More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    Premieră la IRO: o tânără din Siret a suferit o intervenție chirurgicală de endometrioză cu robotul DaVinci

    O echipă de tineri chirurgi de la Institutul Regional de Oncologie Iași, supervizată de prof. univ. dr. Ceana Nezhat, din Statele Unite ale Americii, a realizat joi, 4 iulie, o intervenție chirurgicală asistată robotic într-un caz dificil de endometrioză. Pacienta de 26 de ani , din județul Suceava, avea două chisturi ovariene de 5 cm și 12 cm.

    „Intervenția chirurgicală a fost lungă, dificilă, dar reprezintă un real succes – pacienta și-a conservat potențialul reproductiv”, a declarat unul dintre membrii echipei chirurgicale, dr. Răzvan Vieriu.

    „Această reușită chirurgicală, cu ajutorul sistemului robotic de ultimă generație achiziționat în cadrul unui proiect implementat de UMF Iași, arată încă o dată că la IRO se practică, deja, medicina viitorului”, a subliniat și prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

    Trei ore s-au scurs până la sfârșitul intervenției, timp în care brațele mecanizate ale robotului DaVinci au îndepărtat cele două chisturi endometriozice „enorme”: 12 cm, la ovarul stâng și 5 cm, la nivelul ovarului drept. Trei ore, cât durează un film de Tarrantino.

    „Pentru noi chirurgii, timpul nu mai contează, fie că e o intervenție de trei ore sau de zece ore, ai impresia că a trecut o secundă. Percepția timpului este înlocuită de concentrare și adrenalină. La final nu ești obosit, ci aștepți să vezi că totul este bine, că operația a reușit”, a explicat dr. Mădălina Gavrilescu, „bedside surgeon” sau „al cincilea braț” al robotului în cadrul intervenției de joi.

    Din amfiteatrul Institutului Regional de Oncologie, 15 medici tineri urmăreau în liniște operația, transmisă live pe plasmă. Alți 150 de studenți și rezidenți au asistat online.

    „Incredibil, i-au salvat ovarele acestei fete de 26 de ani!”, s-a entuziasmat profesorul Eugen Târcoveanu, unul dintre cei mai reputați chirurgi ieșeni, cu o carieră care cântărește greu, cât jumătate de secol.

    Salvatorii sunt medicii chirurgi Răzvan Vieriu și Mădălina Gavrilescu, supervizați de prof. univ. dr. Ceana Nezhat, din Statele Unite ale Americii, specialist de renume mondial în chirurgia minim invazivă ginecologică, invitat special al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași pentru a conferenția în cadrul unei sesiuni științifice de anvergură: „Advances in minimally invasive gynecologic surgery”

    Pe „fata asta” de 26 de ani o cheamă Alexandra și este din Siret, județul Suceava. Durerile pelvine groaznice au adus-o la Iași, la Spitalul clinic de obstetrică-ginecologie „Cuza Voda”, la profesorul Bogdan Doroftei. Evaluarea RMN a identificat un chist endometriozic de 12 cm la nivelul ovarului stâng și un altul de aproximativ 5 cm la nivelul ovarului drept. Au mai fost identificate multiple leziuni de endometrioză profundă la nivelul ambelor ligamente uterosacrate precum și la nivelul rectosigmoidului. Endometrioza este o afecțiune medicală în care țesutul asemănător endometrului (mucoasa care căptușește interiorul uterului) începe să crească în afara uterului. Acest țesut poate fi găsit pe ovare, trompele uterine, suprafața exterioară a uterului și alte organe din pelvis. Un diagnostic grav, cu simptom de durere severă, care a fost tratat cu unul dintre cele mai performante sisteme chirurgicale din lume.

    Sistemul robotic Da Vinci, ajuns la IRO printr-un grant al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, pregătirea unor echipe tinere de chirurgi care au învățat chirurgia viitorului” și extraordinara prezență la Iași a profesorului Ceana Nezhat,  au marcat pentru chirurgii de la IRO o premieră în regiunea de N-E a Moldovei – prima operație robotică de endometrioză, iar pentru tânăra de 26 de ani, revenirea la viața de dinainte de durere.

    „Din cauză că pacienta este mică de statură, limita superioară a chistului ovarian stâng era la nivelul ombilicului, ceea ce a făcut intervenția mai dificilă. Au fost îndepărtate chisturile, cu păstrarea ambelor ovare și au fost rezecate leziunile de endometrioză profundă. Intervenția chirurgicala a fost lungă, dificilă, dar reprezintă un real succes – pacienta și-a conservat potențialul reproductiv. Pentru noi, echipa chirurgicală, această premieră reprezintă un orizont nou, robotul DaVinci fiind instrumentul perfect pentru tratamentul acestei patologii foarte frecvente și invalidante”, a mărturisit dr. Răzvan Vieriu.

    Cum se desfășoară o intervenție de endometrioză cu robotul DaVinci?

    Chirurgul controlează instrumentele robotice folosind o consolă situată lângă masa de operație. Sistemul DaVinci oferă o vizualizare tridimensională de înaltă rezoluție și permite mișcări precise ale instrumentelor. Cu ajutorul „brațelor”, chirurgul localizează și îndepărtează țesutul endometrial și aderențele.

    Chisturile de pe ovare sunt identificate și îndepărtate cu grijă, menținând cât mai mult posibil țesutul ovarian sănătos. În funcție de dimensiunea și poziția chisturilor, acestea pot fi excizate complet sau golite și apoi îndepărtate. Este asigurată, ulterior, oprirea sângerării din zonele de excizie folosind electrocauterizare.

    Sursa: News UMF Iași

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello

    Related articles