Ritmic Suceava

Cotidianul online Glasul Sucevei continuă să prezinte povești mai puțin știute din viața marelui compozitor Ciprian Porumbescu. Amintim că Anul 2023 a fost instituit ca anul Ciprian Porumbescu pentru celebrarea a 170 de ani de la nașterea și comemorarea a 140 de ani de la moartea compozitorului sucevean. În episodul de astăzi, vă vom prezenta detalii despre originile polone ale lui Ciprian Porumbescu.

Compozitorul ne-a lăsat, pe lângă creaţiile muzicale de o mare valoare, şi un jurnal important. Este jurnalul unui om măcinat de boală şi de neajunsuri. Însemnările au un caracter trist şi răscolitor, deoarece arată suferinţele prin care a trecut artistul.

Ciprian Porumbescu menţiona în Jurnal şi ceva despre originile sale: „Auzii de la bunicul şi tatăl meu că, în vremurile vechi, să fi emigrat în Moldova un antecesor al lor, din Polonia, care era polon. Şi să fi fost încă şi nobil. Bunicul şi tatăl meu se născură, acolo care după aceea deveni Bucovina şi fură botezaţi în legea ortodoxă a ţării, fură crescuţi între români, se căsatoriseră cu românce şi aşa veni că şi eu fui botezat în legea părinţilor mei şi crescut între români. Oricum ar fi fost, neamul era de ţărani români, de mai bine de un veac“.

De asemenea, o mare parte din însemnări se referă la viaţa de seminarist: „17 ianuarie 1879. Cernăuţi. Locuiesc la unchiul Sause şi studiez filozofia. Camera mea este destul de plăcut şi de confortabil aranjată, dar sunt cam însingurat, de aceea colegul meu Karl Schorsch îmi vine ca chemat în seara de 17, când, la un cordial taifas cu ceai şi ţigări, punem la cale ca Schorsch să se mute la mine… Ioji care până atunci a locuit cu mine, pleacă la Suceava ca să treacă acolo bacalaureatul. Seara încă eu… În dimineaţa zilei următoare nu mă mai putui scula… După-amiază, veni la mine Dr. Flinker şi prescrise medicamentele necesare. Seara, era o vinere, s-a mutat la mine, cu tot calabalâcul său, Schorsch. Prezenţa lui îmi face bine, ştiu că am lângă mine un amic. (…) Mie mi-i mereu mai bine. Primesc vizite ale diverşilor colegi. Patak cum nu se duce la cursuri, vine la mine. Schorsch face ceaiul şi atfel sporovăim pe-ndelete. Schorsch umblă adesea la patinat, pentru «patinare şi ciupire de curte». I s-au cam aprins călcâiele după o anumită Salter, fată de altfel frumuşică şi, pe deasupra, bună cântăreaţă, care şi ea, dacă-i prea cald, iese la dansat pe patinoar. Uraaa! Acasă se hârjonea cu puştanca Fanny. Codană dolofană, zdravăn încalată, care-i place mult, mai ales lui Patak“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here