More
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava

  FOTO Ziua Eroilor a fost comemorată exemplar la Boroaia: „În această zi în care îi cinstim pe eroii boroieni care au luptat pentru reîntregirea neamului românesc”

  Comuna Boroaia  a găzduit joi, 13 iunie, un eveniment de o înaltă ținută, organizat impecabil de către administrația locală condusă de edilul Vasile Berariu, eveniment închinat cetățenilor de astăzi dar în egală măsură și înaintașilor boroieni care au plătit cu prețul vieții pentru patrie.

  Ziua a debutat la școala din localitate, unde în prezenta unor invitați de marcă, a fost dezvelit tabloul portret al învățătorului Vasile Tomegea. Tabloul a fost donat comunității boroienii de către contraamiralul de flotilă (r) doctor Ion Condur, fiu al satului și cetățean de onoare al comunei Boroaia, care se implică an de an și organizează din fonduri proprii, excursii memorabile pentru cei mai buni elevi din Boroaia.

  „Cu bucurie nespusă, astăzi asistăm la acest deosebit eveniment de aducere aminte  a celui care a fost deschizător de drumuri pentru comunitatea boroiană, atât pe plan cultural cât și pe plan gospodăresc, învățătorul Vasile Tomegea”, a menționat în cuvântul său de început, edilul comunei Boroaia Vasile Berariu.

  Contraamiralul de flotilă (r) doctor Ion Condur a asistat la ceremoniile organizate la Școala Gimnazială „Vasile Tomegea” și a avut doar cuvinte de laudă la adresa administrației locale, atât de implicate în dezvoltarea comunității.

  „Mă bucur să mă aflu în mijlocul dumneavoastră astăzi și să vă transmit salutul meu de bine și sănătate, alături de tradiționala salutare din Ziua de Înălțare – „Hristos s-a înălțat!”. Mă bucur că proiectul meu a fost realizat și că am putut să aducem un mic și pios omagiu, învățătorului Vasile Tomegea, care pe lângă faptul că a fost un stindard pentru învățământul din Boroaia, un far călăuzitor, a fost și un erou. Vasile Tomegea a luptat în primul război mondial. Pictorul acestui tablou este Mircea Popițiu, care a avut la dispoziție toate cărțile care au apărut despre Boroaia, pe care eu i le-am trimis și care la propunerea mea, a dorit să realizeze acest tablou”, a declarat contraamiralul de flotilă (r) doctor Ion Condur.

  Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Suceava a fost reprezentată de către inspectorii general-adjuncți Gabriel Matei și Petru Crăciun.

  „Acest eveniment creează un arc peste timp, plecând de la învățătorul Vasile Tomegea și ajungând până la cadrele didactice de astăzi și acești copii frumoși care duc mai departe tradiția școlii boroiene. Vreau să-l felicit pe domnul primar care susține necondiționat școala boroiană și felicit toate cadrele didactice pentru că sunt remarcabile prin tot ceea ce fac”, a declarat inspectorul școlar general adjunct Gabriel Matei.

  „Este o onoare pentru mine să particip la această manifestare deosebită, în ziua în care celebrăm și eroii neamului, în Ziua de Înălțare și în ziua în care îl celebrăm pe Vasile Tomegea”, a subliniat și inspectorul școlar general adjunct Petru Crăciun.

  Oaspete de seamă la acest eveniment a fost și comandorul în rezervă Marian Moșneagu, boroian de origine, care mereu s-a aplecat cu drag și profesionalism, asupra istoriei acestor locuri.

  Ziua a continuat cu slujbe religioase oficiate la Monumentele Eroilor și cu depunere de coroane de flori, în prezența oficialităților județene cât și a reprezentanților Parlamentului României.

  „Vă mulțumesc tuturor pentru că sunteți alături de comunitatea boroiană iar celor care nu mai sunt printre noi, le mulțumesc și lor, odihnă veșnică și cu siguranță va rămâne în amintirea mea atât memoria eroilor cât și toți cei care au avut un cuvânt de spus pentru comunitatea boroiană. Dumnezeu să-i odihnească”, a transmis edilul Vasile Berariu.

  Președintele organizației județene a PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, l-a felicitat pe edilul Vasile Berariu pentru rezultatul obținut la alegerile de la sfârșitul săptămânii trecute și a menționat că vine de fiecare dată cu mult drag, la Boroaia.

  „În această zi în care îi cinstim pe eroii boroieni care au luptat pentru reîntregirea neamului românesc, sunt onorat să fiu alături de dumneavoastră, mai ales că este și Ziua comunei Boroaia. Vă felicit domnule primar pentru noul mandat și dacă boroienii v-au reales cu procent așa de mare, înseamnă că ați făcut și am făcut alături de dumneavoastră, ceea ce trebuie”, a declarat senatorul PSD Ioan Stan.

