Noul program de Medicină din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1030 din 21 august a.c., fiind inclus în Nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/ programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2024 –2025, publicat în Monitorul Oficial de astăzi, 23 august.
Astfel, Facultatea de Medicină si Științe Biologice a USV va organiza prima sesiune de admitere la programul de studii universitare de licenţă în Medicină (6 ani de studiu – 360 de credite), în perioada 2 – 13 septembrie 2024, oferind un număr de 60 de locuri, dintre care 20 de locuri fără taxă şi 40 de locuri cu taxă, la care se adaugă 6 locuri fără taxă pentru românii de pretutindeni. Înscrierea candidaților are loc in perioada 2 – 12 septembrie, iar proba scrisă va fi susținută în data de 13 septembrie. Informaţii detaliate privind procesul de înscriere, probele si tematica de concurs pot fi consultate pe pagina web a Facultății de Medicină și Științe Biologice ( https://fmsb.usv.ro/ ) şi pe pagina de admitere a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava ( https://admitere.usv.ro/ ).
În aceeași perioadă, Facultatea de Medicină si Științe Biologice organizează şi o sesiune de admitere pe bază de dosar pentru programele de licenţă Nutriție si Dietetică, Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, Biologie şi Biochimie, având disponibile 17 locuri fără taxă şi 61 de locuri cu taxă, precum şi 9 locuri fără taxă pentru români de pretutindeni. De asemenea, facultatea organizează o sesiune de admitere pe bază de interviu şi dosar pentru programul de studii universitare de masterat Nutriție si Recuperare Medicală din domeniul Medicină, având disponibile 17 locuri bugetate şi 20 de locuri cu taxă, la care se adaugă 1 loc pentru români de pretutindeni. Detalii despre admitere pot fi consultate pe pagina web a Facultății de Medicină și Științe Biologice ( https://fmsb.usv.ro/ ).
Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a deschis programul de Medicină în contextul unui dezechilibru major existent în distribuţia regională a medicilor. România are aproximativ 55.000 de medici cu aviz de liberă practică, dintre care, mai mult de jumătate sunt concentraţi în Municipiul Bucureşti şi cinci judeţe: Cluj, Iași, Timiş, Dolj şi Mureş. Restul, 36 de judeţe, au mai puţin de jumătate. Din punctul de vedere al formării de medici, populaţia din estul României are un grad redus de acces la educaţia superioară medicală comparativ cu populaţia din restul ţării, în regiunile de dezvoltare Nord-Est şi Sud-Est funcţionând, până la această dată, trei universităţi cu programe de Medicină (23% din totalul universităţilor cu programe de Medicină din ţară), cu o capacitate de şcolarizare de 1455 de locuri (21% din capacitatea de şcolarizare în Medicină a ţării), în timp ce populaţia şi suprafaţa celor două regiuni reprezintă 30% din populaţia totală, respectiv din suprafaţă totală a României.
Pentru programul de Medicină, Facultatea de Medicină și Științe Biologice a USV are deja angajate cadre didactice universitare, titulare în USV, pentru mai mult de 70% dintre disciplinele ce se vor activa treptat pe parcursul următorilor 6 ani, la care se adaugă cadre didactice universitare titulare în alte universităţi din ţară şi străinătate şi alţi specialişti în domeniu. Totodată, facultatea va continua politica activă de atragere de noi cadre titulare, implementată cu succes în ultimii ani, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava.
Facultatea de Medicină și Științe Biologice a USV dispune de o infrastructură didactică preclinică, clinică și de cercetare modernă, în conformitate cu standardele naționale de calitate ale Agenţiei Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) și cu cele internaționale, recomandate de World Federation for Medical Education. Activitatea clinică și de instruire a studenților se va desfășura preponderent la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, care cuprinde peste 30 de secții, servicii și laboratoare, precum și în alte clinici şi spitale din oraş şi din judeţ.
Vă invităm să participaţi la sesiunea de admitere a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava şi să contribuiţi, alături de noi, la dezvoltarea unui program de Medicină la standarde de înaltă calitate!