FOTO Ilustrativ
Ritmic Suceava

La data de 6 ianuarie 2023, o echipa de medici chirurgi maxilo-faciali a efectuat o intervenție chirurgicală de urgentă la o pacientă de 20 de ani, victima unei agresiuni, care prezenta fractură dublă de mandibulă (subcondiliană stângă și laterală dreapta) caracterizată prin asimetrie facială, inocluzie fronto – laterală, tulburări funcționale, durere, amplitudinea deschiderii gurii limitată, sângerare intraorală activă.

„Intervenția chirurgicală a durat aproximativ 3 ore, fragmentele osoase deplasate au fost repoziționate și stabilizate cu plăcuțe și șuruburi de osteosinteză. Operația a decurs fără complicații. Postoperator pacienta se simte bine, păstrând funcția masticatorie, fonația și mimica în limite normale, activitatea nervului facial nefiind lezată. Particularitatea cazului este dată de unul din focare și anume fractura subcondiliană unde intervenția presupune ca abordarea să fie transparotidiană, unde întâlnim nervul facial ce se ocupă cu mimica feței pe partea afectată precum și vase importante cu risc vital. S-a operat cu maximă atenție și precizie în permanență, distanța față de nerv fiind aproximativ 1-2 mm orice mică abatere de la protocol putând lăsa pacienta cu pareză definitivă hemifacială. Trebuie de precizat că astfel de intervenții sunt foarte rare în spitalele din România”, a declarat doctorul Gelu Duprii, medic OMF.

Echipa operatorie a fost formată din doctorul Gelu Duprii, doctorul Vlad Covrig, medici OMF, doctorul Violeta Ștefan medic anestezist, asistent Cătălina Obadă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here