More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    FOTO „Șezătoarea Vicovenilor” a adunat la Vicovu de Sus gospodine din întreaga țară: „Mă bucur să spun că Bucovina a devenit cea mai frumoasă regiune din țară”

    Zilele acestea, mai precis în perioada 20 – 23 februarie, în orașul Vicovu de Sus are loc un eveniment deosebit al cărui scop este păstrarea tradițiilor populare și transmiterea acestora către generațiile viitoare. „Șezătoarea Vicovenilor” a debutat marți, 20 februarie 2024 și se va încheia astăzi, 23 februarie. Evenimentul, organizat de Asociația Culturală „Flori Vicovene”, în parteneriat cu Primăria orașului Vicovu de Sus și Centrul Cultural Bucovina, a devenit o tradiție în comunitate, anul acesta fiind organizată cea de-a III-a ediție.

    Gospodarii și gospodinele din Vicovu de Sus, îmbrăcați cu costume populare, le-au arătat copiilor și tinerilor tainele vechilor meșteșuguri prin care se confecționează obiecte ale portului tradițional în Bucovina, atât de apreciate în lumea întreagă. S-a tors la Căminul Cultural din Laura, s-a țesut la război, s-a cusut, iar după ce treaba a fost gata, s-a întins o horă de toată frumusețea. La buna dispoziție a celor prezenți au contribuit din plin artiști iubiți și apreciați ai folclorului românesc, printre care Ancuța Corlățan, Călin Brăteanu, Anghelina Timiș Lung, Frații Chindriș și Anda Horoba, Zinaida Bolboceanu, Mihai Hrincescu, Cătălina Rotaru, Delia Bertea, Georgeta Schipor, Bianca Hrișcă, Diana Hrihor, Diana Lungu, Liliana Ursachi și Mădălina Lupu Popi. În prima seară a șezătorii, oaspete de seamă a fost Sofia Vicoveanca.

    Sufletul acestui eveniment este Liliana Ursachi, o tânără energică și muncitoare care face tot posibilul pentru ca tradițiile și obiceiurile bucovinene să fie păstrate și duse mai departe.

    „Suntem la cea de-a III-a ediție a Șezătorii Vicovenilor și vreau să spun că este un eveniment de suflet pentru că m-am implicat foarte mult în acest proiect. Am avut parte de o echipă de gospodine care și-au făcut treaba așa cum trebuie. Acest proiect a plecat la drum acum trei ani, la inițiativa unchiului meu, Gheorghe Poleucă, consilier local la Primăria Vicovu de Sus. Știa ceea ce fac și i-a propus domnului primar să susțină acest proiect. De la an la an, încercăm să implicăm tot mai mult școlile din oraș, deoarece tradițiile se cam pierd, iar noi, cei tineri, nu prea mai avem ocazia să vedem șezători pe viu, cum se întâmpla odată. Am dat zvon în localitate, gospodinele s-au mobilizat, am cules tot felul de informații de la bunicuțele noastre care ne-au povestit cum era la o șezătoare, astfel am pus la cale acest eveniment care are loc în Căminul Cultural din Laura, ca să fie pentru întreaga comunitate. De la an la an, acest proiect prinde din ce în ce mai mult contur. Anul acesta avem câteva gospodine care sunt plecate peste hotare și care au venit acasă, special pentru șezătoare, din Anglia, Italia, Belgia. Pentru a ne simți bine împreună, am chemat și câțiva artiști. În prima seară am avut-o pe doamna Sofia Vicoveanca, o bucurie și o onoare. Ne-a spus că s-a simțit minunat și că și-a amintit de copilărie, de hramurile și clăcile din tinerețe. Avem oaspeți din Maramureș, Bistrița, Iași, Republica Moldova și ne bucurăm foarte mult și ne dorim ca și alte comunități să ia exemplul nostru și să organizeze astfel de evenimente. Oamenii, gospodinele în special suferă că nu prea au parte de socializare în ultimul timp iar aici ne întâlnim, muncim, dar servim și o mâncare bună și vorbim, povestim”, a precizat Liliana Ursachi, organizaroarea „Șezătorii Vicovenilor”.

    Pentru ca cei mai tineri locuitori ai Vicovului să se poată bucura din plin de acest eveniment, fiecare școală a participat la Șezătoare, iar elevii au învățat cum se coase o cămașă sau cum se fac opincile.

    „Copiii au venit cu încântare la Șezătoare. Zilnic am avut printre noi, câte aproximativ 200 de copii de la școlile din oraș. Au venit îmbrăcați în costume populare, în trăsuri trase de cai. Am avut și copii de la alte școli din județ, doamnele învățătoare fiind încântate să-și ducă elevii la astfel de evenimente, unde văd exact cum se coase, cum se toarce iar cei mici sunt interesați să învețe”, a completat Liliana Ursachi.

    Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil dacă nu ar fi existat sprijinul administrației locale, prin edilul Vasile Iliuț.  

    „Bine ați venit la cea de-a III-a ediție a Șezătorii Vicovenilor. În prima parte a zilei au venit elevi de la școală să vadă cum părinții și bunicii lor își coseau cămășile, își făceau opincile sau ițarii. Sunt lucruri interesante și dacă noi nu le organizam aici, ei nu ar fi avut ocazia să le vadă, poate, niciodată. Trebuie să remarcăm și interesul pentru portul popular. Vreau să fac o comparație cu ceea ce se întâmplă în fotbal. Dacă Gică Hagi și-a deschis academie, aici Liliana Ursachi a făcut o adevărată academie a portului și a tradițiilor populare. Gospodinele au venit cu sarmale și cu cozonac și toată lumea se simte bine pentru că promovăm portul popular, promovăm tradiția. Mă bucur să spun că Bucovina a devenit cea mai frumoasă regiune din țară și de la an la an foarte multă lume vine să vadă ce se întâmplă aici”, a transmis Vasile Iliuț, primarul orașului Vicovu de Sus.

    La deschiderea oficială a celei de-a III-a ediții a „Șezătorii Vicovenilor” a participat și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care a vorbit despre importanța păstrării tradițiilor.

    „Din păcate, modernitatea este un dușman al autenticului, de multe ori. O să ne uităm la filme, la poze ca să vedem cum era cândva și o să plătim firme specializate care să ne facă o urătură. Să ferească Dumnezeu de ziua aceea. Dar uitați-vă că sunt zone în țară, în care nu mai sunt copii care să umble cu colindul. Bucovina încă este tradițională. Mi-aduc aminte că un ministru m-a întrebat o dată, când aveam vreo 50 de sănii la un eveniment, de unde am scos atâtea sănii, din toată Bucovina? Eu i-am răspuns că nu, doar din jumătate de sat, pe cealaltă jumătate am rugat-o să stea acasă. Asta-i Bucovina! Este atât de iubitoare de frumoasă și de autentică, numai să știi să o bagi în seamă”, a declarat Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava.

    Cu siguranță, la Vicovu de Sus, tinerele generații nu sunt lăsate să-și uite rădăcinile, datorită unei implicări și a unei colaborări exemplare dintre școală, familie și administrație locală.

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava

    Related articles