Ritmic Suceava

Comuna Vatra Moldoviței este o oază de cultură, unde tradițiile și obiceiurile sunt puse la loc de cinste. Primarul Virgil Saghin nu se abate de la cutumele locale și se dovedește a fi un păstrător de tradiții. Edilul din Vatra Moldoviței și-a propus să transforme vechea școală din Valea Stânii într-un centru de promovare a culturii tradiționale.

Imobilul a fost construită de colonia germană de țipțeri de la Vatra Moldoviței, Freudenthal, care a fost înființată în anul 1809, la Valea Stânei, de către antreprenorul și indistriașul Manz.

Inițial, 35 de familii s-au mutat La Valea Stânei, așezarea fiind denumită, ulterior, colonie Holzhauer (forestieră). În 1890, satul german avea 174 de locuitori şi o şcoală primară.

Actuala clădire, veche școală, este datată din anul 1905. Terenul a fost donat de către comunitatea de nemți, pe care, ulterior, au construit o școală cu predare în limba germană. Corpul de clădire a fost construit în vecinătatea bisericii ortodoxe Valea Stânei, cu materiale și tehnologie existente la acea vreme: fundații de piatră, ziduri de lemn masiv, planșeu și acoperiș de lemn.

„Comunitatea locală s-a hotărât să utilizeze vechea școală generală din satul Valea Stânii, prin utilizarea spațiilor și conservarea cât mai mult a elementelor de arhitectură, în vederea construirii unui centru pentru promovarea culturii tradiționale în localitate. În cadrul centrului vor fi expuse și protejate elemente ale patrimoniului cultural local – instrumente pentru meșteșuguri, costume populare, obiecte de artizanat, artă populară, fotografii, mobilier tradițional. În cadrul proiectului se urmărește punerea în valoare a patrimoniului cultural imaterial al localității. Comuna Vatra Moldoviței face parte din zona etnografică Câmpulung Moldovenesc, care se caracterizează printr-o străveche tradiție a prelucrării lemnului și a încondeierii ouălor. Centrul de promovare a culturii tradiționale din comuna Vatra Moldoviței este primul centru de acest tip de pe teritoriul GAL Bucovina de Munte. Necesitatea unui astfel de centru rezultă din faptul că prin această inițiativă se dorește crearea unei noi oferte culturale adresată turiștilor și de a oferi vizitatorilor o experiență nouă privind cultura tradițională locală”, a declarat primarul Virgil Saghin.

Amenajarea centrului de promovare a culturii tradiționale din satul Valea Stânii se realizează în baza unui proiect în valoare de 274.764,65 de lei finanțat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale prin GAL Bucovina de Munte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here