Chiar dacă domeniul construcțiilor rezidențiale dă semne de stagnare sau chiar ușor declin, există un sector care este în creștere continuă și susținută. Este vorba de construcția de case pe structură de lemn. Sunt tot mai mulți beneficiari care aleg să construiască cu lemn, atrași de avantajele unei astfel de case, atât în perioada de construcție, cât și în cea de exploatare. Lemnul este folosit intens în construcții în întreaga lume fiind considerat de mulți specialiști materialul de construcție al viitorului. În România, noul mod de a construi a fost privit la început cu reticență, dar seriozitatea și profesionalismul constructorilor români, apreciați în țări cu tradiție din Europa, a schimbat trendul, punând structura din lemn pe harta noilor construcții. Un astfel de constructor este Litarh, producător case din lemn în Suceava.
De ce este considerat lemnul materialul viitorului, care sunt avantajele structurilor de lemn și ce performanțe pot atinge aceste case, descoperiți în materialul următor.
Lemnul, materialul de construcție al viitorului
Pentru a privi cu încredere spre viitor trebuie să luam în serios problemele legate de poluare, excesul de deșeuri și recuperarea sau distrugerea lor. În domeniul construcțiilor, producția de ciment este considerată una poluantă și trebuie găsite soluții. O alternativă este folosirea materialelor derivate din lemn a căror obținere este infinit mai puțin poluantă. Iar lemnul, materia primă pentru această industrie, este natural, regenerabil, recuperabil, un material care fixează bioxid de carbon pe toată perioada vieții.
Calitățile lemnului ca material de construcție au fost dublate de-a lungul timpului de dezvoltarea unor tehnologii performante susținute de echipamente de ultimă generație. Construcția unei case pe structură de lemn este acum mult diferită de ceea ce se făcea cu zeci de ani în urmă. Casele se fac în mare parte în fabrică, în mediu controlat și cu utilaje care asigură prelucrări precise. Elementele de dimensiuni mari sunt apoi mutate pe șantier unde sunt asamblate rezultând case rezistente, bine închegate.
Avantajele unei case pe structură de lemn
Avantajele caselor pe structură de lemn decurg, atât din calitățile lemnului, cât și din sistemul de construcție. Lemnul este un material care, la aceeași rezistență, este de 3-4 ori mai ușor decât betonul sau cărămida. Ca urmare, casele pe structură de lemn vor avea o fundație mai simplă, deci mai ieftină și o suprafață utilă mai mare ca a caselor similare din beton sau cărămidă. Vor avea și un comportament mai bun la cutremur pentru că forța seismică este direct proporțională cu greutatea casei. La efectele reduse ale unui seism contribuie și elasticitatea lemnul care, spre deosebire de celelalte materiale, are capacitatea de a reveni la forma inițială după încetarea forței care acționează asupra lui.
Sistemul de construcție face ca aceste case să se construiască într-un timp mai scurt și să fie mai bine izolate termic, iar șantierul să fie mai curat, cantitatea de deșeuri fiind mult mai mică. De buna izolare a caselor nu este responsabil doar lemnul, un material de 15 ori mai bun izolator decât betonul, ci și modul cum sunt construite. Casele pe structură de lemn sunt făcute din structuri din stâlpi și grinzi din lemn rigidizare față-spate cu panouri cu rol structural. Se formează astfel o cutie foarte rezistentă în interiorul căreia se montează materialul izolator. Se obțin astfel pereții și planșee bine izolate, iar casa va fi caldă și plăcută încă din momentul în care este ridicată.
Litarh, experiență de 20 de ani în construcția din lemn
Litarh construiește urmând această tehnologie case pe structuri din lemn rezistente, plăcute și foarte eficiente energetic. Experiența sa se întinde pe 20 de ani, timp în care a construit în țări cu tradiție în Europa precum Norvegia, Franța, Italia, Spania, Belgia. De câțiva ani se concentrează și asupra pieței din România, contribuind, nu doar cu case bine făcute, ci și cu informație de calitate care vine în sprijinul celor care doresc să construiască propria casă.
Dacă ai în plan să construiești o casă în următoarea perioadă, recomandarea este să te documentezi cât mai mult. Din fericire acum există surse, iar mulți dintre proprietari aleg să-și prezinte experiența, atât din perioada de șantier, cât și ca locuitori ai casei. O casă se construiește pentru o perioadă lungă de timp și este bine să alegi varianta care îți asigură o întreținere cât mai simplă și cu costuri scăzute. Iar dacă ai curiozitatea să afli mai multe despre casele pe structură de lemn este posibil să descoperi că este ceea ce ți-ai dorit din totdeauna, dar încă nu știai.
Sursa foto: litarh.ro
Contact:
office@litarh.ro
+4 0740 086 722