  Președintele ales al Consiliului Județean Suceava, deputatul Gheorghe Șoldan, și-a arătat profundul respect pentru eroii neamului, subliniind că este datoria fiecăruia să aducă plus valoare comunității în care trăiește.

  „Înainte de toate, ne-am adunat să-i pomenim pe cei care s-au jertfit pentru neam, credință și țară, de Ziua Eroilor. Eroii știuți și neștiuți ai neamului nostru, a căror memorie trebuie să o cinstim nu doar prin ceremonii, discursuri, coroane de flori și jerbe de Ziua Eroilor. S-au jertfit pentru o lume mai bună, iar noi le putem fi recunoscători prin ceea ce facem la rândul nostru pentru comunitățile din care facem parte. Pentru satul, comuna, orașul sau municipiul în care locuim. Pentru județul nostru, pentru România. Este de datoria noastră să lucrăm împreună pentru binele tuturor și să onorăm astfel sacrificiile celor care au luptat pentru libertatea și pacea noastră. Fiecare efort contează în construirea unui viitor în care să fim mândri de ceea ce lăsăm în urmă”, a transmis Gheorghe Șoldan.

  Festivitățile au continuat cu premierea a cinci cupluri care anul acesta împlinesc 50 de ani de căsătorie și sunt un exemplu de urmat pentru cei mai tineri prin respectul și devotamentul de care au dat dovadă de-a lungul timpului.

  „În calitate de primar al comune Boroaia, nu pot decât să vă mulțumesc. Mă înclin în fața dumneavoastră și vă doresc la mulți ani, bunul Dumnezeu să vă țină pe pământ și în această comunitate îndrăgită de noi toți, cât mai mult timp pentru că eu consider că mai aveți multe de spus pentru noi, pentru cei tineri și pentru generațiile viitoare”, a transmis edilul Vasile Berariu.

  Cuplurile de aur ale comunei Boroaia, care au primit sincere felicitări, diplome și flori din partea administrației locale, sunt Ungureanu Gheorghe și Maria, Ceapă Constantin și Elena, Maftei Ion și Elena, Andioaia Costache și Elena și Gherasim Gheorghe și Aspazica.

  Oaspetele de onoare al zilei, a fost, fără  nicio îndoială, contraamiralul de flotilă (r) doctor Ion Condur,  omul care prin tot ceea ce face, duce mai departe numele și renumele acestei comunități de oameni vrednici.

  „Vin aproape în fiecare an de Înălțare, vin în comuna în care m-am născut și pe care am părăsit-o în 1978, devenind copilul adoptiv al Dobrogei și al mării. Vin cu drag în comună și îmi place să particip la festivitățile prilejuite de Ziua Eroilor și de Ziua Comunei Boroaia. Sunt legat sufletește pentru că m-am născut aici și tot aici am făcut școala generală. Aici am părinții și frații și surorile. Sentimentul este unul aparte, pentru că locurile natale rămân sfinte pentru fiecare dintre noi. Aici sunt oameni deosebiți, Boroaia a dat țării, în afară de un număr impresionant de eroi pe care noi îi cinstim astăzi, și un număr impresionant de oameni care au ocupat funcții mari în domeniile în care și-au desfășurat activitatea. Să știți că peste tot pe unde am fost în cariera mea, despre Boroaia se vorbește la superlativ. Cel mai elocvent exemplu în acest sens, este faptul că prin proiectele pe care le-am derulat împreună cu Școala și administrația locală, anul acesta, primarul comunei noastre a fost nominalizat la Omul Anului în cadrul Forțelor Navale Române. Nu este un lucru la îndemâna oricui dar merită fiindcă este un om aplecat învățământului și a acceptat ca un anumit număr de elevi să fie, an de an, oaspeții Forțelor Navale. Cred că bilanțul în acest sens este de trei ani, pentru că au fost anii de pandemie când nu s-au organizat aceste excursii”, a declarat contraamiralul de flotilă (r) doctor Ion Condur.

  Boroienii s-au bucurat apoi de un adevărat regal folcloric, pregătit de administrația locală pentru a marca Ziua Comunei. Pe scena amplasată în centul comunei au urcat atât artiști locali cât și artiști consacrați ai folclorului, îndrăgitul interpret Călin Brăteanu oferind un spectacol de zile mari. Spectacolul a continuat cu un recital susținut de artista Andreea Bănică, după care boroienii s-au bucurat de o discotecă în aer liber.

  Articole recente

  Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello

  Related articles