu Ambasada Poloniei la București și nu în ultimul rând cu Muzeul de Istorie, cum ne place nouă să spunem, al Bucovinei. Sigur că suntem poate astăzi mai puțini tot datorită faptului că această pandemie nu s-a terminat. De aceea vreau să mulțumesc presei că este alături de noi și prin intermediul presei, comunitatea noastră, toți cei care se vor uita la televizor sau vor citi presa sau pe internet vor vedea că aici în România, aici în Bucovina, aducem un aport la cultura românească, arătăm și noi din cultura poloneză, arătăm de folclorul polonez deoarece am avut sâmbătă Ziua Recoltei, tot o sărbătoare foarte frumoasă. Și iată că continuăm cu Zilele Culturii aici la Suceava, așa cum v-a spus doamna director, vor urma câteva evenimente chiar anunțate de dumneaei. Singur că această exploziție care este expusă aici, tot așa este continuatoarea a ceea ce am făcut noi în iunie dacă nu mă înșel, la Cârlibaba, unde iarăși am avut onoarea să avem ca oaspeți Garda Militară Poloneză și Română, unde a fost expoziție cu tehnică militară, tehnică militară a polonezilor care staționează în Craiova”, a declarat deputatul Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România.

Timp de două zile, pe 11 și 12 septembrie, sucevenii sunt invitați să facă cunoștință cu filmul polonez. Proiecțiile filmelor vor avea loc la Cinema Modern, iar intrarea va fi liberă. Pe 11 septembrie, la ora 17.30, va putea fi vizionat filmul „Bogowie” (Dumnezeii) (2014). Polonia anilor ʼ80. Acțiunea filmului este bazată pe viața și munca lui Zbigniew Religa – remarcabil cardiolog polonez care în anul 1985 a efectuat cu succes primul transplant de inimă. Filmul este regizat și produs deosebit și jucat excepțional. În aceeași seară, la ora 20.00 va fi prezentat filmul „Obywatel Jones” (Mr. Jones) (2019). Thriller politic, bazat pe fapte reale din timpul Foametei ucrainene. A fost una dintre cele mai bune premiere de film din Polonia în anul 2019. Filmul a fost regizat de remarcabila regizoare poloneză, Agnieszka Holland.

Ziua următoare, sucevenii sunt invitați la ora 18.00 la filmul „Zieja” (2020). Anul 1977. Preotul octogenar Jan Zieja, co-creatorul organizației de opoziție „Comitetul de Apărare a Muncitorilor” este interogat de ofițerul Serviciului de Securitate, care încearcă să îl convingă să colaboreze. Interogatoriile declanșează amintiri din viața lui Zieja. Devin un pretext pentru o călătorie prin evenimentele dramatice ale istoriei Poloniei din sec. al XX-lea – de la războiul polono-sovietic din anul 1920, prin cel de-Al Doilea Război Mondial, până în prezent. Filmul se bazează pe biografia pr. Jan Zieja.

Un element indispensabil Zilelor Culturii Polone este simpozionul științific care de această dată va fi online. Timp de trei zile consecutiv istorici, lingviști, cercetători literari, etnografi, istorici ai culturii din Polonia și România vor discuta în timpul simpozionului internațional științific, intitulat anul acesta „Despre relațiile polono-române de-a lungul timpului în anul centenarului alianței militare polono-române”. Ca de obicei simpozionul se va închiea cu concluziile și prezentarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române, editate în ultimul an în Polonia și România.

Organizatorul Zilelor Culturii Polone este Uniunea Polonezilor din România sprijinit de Institutul Polonez din București, Muzeul Național al Bucovinei, Primăria Municipiului Suceava și Cinematograful Modern din Suceava.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here