FOTO StiriSuceava.net
Ritmic Suceava

Tribunalul Suceava a respins acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava cu inculpatul Radu Popovici, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor în formă continuată.

Decizia nu este una definitivă, ea poate fi atacată prin apel în termen de 10 zile de la comunicare.

La sfârșitul lunii octombrie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatului Radu Popovici (persoană fizică, fără calitate specială), cercetat sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunii de spălarea banilor, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie 2018 – noiembrie 2020, în contextul în care, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională care ar fi urmărit obținerea de sume de bani, în legătură cu susținerea și promovarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor, inculpatul Radu Popovici s-ar fi comportat ca un interpus al lui Obreja Radu Ionuț, șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări, în relațiile comerciale pe care acesta din urmă le-a avut cu diverse persoane. (Menționăm că Obreja Radu Ionuț a fost deja trimis în judecată în alte trei dosare în legătură cu fraudarea examenelor pentru obținerea permiselor auto și este urmărit penal într-o cauză aflată în lucru).

Concret, inculpatul Radu Popovici, deși cunoștea că sumele de bani puse la dispoziția sa de către ofițerul de poliție proveneau din săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, comise în contextul de mai sus, ar fi încheiat acte juridice, în temeiul cărora a achiziționat pe numele său dar pentru Obreja Radu-Ionuț (proprietarul real) 17 spații comerciale situate în cadrul Policlinicii Areni din municipiul Suceava și un teren în suprafață de 1.000 mp, situat în comuna Mălini. De asemenea, tot inculpatul ar fi transformat în valută convertibilă, pe piața neagră, diverse sume de bani primite în condițiile de mai sus, și ar fi deținut la locuința sa sumele de 650.000 de euro și 246.500 de lei, ridicate de procurorii anticorupție cu ocazia unei percheziții domiciliare.

În acest caz au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra celor 17 spații comerciale, asupra terenului menționat mai sus, asupra sumelor de 650.000 euro și 246.500 lei și asupra sumei de 158.148 lei depusă de inculpat în două conturi deschise de către ANABI.

În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here