Ritmic Suceava

Curtea de Apel Suceava a condamnat-o la 15 ani de închisoare pe Ana Pardău pentru săvârșirea infracțiunii de „violență în familie” raportat la infracțiunea de omor.

Decizia este definitivă.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Ana Pardău, de 38 de ani, din comuna Dorna Candrenilor, cercetată în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de violență în familie raportată la infracțiunea de omor, constând în aceea că la data de 9 august 2019, cu premeditare, şi-a ucis copilul nou – născut imediat după naştere, la domiciliul său.

Dosarul a fost instrumentat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul IPJ Suceava  – Serviciul de Investigații Criminale.

Anchetatorii au stabilit că inculpata are studii superioare şi este căsătorită din anul 2008. Din relaţiile intime ale soţilor au rezultat trei copii minori născuți în anul 2009, 2011, respectiv în anul 2015. Cercetările întreprinse în prezentul dosar au stabilit că femeia s-a ocupat îndeaproape de creşterea şi educarea celor trei copii minori. Cei doi soţi obţin venituri cu caracter de regularitate la societăţile comerciale la care lucrează şi totodată au o gospodărie care le permite să ducă un trai decent şi să ofere copiilor condiţii de viaţă foarte bune.

A îngropat primul copil în vara anului 2016

În toamna anului 2015, Ana Pardău a rămas din nou însărcinată însă nu l-a informat pe soţul său despre acest lucru. În cursul zilei de 5 mai 2016, aceasta s-a deplasat la secţia obstretică – ginecologie a unei unități medicale, fiind informată de către medicii unităţii că prezintă o sarcina cu vârsta de 31 – 32 săptămâni. La data de 29 iunie 2016, fiind singură acasă, a născut un băiețel într-un lighean din baia locuinţei, l-a acoperit cu o pătură, l-a ascuns în camera centralei lăsându-l acolo până în ziua următoare. În ziua respectivă inculpata a luat cadavrul copilului, a săpat o groapă în grădina casei şi l-a îngropat. Cu ocazia percheziţiei efectuate în ziua de 13 august 2019 au fost găsite câteva fragmente osoase, fapt care a atestat realitatea susţinerilor inculpatei.

Cel de-al doilea copil omorât l-a ținut ascuns două săptămâni într-o casă bătrânească

În cursul anului 2017, Ana Pardău a rămas din nou însărcinată, dar nici de această dată nu a anunțat alte persoane, iar în situaţiile în care a fost întrebată de rude ori de colegii de la locul de muncă dacă este gravidă aceasta a negat. În cursul zilei de 3 februarie 2018, aflându-se din nou singură acasă, a născut în baie, în cada plină cu apă, un băiat, pe care l-a ascuns apoi în casa bătrânească aproximativ două săptămâni după care într-o noapte l-a îngropat tot în grădina din faţa casei. Cu ocazia percheziţiei efectuate în ziua de 13 august 2019 a fost găsit scheletul acelui nou – născut, fapt care a atestat încă o dată realitatea susţinerilor inculpatei.

Cel de-al treilea bebeluș l-a născut în timp ce copiii ei se uitau la televizor

La sfârşitul anului 2018, Ana Pardău a rămas din nou însărcinată. Nici de această dată nu a vorbit cu soţul său, nu s-a prezentat la vreun medic ginecolog pentru analizele medicale curente, ascunzând semnele tipice ale gravidităţii atât faţă de persoanele din familie cât şi faţă de colegii de la locul de muncă.

Cu privire la acest aspect a rezultat din ancheta întreprinsă în acest caz că mai multe persoane au observat că este din nou însărcinată şi au întrebat-o în mod expres acest lucru – inculpata a negat faptul că ar fi gravidă, motivând că are diverse alte afecţiuni, urmează un tratament medicamentos care poate dă rezultate adverse sau afirma că poate s-a îngrăşat.

Din probele administrate la dosar a reieşit că în ziua de 9 august 2019, în jurul orei 06.00, inculpata s-a trezit şi şi-a dat seama că urmează să nască. L-a informat ulterior pe soţul său că nu se simte prea bine şi că nu va merge la locul de muncă în ziua respectivă.

În jurul orei 14.00, profitând de faptul că soţul său nu se află acasă, iar ceilalţi trei copii se uitau la televizor, inculpata a intrat în baia locuinţei, a încuiat uşa pe interior, a aşezat un sac menajer în bideu, a născut ulterior un copil de sex masculin, iar după puţin timp a legat sacul menajer în care se afla nou – născutul. A pus apoi sacul într-o cutie de carton pe care a dus-o în casa bătrânească (nelocuită) şi a aşezat-o pe un dulap.

Atât în ziua respectivă cât şi în următoarele două zile (sâmbătă şi duminică) inculpata nu i-a spus nimic soţului său, comportându-se faţă de acesta ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

Colegii de muncă au scos la iveală toată grozăvia

În ziua de luni, 13 august 2019, femeia s-a deplasat de dimineaţă la locul de muncă însă a fost observată de diverşi colegi – persoane care anterior remarcaseră că aceasta prezintă urme tipice de graviditate însă în acea zi nu au mai observat la inculpată acele urme. Acest fapt le-a atras atenţia, motiv pentru care au anunțat Poliția.

În jurul orei 17.00, polițiștii au purtat o discuţie cu inculpata, iar aceasta a recunoscut că a născut un copil, iar cadavrul acestuia se află la domiciliu. Ulterior, individa a fost dusă la o unitate medicală, iar personalul medical a constatat că prezintă stare de lehuzie precum şi urmele tipice ale unei naşteri recente.

Cu ocazia cercetărilor făcute la faţa locului, a fost găsit cadavrul nou – născutului de sex masculin în casa bătrânească din gospodăria inculpatei, iar în baia locuinţei au fost depistate mai multe urme de culoare brun – roşcat cu aspect de sânge precum şi urme de ştergere ale unor urme biologice.

În urma raportului întocmit de medicul legist care a efectuat autopsia nou-născutului, a rezultat că nou-născutul de sex masculin a fost născut la termen, viu şi a avut viaţă extrauterină; după naştere nu au fost acordate îngrijiri medicale nou – născutului. Moartea nou – născutului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei respiratorii acute ca urmare a sufocării prin introducerea într-un sac menajer.

Criminala a avut discernământ

Față de inculpată s-a efectuat o expertiză medico – legală psihiatrică. În concluziile raportului pus la dispoziţia organului de urmărire penală s-a menţionat faptul că inculpata a fost diagnosticată cu episod depresiv moderat – sever, tulburare mixtă de personalitate; aceasta este corect orientată alopsihic şi autopsihic.

La data de 9 august 2019, Ana Pardău a avut capacitatea psihică de a aprecia critic conţinutul şi consecinţele social juridice negative ale faptei pentru care este cercetată, astfel că fapta a fost comisă cu discernământ critic prezent.

Cu privire la fapta comisă în luna iunie 2016 membrii comisiei au apreciat că fapta a fost comisă cu discernământ diminuat.

Cu privire la fapta comisă în luna februarie 2018 membrii comisiei au apreciat că fapta a fost comisă cu discernământ critic prezent.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here