More
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava

  FOTO Peste 25 de milioane de lei vor ajunge la Mălini pentru extinderea rețelelor de apă și canal: „Realizarea acestor investiții vor duce la creșterea calității vieții”

  Comuna Mălini continuă să se dezvolte într-un ritm accelerat, administrația locală dovedind o preocupare atentă față de nevoile oamenilor. Stațiune turistică renumită la nivel național, comuna Mălini dispune de foarte multe locuri de cazare în pensiunile din zonă, iar racordarea la utilități reprezintă o adevărată necesitate, tocmai din aceste motive, proiectul pentru extinderea rețelei de alimentare cu apă potabilă și canalizare care urmează să se implementeze în perioada imediat următoare, este o adevărată gură de oxigen, atât pentru agenții economici, cât și pentru locuințele din comună care se vor racorda la aceste sisteme.

  După o lungă perioadă, timp în care proiectul „Extinderea sistemului de alimentare cu apă și canalizare” a fost analizat și verificat, recent, cu sprijinul senatorului PSD de Suceava, Ioan Stan, a fost obținută finanțarea necesară lucrărilor, prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

  „Primăria Mălini, prin toate proiectele pe care le realizează, are în vedere să ofere o șansă la un trai cât mai decent pentru toți cetățenii comunei, tocmai de aceea în ultimii ani administrația locală a luptat cu toate forțele pentru a realiza proiectul de înființare a unui sistem de alimentare cu apă, a unui sistem de canalizare sau de dezvoltare a turismului local. În urma demarării procesului de alimentare cu apă potabilă în unele zone ale localității, am primit tot mai multe cereri de la cetățeni prin care ni se solicită să extindem această rețea atât de utilă pentru traiul decent de zi cu zi”, au explicat reprezentanții administrației locale Mălini.

  La finalul anului 2022, a fost depus, prin intermediul Ministerului Mediului o solicitare privind extinderea sistemului de alimentare cu apă și canalizare existent în comuna Mălini, în satele Poiana Mărului, Văleni-Stânișoara și Iesle. În cadrul acestui proiect, vor fi montați 27 de hidranți de incendiu, 45 de cămine de vase de aerisire și golire și se vor face 15 subtraversări pe drumul județean și alte 15, pe drumuri comunale. Totodată, vor fi 400 de cămine de branșament pentru rețeaua de apă și 350 pentru rețeaua de canalizare, acestea având 13.000 de metri liniari, respectiv 11.990 de metri liniari.

  Cheltuielile necesare implementării acestui proiect sunt în valoare de 25.462.945 de lei, din care 11.130.306 de lei sunt pentru înființarea sistemului de alimentare cu apă.

  „Realizarea acestor investiții va duce la creșterea calității vieții și îmbunătățirea stării de sănătate a populației, la îmbunătățirea condițiilor igienico-sanitare ale locuitorilor și ale activităților din zonă, la creșterea atractivității zonei pentru implementarea de noi activități economice. Se va asigura și o protecție a mediului înconjurător mai bună, prin eliminarea poluării stratului actifer și a apelor de suprafață și se vor înființa noi locuri de muncă”, au completat reprezentanții Primăriei Mălini.

  Aceste lucrări de investiții se vor realiza în exclusivitate pe domeniul public și nu implică exproprieri.

  „Având în vedere că în perioadele cu secetă de peste an, tot mai multe locuințe rămân fără această resursă, considerăm că extinderea rețelei de alimentare cu apă va fi un proiect care aduce avantaje cetățenilor, apa fiind o resursă fără de care traiul zilnic devine imposibil”, au mai adăugat reprezentanții Primăriei Mălini.

  Cu fonduri de la bugetul local, lucrările la extinderea rețelelor de apă și canalizare vor continua și pe celelalte străzi, care nu sunt prevăzute în proiect, anual în această comună extinzându-se rețelele de utilități cu câte aproximativ cinci-șase kilometri. În cursul acestui an, de la stația de pompare existentă în Poiana Mărului, se va construi un vas tampon de 30 de metri cubi, astfel apa va ajunge într-o zonă mai înaltă, în spatele livezilor, zonă cunoscută sub numele „Podul de la Moară”.

  „Apa va circula prin cădere și va face joncțiunea cu rețeaua de apă din Poiana Mărului. Instalația va parcurge localitățile Văleni Stânișoara și Iesle. Traseul apei va parcurge zonele Pietroasa, Săveni, inclusiv Mălaiu, peste râul Suha Mare”, au mai explicat reprezentanții Primăriei Mălini.

  După finalizarea acestor lucrări, se va asfalta zona numită Mălaiu, infrastructura rutieră din comuna Mălini fiind reabilitată și modernizată în procent de aproape 80%.

  Lista proiectelor aflate în derulare în această comună, este lungă, administrația locală depunând toate eforturile pentru ca această minunată stațiune turistică să se transforme într-o adevărată bijuterie, atât pentru localnici cât și pentru turiști.  

  Pentru ca cei mai tineri locuitori ai comunei să aibă condiții foarte bune pentru derularea unui proces educativ de calitate, zilele trecute au început ample lucrări de reabilitare la Grădinița Mălini iar școlile din comună urmează să fie dotate cu mobilier, acesta fiind achiziționat cu fonduri europene.

  După cum au declarat reprezentanții Primăriei Mălini, în comună vor fi amplasate două stații de încărcare pentru autovehiculele electrice, pentru că numărul acestor mașini este în creștere și este o necesitate.

  Articole recente

  Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello Euro Fratello

  Related articles