More
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava

  Apele Române au strâns 4.000 de tone de alege de pe litoral. Agenții economici care administrează plajele au fost amendați cu 550.000 de lei

  Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) a colectat de la începutul lunii iulie 4.000 de tone de alge de pe litoral şi a dat amenzi de 550.000 de lei agenţilor economici care operează aceste plaje, potrivit unui comunicat remis, sâmbătă, AGERPRES.

  Aflat în vizită de lucru pe litoralul românesc, Ervin Molnar, directorul general al ANAR, a constatat o mobilizare exemplară a echipelor de intervenţie şi a utilajelor care ecologizau.

  Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) desfăşoară zilnic, pe timpul nopţii, activităţi de îndepărtare a algelor de pe zonele necontractate şi de pe linia ţărmului. Pe celelalte porţiuni care sunt închiriate, operatorii au sarcina de a asigura igienizarea plajelor.

  Într-o singură săptămână, au fost aplicate aproape 30 de amenzi în valoare totală de aproape 550.000 de lei.

  Echipa inspectorilor ABADL a fost suplimentată cu inspectori veniţi şi de la alte Administraţii Bazinale de Apă, fiind la această oră un număr de 10 inspectori care desfăşoară acţiuni de control pe plaje pe toată durata sezonului estival.

  Pentru acţiunile de ecologizare a liniei ţărmului şi plajelor neînchiriate, ABADL a folosit 20 de utilaje şi a implicat în jur de 30 de oameni. În ultima lună, în sprijinul operaţiunilor de colectare a algelor, au mai fost aduse buldoexcavatoare de la ABA Argeş-Vedea care, de vineri, au fost înlocuite cu alte două utilaje sosite de la Cluj.

  „Echipele noastre intervin pe toată linia ţărmului şi în fiecare noapte. ABADL ridică sute de tone. Ne vom face treaba în continuare, cu aceeaşi consecvenţă şi seriozitate”, a afirmat Bogdan Bola, director ABADL, citat în comunicat.

  De la începutul lunii februarie şi până în prezent, de la Năvodari până la Vama Veche, au fost colectate 8.000 de tone de alge de pe toată lungimea litoralului românesc. Numai în ultimele două săptămâni, s-a strâns jumătate din cantitatea totală, adică puţin peste 4000 de tone de alge.

  De-a lungul timpului, au fost luate în calcul mai multe variante de colectare a algelor. Una dintre cele mai vehiculate a fost cea referitoare la amplasarea unui sistem de baraje/plase. În urma unui schimb de experienţă cu specialiştii din Grecia, s-a ajuns însă la concluzia că sistemele de plase fixe sau mobile pot funcţiona eficient doar pentru specii de alge oceanice, de dimensiuni mari, dar sunt imposibil de folosit pentru cele prezente în Marea Neagră, de dimensiuni mult mai mici şi care se rup foarte uşor.

  Prin urmare, specialiştii ABADL au ajuns la concluzia că, pentru invaziile algele de pe litoralul românesc cu alge de mici dimensiuni, metoda de colectare cea mai eficientă rămâne cea clasică, terestră.

  Această metodă constă în utilizarea unor utilaje terasiere (încărcătoare frontale/buldoexcavatoare), care sunt specializate pentru ecologizarea plajelor şi colectarea algelor de la linia ţărmului.

  Sursa Agerpres

  Articole recente

  Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello Euro Fratello

  Related articles