Administrația locală a comunei Mălini a demonstrat de-a lungul timpului că este preocupată de educația tinerei generații și nu a făcut economii când a venit vorba despre modernizarea unităților de învățământ și oferirea celor mai bune condiții, copiilor, ghidându-și activitatea după proverbul – „dacă crezi că educația este scumpă, așteaptă să vezi cât te va costa lipsa ei”. Este evident că în comuna Mălini nimeni nu a vrut să aștepte să vadă ce ar însemna pentru comunitate, elevi slab pregătiți și implicit cadre didactice lipsite de motivație pentru a desfășura un proces educațional de calitate. Rezultatele unei administrații impecabile s-au văzut anul trecut, la Examenul de Evaluare Națională, când absolvenții clasei a VIII-a din comuna Mălini au obținut rezultate bune și foarte bune, una dintre mediile de 10, fiind obținută de o elevă din Mălini.
„În ultimii ani, administrația locală a acordat o importanță deosebită sistemului de învățământ și a demarat proiecte care au condus la modernizarea învățământului din localitate. Încă din timpul pandemiei, când s-a pus problema învățământului la distanță, conducerea primăriei Mălini a luat inițiativa și a demarat un proiect prin care fiecare școală a fost dotată cu sisteme pentru facilitarea învățământului la distanță, iar fiecare elev a primit câte o tabletă pentru a putea participa la orele online, astfel încât pandemia să nu afecteze situația școlară, iar elevii să aibă șanse egale. Astfel, în anul 2022 s-a implementat proiectul Achiziții de echipamente TIC (Tehnologia Informațiilor și Comunicării) pentru unitățile de învățământ preuniversitar din comuna Mălini, județul Suceava prin care s-au dotat toate școlile din comună cu 771 de tablete, 71 de laptopuri, 57 de sisteme All in One, 57 camere web, 5 camere pentru conferințe, 57 de table interactive și 71 de tablete grafice, materiale care au ajutat la buna desfășurare a activității într-o manieră modernă”, au declarat reprezentanții administrației publice Mălini.
În anul 2023, prin cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, s-a semnat contractul de finanțare pentru proiectul Îmbunătățirea infrastructurii educaționale din comuna Mălini, județul Suceava prin dotare specifică, dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe. Investițiile demarate prin acest proiect sunt direcționate către asigurarea condițiilor optime de derulare a procesului educațional și educativ-instructiv, prin dotarea cu mobilier adecvat specific vârstei elevilor și materiale didactice moderne. Mai exact, prin intermediul acestui proiect se va dota un laborator de informatică la Școala Gimnazială „Nicolae Labiș” Mălini prin achiziția de 5 software pentru mai multe discipline, se vor mobila 54 de săli de clasă pentru învățământul preșcolar, primar și gimnazial cu catedre, mese și scaune, pupitre individuale cu scaune, dulapuri pentru materiale, cuiere, dulapuri individuale pentru elevi, suport pentru planșe, după specificul fiecărei grupe în parte, se va înființa un laborator de chimie la Școala Gimnazială „Nicolae Labiș” Mălini cu un spațiu pentru un număr de 24 de elevi, la Școala Gimnazială Pâraie se va înființa un cabinet școlar de limbă și comunicare care va fi dotat cu cărți, planșe, hărți, portrete ale scriitorilor, la Școala Gimnazială Mălini se va dota o sală cu echipamente pentru educație fizică și sport cu capră pentru sărituri, ladă de gimnastică, trambulină, masă de tenis, palete, mingi, etc. În acest moment avem semnat contractul de finanțare și urmează licitația pentru demararea proiectului.
La început de an, au început lucrările pentru proiectul implementat tot prin Planul Național de Redresare și Reziliență privind Reabilitarea Grădiniței cu Program Normal nr. 1 Mălini.
„Grădinița cu Program Normal nr. 1 Mălini este compusă dintr-un singur corp de clădire cu nivel parter și etaj, având o vechime destul de mare. Această clădire va beneficia de lucrări de reabilitare din punct de vedere energetic și va cuprinde și următoarele categorii de instalații: instalații electrice interioare, instalații detecție incendiu, instalații supraveghere, instalații sanitare interioare, instalații termice interioare. Reabilitarea grădiniței va avea un impact social major prin îmbunătățirea calității învățământului și a calității vieții preșcolarilor din comuna Mălini, încercând totodată să stimuleze frecventarea cursurilor, reducând astfel tendințele de abandon școlar. Astfel copiii vor avea un cadru prielnic și condiții optime pentru desfășurarea programului școlar. Sumele alocate acestor proiecte provin prin absorbția de fonduri de la Uniunea Europeană ca urmare a proiectelor implementate în ultimii 4 ani. Cele trei proiecte menționate au o valoare totală de 5.658.822,02 lei din care cofinanțare din partea UAT Mălini pentru partea neeligibilă în valoare de peste 824.000 lei”, au completat reprezentanții administrației locale Mălini.
Din bugetul local al Primăriei Mălini, în ultimii 4 ani, au fost modernizate la standardele educaționale actuale Școala Gimnazială Poiana Mărului, Școala Gimnazială nr. 2 Mălini și Școala Gimnazială Pâraie însumând o valoare de 1.330.483 lei. De asemenea, la toate școlile din comuna Mălini, au fost amenajate spațiile verzi.
„Pe această cale, conducerea Primăriei Mălini dorește să mulțumească echipei formată din toți angajații din primărie care au participat activ la toate proiectele demarate în ultimii ani și care au demonstrat că împreună pot realiza proiecte care îmbunătățesc nivelul de trai al cetățenilor din localitate. Niciodată o singură persoană nu va putea realiza lucruri de unul singur ci doar lucrând în echipă cu oameni care au același scop – modernizarea localității și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor”, au încheiat reprezentanții conducerii Primăriei Mălini.