More
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava

  VIDEO FOTO Comuna Drăgușeni, poarta de intrare în județul Suceava, a găzduit cel mai mare Festival de Datini și Obiceiuri pe stil vechi din județ: „Ne bucurăm că se păstrează tradiția și vedeți ce lucruri frumoase se duc mai departe”

  Comuna Drăgușeni, poarta de intrare în județul Suceava, a găzduit astăzi cel mai mare Festival de Datini și Obiceiuri pe stil vechi din județ. Devenit tradiție de ani buni, acest festival nu a putut fi organizat în ultimii doi ani, din cauza restricțiilor impuse pe fondul pandemiei de Coronavirus, iar publicul extrem de numeros a demonstrat că acest eveniment este foarte apreciat și a fost așteptat cu nerăbdare de la mic la mare.

  Edilul comunei Drăgușeni, Vasile Cepoi, a dovedit încă o dată că omul sfințește locul, pentru că prin organizarea exemplară de care s-a bucurat acest festival, comuna Drăgușeni a arătat că tradițiile și obiceiurile din bătrâni sunt transmise tinerei generații.

  Ziua a debutat cu o paradă a cetelor de urători care au plecat din fața Primăriei Drăgușeni și s-au oprit în Parcul din centrul satului, unde a fost amenajată o scenă, pe care au urcat pe rând grupuri din Drăgușeni Bogdăneşti,  Dolheşti, Corlată, Păiseni, Vadu Moldovei, Fântânele, Mălini, Ostra, dar și formații din județul Iași, Ruginoasa și Miroslovești, cât și din județul Neamț. Ca o adevărată gazdă primitoare și bucuroasă de urători, primarul Vasile Cepoi a întâmpinat oaspeții cu colaci și tradiționala țuică, urându-le tuturor un an nou plin de realizări.

  „La mulți ani tuturor. Și pe nou și pe vechi. Mulțumim tuturor celor care au ajutat la organizarea acestei manifestări. Mulțumim Centrului Cultural Bucovina, Consiliului Județean Suceava, Consiliului Local Drăgușeni și tuturor care au venit alături de noi pentru a ne bucura de acest frumos festival”, a declarat Vasile Cepoi, primarul comunei Drăgușeni.

  De remarcat că foarte mulți copii se aflau în cetele de urători de la Drăgușeni, copiii care vor duce mai departe aceste obiceiuri.

  Din partea oficialităților sucevene, la Festivalul de Datini și Obiceiuri pe stil vechi de la Drăgușeni, au participat Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ) Suceava, Cristian Șologon, subprefectul județului Suceava, Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni, iar primarul Bogdan Amariei, primarul comunei Vadu Moldovei, s-a remarcat cu frumoasa urătură adresată gazdelor, alături de ceata din comuna pe care o administrează.

  „Noi, Centrul Cultural, împreună cu Consiliul Județean, sprijinim acest eveniment frumos la care participă atât de multe formații din județul Suceava și din județele Iași și Neamț. Ne bucurăm că se păstrează tradiția și vedeți ce lucruri frumoase se duc mai departe. Fiecare comună își pregătește momentul coregrafic cu cel puțin o lună înainte de eveniment, acești oameni s-au pregătit și i-au învățat și pe cei mici”, a menționat Sorin Filip, directorul Centrului Cultural Bucovina. 

  În cele trei sate ale comunei Drăgușeni, locuiesc aproximativ 2.000 de creștini ortodocși de stil vechi, iar pentru ei tradițiile intrării în Noul An, sunt păstrate cu sfințenie.  Printre cele mai iubite obiceiuri se numără jocul Caprei și al Ursului.

  Petrecerea va continua la Drăgușeni și sâmbătă, când localnicii sunt așteptați la Balul de Anul Nou, organizat de Primăria și Consiliul Local al comunei. Atmosfera de cântec, joc și voie bună va fi asigurată de îndrăgiții interpreți de muzică populară Alexandru Brădățan și Andreea Haisan.   

  Articole recente

  Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello Euro Fratello

  Related articles