More
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava

  Primarul Nicolai Baltag și viceprimarul Tiberius Lucuțar reușesc să dezvolte comuna Vama la foc automat: „Nu ne vom opri aici, pentru că toată lumea trebuie să beneficieze de utilități”

  Comuna Vama este într-un continuu proces de modernizare și datorită unei colaborări exemplare dintre primarul Nicolai Baltag și viceprimarul Tiberius Lucuțar, lucrurile sunt în permanentă schimbare iar condițiile de trai ale locuitorilor se îmbunătățesc vizibil. 

  Pe lista proiectelor implementate cu succes de administrația locală, este și Dispensarul medical, care datorită implicării viceprimarului Tiberius Lucuțar și sub coordonarea primarului Nicolai Baltag, este astăzi un adevărat Centru medical, unde locuitorii beneficiază de asistență medicală, acasă. Pe lângă renovarea clădirii și dotarea acesteia cu aparatură modernă și mobilier, administrația locală a amenajat și o parcare, foarte utilă pentru pacienți.

  Proiectul „Extindere rețea de alimentare cu apă, sat Vama și Strâmtura, comuna Vama, județul Suceava”, este gata. Valoarea totală a lucrărilor a fost de 3.689.000 de lei, iar banii provin din fonduri guvernamentale, mai precis prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), etapa a doua. Rețeaua de apă din comună a fost extinsă în acest fel, cu aproximativ trei kilometri și jumătate.

  „În cadrul proiectului, s-a extins rețeaua de aducțiune apă pe străzile Mihail Sadoveanu, Nicolae Bălcescu, Morii, Fabricii, însumând 2.5 km conductă, 187 racorduri,  28 hidranți supraterani”, a menționat viceprimarul Tiberius Lucuțar.

  De asemenea, s-a amenajat un grup pompare nou pentru alimentare bazin Vama 1, centru, un grup pompare distinct pentru bazin 2, Runc, s-a făcut subtraversare râu Moldovița și o conductă aducțiune Runc, s-a amenajat o stație filtrare și clorinare la Runc și un bazin înmagazinare apă 100 mc, rețeaua de distribuție Runc având 1,2 km, 87 de racorduri și 6 hidranți supraterani. Astfel, comuna Vama are astăzi în jur de 1.050 racorduri la rețeaua de apă. Următoarele obiective ale administrației locale din comuna Vama, pe acest segment, sunt satele Molid, Prisaca Dornei. Extensiile pe străzile  din zona centru se vor executa din buget local. Totodată, a fost extinsă și rețeaua de canalizare, pe străzile Dimitrie Cantemir și 1 Mai.

  „Tot la capitolul proiectelor finalizate aș vrea să menționez că s-a extins și modernizat sistemul de iluminat public, cu fonduri obținute prin Administrația Fondului de Mediu. S-au înlocuit corpurile de iluminat având un consum ridicat de energie electrică, cu corpuri de iluminat led, echipate cu sistem de dimare care permite reglarea fluxului luminos. Valoarea proiectului a fost de 522.186 lei. Cu sprijinul Gal «Bucovina de Munte» am achiziționat un buldoexcavator. La parcul auto s-a mai adăugat și o autospecială pentru stingere incendii, basculă și un tractor complet utilat”, a completat viceprimarul comunei Vama, Tiberius Lucuțar.

  În această comună s-a investit mereu în infrastructura educațională și s-a acordat o atenție deosebită tinerei generații, copiii beneficiind de condiții foarte bune pentru derularea unui act educațional de calitate. Astfel, grădinițele din Vama de Sus și Molid cât și școala din satul Vama au reprezentat subiectul unor ample acțiuni de renovare, consolidare și modernizare. Lucrările au fost realizare cu fonduri guvernamentale, prin PNDL.

  „Școala din Molid a fost reabilitată complet, prin programul guvernamental PNDL, iar valoarea lucrărilor a fost de 408.765 lei. Prin ample lucrări de modernizare au trecut și 70% dintre sălile de clasă ale Școlii «Iorgu Toma»”, a mai menționat viceprimarul Tiberius Lucuțar.

  Anul școlar în curs a debutat cu noutăți pentru cei mai mici cetățeni ai comunei, grădinița din localitate având, pentru prima dată în istoria comunei, o clasă de învățământ preșcolar cu program prelungit.

  Pe lângă proiectele implementate, administrația locală a comunei Vama are și o serie de proiecte în curs, care vor aduce plus valoare întregii comunități.

  „În prezent, se lucrează la rețeaua de canalizare, urmând să se construiască și o stație de epurare. Fondurile necesare s-au obținut prin Programul «Anghel Saligny», valoarea lucrărilor fiind de 16.500.000 de lei. Prin Compania Națională de Investiții am obținut 12.500.000 lei finanțare pentru construcția unei creșe și 12.800.000 lei pentru o Sală de sport modernă”, am mai aflat de la viceprimarul Tiberius Lucuțar.

  Cu fonduri de la bugetul local, urmează să se asfalteze străzile 1 Mai, Dimitrie Cantemir, și Judecătoriei, iar unitățile de învățământ din comună sunt în plin proces de dotare și utilare cu mobilier și aparatură IT, cu fonduri obținute prin Programul Național de Redresare și Reziliență, valoarea proiectului fiind de 1.280.000 lei.

  În comuna Vama se va înființa și rețea de distribuție gaz metan, datorită implicării echipei din fruntea primăriei, primarul Nicolai Baltag și viceprimarul Tiberius Lucuțar demonstrând că pun interesele comunității mai presus de orice și colaborează exemplar pentru ca cetățenii să beneficieze de cele mai bune condiții. Pentru a se economisi bani la bugetul local, conducerea Primăriei Vama a obținut o finanțare de 1.000.000 de lei pentru amenajarea unui parc de panouri fotovoltaice, astfel costul privind consumul de energie electrică va scădea considerabil.

  „Nu ne vom opri aici, pentru că toată lumea trebuie să beneficieze de utilități, astfel avem un proiect, în valoare de 20.000.000 de lei, pentru înființare rețea de apă și canalizare în satul Prisaca Dornei. Sperăm să obținem acești bani, prin Agenția Fondului de Mediu”, a încheiat Tiberius Lucuțar, viceprimar în comuna Vama.

  Articole recente

  Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello

  Related articles