More
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava

  VIDEO Ceața densă din ultimele zile a paralizat activitatea Aeroportului „Ștefan cel Mare” din Suceava: „Prioritatea Aeroportului este ca toate operațiunile aeriene să poată fi desfășurate în condiții de siguranță și securitate, astfel ca pasagerii și personalul aeroportuar să nu fie pus în pericol”

  În ultimele zile, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, operarea zborurilor în condiții de siguranță a fost practic imposibilă la Aeroportul „Ștefan cel Mare” din Suceava. Reprezentanții aeroportului au transmis un comunicat de presă prin care au explicat de ce nu se poate ateriza pe pista de la Salcea.

  „Ceața înghețată și densă nu a permis aterizarea în condiții de siguranță a aeronavelor, vizibilitatea fiind sub minima sistemului ILS CAT II, mai mică de 100m orizontal și plafon de nori sub 30m. Sistemul ILS existent pe Aeroportul Suceava este un sistem care se regăsește pe majoritatea aeroporturilor din țară. Echipamente mai performante, ILS cat III B se regăsesc pe aeroporturile Henri Coandă din București și Traian Vuia din Timișoara, și acestea din urmă cu anumite limite de vizibilitate. Echipamentele ILS și operaționalizarea sistemului aparțin de Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian-ROMATSA. Aeroportul asigură infrastructura necesară deservirii aeronavelor la sol, în această activitate fiind angajat personal propriu, dar neimplicat în procesarea pasagerilor și a procedurilor de check-in. Comunicarea cu pasagerul se realizează prin intermediul agenților de check-in, care asigură legătura între pasageri și compania aeriană. Agenții de check-in sunt angajații companiei Romanian Airport Services, care au contract direct cu operatorii aerieni. Agenții de check-in pot furniza informații pasagerilor despre statusul zborurilor în măsura în care acestea sunt disponibile. Timpul de așteptare pentru informații noi variază, având în vedere ca toate informațiile vin de la sediile centrale ale companiilor aeriene și depind direct de resursa de zbor disponibilă. Decizia anulării, reprogramării sau devierii unui zbor pe alt aeroport aparține strict companiei aeriene. De altfel, compania se ocupă de toate formalitățile legate de transport și acomodare ale pasagerilor afectați de întârzieri/anulări/reprogramări ale zborurilor. Prioritatea Aeroportului este ca toate operațiunile aeriene să poată fi desfășurate în condiții de siguranță și securitate, astfel ca pasagerii și personalul aeroportuar să nu fie pus în pericol. Condițiile meteorologice sunt în afara controlului nostru. Ne cerem scuze tuturor pasagerilor afectați și rugăm a se avea în vedere menținerea legăturii cu operatorul aerian de la care au achiziţionat bilete și cu reprezentanții acestora în permanență. De asemenea, situaţia actualizată a zborurilor anulate sau deviate se găseşte pe pagina de Internet a Aeroportului Suceava”, au transmis reprezentanții Aeroportului Internațional „Ștefan cel Mare” din Suceava.

  În anul 2016, după ce aeroportul sucevean a fost supus unui amplu proiect de modernizate, fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Suceava, Cătălin Nechifor, se bătea cu pumnul în piept anunțând că Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” din Suceava are unul dintre cele mai performante sisteme de aterizare instrumentală ILS, care permite dirijarea aeronavelor la sol în condiții meteo dificile.

  „Fără acest sistem, trebuia să avem o condiție meteo minimă de 1.200 de metri vizibilitate pe orizontală și de 60 de metri pe verticală. Având montat acest sistem ILS modern, delimitările devin mai mici. Asta înseamnă că putem ateriza la Suceava și în condiții în care vizibilitatea pe orizontală este de 350 de metri, iar pe verticală, de 30 de metri. E un sistem foarte modern, regăsit pe aeroporturi din toată lumea, care ne va asigura să deservim aeronave și în condiții meteo dificile”, declara, la vremea respectivă, Cătălin Nechifor.

  Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava este dotat de către ROMATSA cu echipament ILS CAT II. În ţară, doar aeroporturile din Bucureşti (CAT III A şi B) şi Timişoara (CAT III A) sunt dotate cu echipamente ILS mai performante. Acest echipament ILS CAT II poate face posibilă atetizarea aeronavelor în condiţii de vizibilitate redusă, fiind totuşi necesară o vizibilitate în lungul pistei (pe orizontală) nu mai mică de 300 metri şi o vizibilitate pe verticală nu mai mică de 30 metri.

  Zilele acestea, condiţiile de vizibilitate pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava, au fost mult sub minimile echipamentului ILS CAT II. Acest fenomen de ceaţă „înghețată” se manifestă poate mai pregnant pe aeroportul sucevean din cauza poziţionării geografice, în apropierea râurilor Suceava şi Siret.

  Articole recente

  Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello Euro Fratello

  Related articles