More
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava

  FOTO Bustul eroului Mircea Robu de la Volovăț a fost sfințit de Ziua Eroilor: „A fost un copil deosebit, un copil educat, un copil dintr-o familie deosebită de oameni, un copil cu bun simț, civilizat și un foarte bun ascultător”

  Astăzi, 13 iunie 2024, de Ziua Eroilor, în centrul comunei Volovăț a fost dezvelit bustul eroului local Mircea Robu, cel care și-a pierdut viața în timpul inundațiilor din anul 1970, când intervenea pentru a salva viețile cetățenilor din Târgu Mureș.

  Ioan Vicol, primarul comunei Volovăț, a mulțumit tuturor celor prezenți, organizând un eveniment ce va rămâne mult timp în memoria localnicilor.

  „Ca în fiecare an, în această zi comemorăm eroii neamului, aducând un pios omagiu celor care au căzut pe toate câmpurile de luptă. Anul acesta, din contribuția personală a fratelui eroului nostru, Mircea Robu, s-a ridicat un bust aici, în centrul comunei. Acesta a căzut la datorie la Târgu Mureș, drept pentru care avem astăzi oaspeți din rândul camarazilor lui Mircea Robu, în persoana domnului plutonier adjutant principal Stoica Gheorghe și a domnului plutonier major adjutant Manta Viorel. Vom începe această ceremonie cu intonarea imnului de stat, după care se vor depune coroane de flori, urmând ca preacucernicii părinți să oficieze o slujbă de pomenire și sfințire a bustului”, a declarat Ioan Vicol, primarul comunei Volovăț.

  La eveniment a fost prezent și plutonierul adjutant principal Gheorghe Stoica, fostul șef al eroului Mircea Robu, care a avut numai cuvinte de laudă la adresa eroului din Volovăț.

  „Eroul nostru chiar vrea să încercăm să evităm și noi strădania noastră după 50 de ani. Eu și colegul Manta Viorel ne-am străduit și am obținut toate documentele și am început să construim, în memoria tuturor celor cinci eroi din timpul inundațiilor din 1970, o troiță. De asemenea, vreau să reamintesc că prin decret prezidențial, după ce s-a întâmplat nenorocirea, pe data de 13, au fost declarați cetățeni de onoare, au fost declarați eroi ai poporului român. În acea perioadă de după război nu am mai avut asemenea eroi. De asemenea, sunt străzi în Mureș care poartă numele celor cinci eroi. Nu am crezut niciodată că voi fi alături de dumneavoastră la comemorarea acestui monument, în memoria sergentului român. Ca o precizare, vă spun că am fost șeful lui pe timpul stagiului militar. A fost un copil deosebit, un copil educat, un copil dintr-o familie deosebită de oameni, un copil cu bun simț, civilizat și un foarte bun ascultător. În dimineața în care a avut loc nenorocirea trebuia să plecăm la Sibiu. N-am mai apucat. În acea dimineață, la ora 5, s-a dat alarma, unitatea noastră fiind o unitate specială în problema salvării oamenilor fiind dotată cu transportoare blindate. De la zăpada de pe munți s-a produs o avalanșă care a venit în jos, în timp ce transportoarele salvau oamenii dintr-un cartier al Unirii. Era o stradă pentru niște depozite. A venit un val foarte puternic printre blindatele noastre, dintre care unul era condus de comandantul unității, colonelul Negruț Petru, care a fost azvârlit pe mal, din fericire, iar celelalte două le-a luat apa și au ajuns în fața podului. Ajungând în fața podului la disperare, unii care n-au mai putut să iasă din ele, printre care era segmentul major Robu Mircea”, a declarat plutonierul adjutant principal Gheorghe Stoica.

  Conform informațiilor păstrate în arhivă, în mai 1970, în urma unor inundații catastrofale, care au luat case și oameni, la fața locului au fost trimise autoamfibiile Batalionului 16 Cercetare.

  Militarii au fost trimiși în zonele critice, au adus oameni aflați în dificultate în zone sigure și au continuat misiunea.

  Pe fondul curenților puternici, la un moment dat, două autoamfibii au fost luate de apă, izbite de maluri și de un pod.

  Cinci militari care făceau parte din echipajele celor două autoamfibii și-au pierdut viața atunci, printre ei și Mircea Robu, din Volovăț, care era militar în termen. Acesta a decedat la vârsta de 21 de ani.

  La Târgu Mureș, pentru toți cinci a existat o troiță mai veche ce a dispărut iar acum, în 2024, s-a aprobat buget pentru amenajarea unei noi troițe.

  Articole recente

  Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello

  Related articles