More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    Șezătoarea Vicovenilor, tradiție și cultură, timp de patru zile, la Vicovu de Sus: „Șezătoarea este o ocazie specială de a celebra portul popular, tradițiile și obiceiurile noastre, iar prin cântec, dans și meșteșug, redescoperim farmecul autentic al Bucovinei”

    În perioada 11 – 14 februarie 2025, Casa de Cultură „Laura” din Vicovu de Sus devine epicentrul tradiției și al culturii populare, găzduind cea de-a IV-a ediție a evenimentului cultural – educativ Șezătoarea Vicovenilor.

    Organizată de Asociația Culturală Flori Vicovene, în parteneriat cu Primăria Orașului Vicovu de Sus, manifestarea își propune să readucă în actualitate obiceiul autentic al șezătorii, un prilej de muncă, cântec și poveste, așa cum se întâmpla odinioară în comunitățile rurale.

    Pe parcursul celor patru zile, între orele 14.00 și 22.00, participanții vor avea ocazia să admire spectacole artistice susținute de elevi, ansambluri folclorice și artiști consacrați.

    Chiar dacă nu a fost prezent fizic, Vasile Iliuț, primarul orașului Vicovu de Sus, a transmis un mesaj online.

    „Vă salut cu drag și vă felicit pentru organizarea acestui eveniment minunat, o adevărată sărbătoare a tradițiilor și autenticității bucovinene. În mod special, doresc să o felicit pe doamna Liliana Ursachi, inițiatoarea acestui proiect de suflet, care, prin pasiunea și dedicarea sa, a transformat Șezătoarea Bucovinenilor într-un moment cultural de excepție. Îmi pare nespus de rău că nu pot fi alături de dumneavoastră, însă, de aici de unde mă aflu, vă transmit cele mai bune gânduri. Vă doresc multă sănătate, bucurie și să trăiți din plin frumusețea acestui eveniment. Șezătoarea este o ocazie specială de a celebra portul popular, tradițiile și obiceiurile noastre, iar prin cântec, dans și meșteșug, redescoperim farmecul autentic al Bucovinei. Felicit gospodinele care, cu migală și talent, cos straiele tradiționale și pregătesc bucate alese, întregind astfel atmosfera de sărbătoare. În aceste patru zile de șezătoare, vă doresc petrecere plăcută, sănătate și multe clipe de neuitat. Să ne revedem cu bine! Doamne ajută!”, a transmis primarul Vasile Iliuț.

    Locul edilului Vasile Iliuț a fost ținut de viceprimarul Gheorghiță Constantin, care le-a mulțumit tuturor pentru realizarea acestui eveniment atât de deosebit.

    „În numele meu și al domnului primar al orașului Vicovu de Sus, Vasile Iliuț, vă transmitem un călduros bun venit! Ne bucurăm să vă avem alături la acest eveniment de suflet, unde tradiția și autenticitatea românească sunt celebrate cu respect și dragoste. Această șezătoare nu este doar un prilej de întâlnire, ci o punte între generații, o expresie vie a identității noastre bucovinene. De la prima ediție, datorită implicării dumneavoastră și a dragostei pentru tradiție, am reușit să depășim granițele localității și să transformăm acest eveniment într-un reper cultural deosebit. Mulțumim tuturor celor care sprijină și promovează acest demers, în special doamnei Liliana Ursachi, pentru contribuția sa esențială. Vă invităm să ne bucurăm împreună de frumusețea zestrei moștenite, de ospitalitatea noastră și de cele patru zile pline de voie bună. Să avem parte de zile binecuvântate și să spunem împreună: Doamne ajută!”, a declarat viceprimarul Gheorghiță Constantin.

    Ziua de joi, 13 februarie, aduce pe scenă elevii Școlii Gimnaziale Nr.1 Est, Vicovu de Sus, pe cei de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor”, dar și membrii Grupului Bilcuța. Gazdele evenimentului, Ansamblul Flori Vicovene, alături de coordonatoarea proiectului, Liliana Ursachi, vor completa tabloul tradițional, iar printre artiștii invitați se numără Anuța Iuga (Maramureș), Ion Drăgan (Gorj), Elena Negru, Alexandra Dan, Viorel Pitic, Alexandru Cozaciuc și Taraful Florin Mucea.

    Ultima zi, vineri, 14 februarie, aduce în prim-plan momente artistice oferite de elevii Școlii Regina Elisabeta din Rădăuți, ai Școlii Gimnaziale Bivolărie, membrii Ansamblului Flori Vicovene, Ansamblului Cununița Olarilor Bucovineni și ai Ansamblului Cununa Olarilor Bucovineni din Marginea.

    În încheierea evenimentului, vor evolua artiști îndrăgiți precum Fetele din Botoșani, Beatrice Băndoiu (Gorj), Alexandra Cojocariu (Neamț), Ancuța Corlățan și formația sa, Viorel Pitic, Alexandru Cozaciuc, Mădălina Lupu Popi și Bianca Hrișcă.

    Atmosfera autentică a șezătorii va fi completată de prezența obligatorie a costumului popular, simbol al identității culturale. Șezătoarea Vicovenilor nu este doar un spectacol artistic, ci și o punte între generații, o oportunitate de a redescoperi tradițiile, meșteșugurile, cântecele și dansurile strămoșești.

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava

    Related articles