Tribunalul Suceava a respins, ca neintemeiată, propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava, vizând prelungirea măsurii arestării preventive privind pe inculpatul Corocăescu Dumitru, zis ”Mitosh”, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și șantaj în formă continuată.
Magistrații au dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
Inculpatul a stăt după gratii aproape cinci luni, mai exact din data de 31 mai 2023.
Decizia nu este definitivă. Față de aceasta se poate face contestație în termen de 48 de ore de la comunicare.
Amintim că, Dumitru Corocăescu, poreclit „Mitosh”, s-a erijat într-un soi de lider al taximetriștilor suceveni, la finalul anului 2021, arătându-se extrem de nemulțumit de pirateria rutieră făcută de ucraineni pe Aeroportul din Salcea.
Revenind la acest caz, s-a reținut că, în cursul anului 2022, pe raza județului Suceava, a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în prezent, în scopul obținerii unor importante sume de bani din comiterea infracțiunii de șantaj împotriva unor cetățeni ucraineni.
Grupul infracțional organizat a depistat persoanele vătămate din rândul transportatorilor de cetățenie ucraineană, pe care le-a constrâns să plătească periodic o „taxă de protecție”, persoanele șantajate fiind convinse că pot desfășura pe teritoriul județului Suceava activități de transport de persoane pe traseul Cernăuți (Ucraina) – Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava doar dacă plătesc această „taxă”.
Pentru a determina persoanele vătămate să plătească sumele de bani, grupul infracțional a recurs la amenințarea cu acte de violenta, la întrebuințarea de acte de lovire sau alte violențe, la efectuarea de sesizări ale organelor competente cu privire la faptul că cetățeni ucraineni efectuează, fără drept, transport de persoane.
De asemenea, pentru a controla activitatea desfășurată de transportatori, cel puțin un membru al grupului infracțional organizat se deplasa în zona aeroportului în intervalele de timp în care aterizau sau decolau curse aeriene internaționale.
În această modalitate, grupul infracțional organizat a obținut aproximativ 10.000 de euro pe lună de la transportatorii ucraineni.