More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    FOTO Zilele Culturii Polone au debutat cu un concert de muzică clasică: „Ne bucurăm foarte mult că putem sărbători aici, la Moara, la noua noastră Casă Polonă”

    Uniunea Polonezilor din România sprijinită de Institutul Polonez din București organizează în această perioadă evenimentul „Zilele Culturii Polone”, activitate care cuprinde un simpozion pe tema relațiilor polono-române de-a lungul secolelor și evenimente culturale. Din 2006, un element indispensabil Zilelor Culturii Polone a devenit și Sărbătoarea Roadelor de la Solonețu Nou, în timpul cărora se prezintă toate comunitățile poloneze din România, dar și vecinii români și alte naționalități.

    Acest eveniment deosebit de important pentru întreaga comunitate polonă din România, a debutat miercuri, 21 august la ora 18.00, la Casa Polonă din Moara cu un concert de muzică clasică de bun venit al duo-ului pianistic Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu, precum și al violonistului Andrei Mihail Radu cu creații ale compozitorilor și virtuozilor polonezi și români: Jan Ignacy Paderewski și George Enescu, Henryk Wieniawski și Ciprian Porumbescu.

    „Am ajuns la cea de-a XXV-a ediție a evenimentului Zilele Culturii Polone și ne bucurăm foarte mult că putem sărbători aici, la Moara, la noua noastră Casă Polonă. Se vede că n-a fost în zadar munca noastră de șase ani de zile. Avem mulți oaspeți din Polonia, din România, din Ucraina și Moldova. Printre invitați, îl avem și pe domnul consul al Ambasadei Polone la București, și va veni și domnul președinte al Comisiei pentru Poloni din Diaspora din Senatul Poloniei și va veni și ministru pentru polonezii din Diaspora din cabinetul președintelui Poloniei. Joi va începe simpozionul „Relațiile româno-polone” după care sâmbătă vom sărbători Ziua recoltei, la Solonețu Nou”, a declarat deputatul Ghervazen Longher, președinte al Uniunii Polonezilor din România.

    Administrația județeană a fost reprezentată la acest eveniment, de vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă.

    „Doresc să transmit salutul și mesajul de sprijin și de succes pentru lucrările simpozionului și manifestările culturale care vor avea loc în aceste zile. Este o ediție jubiliară și un prilej în plus pentru ca aceste evenimente să fie și mai interesante și mai atractive. Este anul când pentru prima dată a fost marcată Ziua Solidarității Polone în ambele țări”, a subliniat vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă.

    Gazdă primitoare, edilul comunei Moara, Eduard Dziminschi, etnic polonez, a urat un călduros bun venit tuturor delegațiilor, din țară și din străinătate, mândru de realizările din comuna pe care o administrează cu mult drag față de oameni.

    „Sunt mândru că fac parte din această comunitate și sunt sigur că nu o fac de rușine. Vreau să vorbească toată zona Sucevei că la Moara este un primar polonez. Vreau să mulțumesc domnului președinte al uniunii Polonezilor, Ghervazen Longher, pentru tot ceea ce face pentru comunitatea poloneză din România”, a transmis primarul comunei Moara, Eduard Dziminschi.

    Simpozionul științific este intitulat anul acesta „Calea spre solidaritate. Relații polono-române de a lungul timpului”, în cadrul căruia, timp de două zile – 22-23 august – istorici, lingviști, cercetători literari, etnografi, istorici ai culturii din Polonia și România vor dezbate relații polono-române de-a lungul timpului în diferitele lor aspecte. Ca de obicei simpozionul se va încheia, pe 23 august, cu concluziile și prezentarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române, editate în ultimul an în Polonia și România.

    Ziua de 24 august va fi dedicată în întregime Sărbătorii Roadelor în Solonețu Nou care va începe cu Sfânta Liturghie de la ora 11.00 după care vor urma: expoziția de roade și specialități culinare, pregătită de toate comunitățile poloneze din România, precum și de vecinii români și ucraineni, picnic și spectacolul folcloric cu participarea ansamblurilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou, grupurilor de copii din Cacica și Moara, precum și a oaspeților din Ucraina și Polonia.

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava

    Related articles