Om gospodar și cu frică de Dumnezeu, Petru Nistor, primarul comunei Mălini, poate fi considerat un adevărat ctitor de biserici, care are grijă atât de sănătatea trupească cât și de cea sufletească a oamenilor din comuna pe care o conduce cu atâta drag. Petru Nistor este omul care sfințește locul la Mălini și care muncește, uneori și câte 12 ore pe zi, dar spune mereu cu modestie că nu face nimic deosebit, își face doar treaba de primar.
Devotat nevoilor oamenilor, edilul din Mălini are grijă de o unitate de asistență medico-socială, un mic spital, în cadrul căruia locuitorii comunei beneficiază de consultații și tratament gratuit.
„Din bugetul local suportăm toate cheltuielile acestui spital. Țin să mulțumesc pe această cale doamnei doctor Carmen Mogârzan care este foarte implicată în tot ceea ce face și fără de care nu am mai avea spital”, a menționat Petru Nistor, primarul comunei Mălini.
Respectul pentru cei vârstnici a fost probabil motorul principal care a pus pe roate proiectul Căminului de Bătrâni de la Mălini, unde 20 de vârstnici, fără familie, neputincioși în fața bolilor și a nevoilor de tot felul, și-au găsit liniștea. Un adevărat colț de rai care îi învăluie cu liniște și pace pe cei prezenți, a făcut primarul Petru Nistor, la Biserica „Sfântul Ilie” la satul Suha, comuna Mălini.
Biserica din curtea Căminului de bătrâni, în totalitate din lemn, în stil arhitectonic maramureşean, a ars complet în 2018, dar cu sprijinul primăriei, al enoriașilor și al oamenilor de afaceri din zonă, construcţia a fost refăcută complet și sfinţită în prezenţa fostul arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, în vara aceluiași an. Părintele paroh Pavel Norocel recunoaște că refacerea lăcașului de cult, într-un timp atât de scurt, nu ar fi fost posibilă fără implicarea activă a primarului Petru Nistor.
„Avem un mare sprijin în Primărie și personal, în domnul primar. Administrația locală suportă toate cheltuielile de întreținere și hrană pentru cei 20 de bătrâni. Sunt care nu au niciun venit sau care au pensie foarte mică, iar banii nu le-ar ajunge sub nicio formă să stea într-un astfel de centru. De la începutul pandemiei, am primit și refugiați ucraineni aici și tot cu ajutorul Primăriei am reușit să le punem la dispoziție tot ce au avut nevoie. Au fost multe familii, mame și copii, bunici, care au lăsat în urmă toată agoniseala și au plecat ca să-și salveze viața. Încet, încet, toți au plecat în alte țări din Europa, unde aveau rude, prieteni. Momentan nu mai avem refugiați în Centru, dar avem adresa dată la reprezentanții ISU din Vama Siret și dacă va fi nevoie, vom găzdui din nou, oameni în nevoie. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult, a fost teama cu care au venit femeile din Ucraina. Li s-a spus să nu plece, pentru că românii au pregătit lagăre și îi vor închide acolo. Au fost cazuri, în Vamă, când s-au speriat, deoarece li s-au solicitat mai multe date și au vrut să se reîntoarcă în Ucraina. Când au ajuns la noi, au început să povestească și să spună că nimic din ceea ce li s-a spus nu seamănă cu ce au găsit aici. Multe femei au recunoscut rușinate că ele nu ar fi făcut niciodată pentru români, ceea ce noi facem pentru ei”, a povestit preotul Pavel Norocel.
Credința în Dumnezeu și dragostea pentru oameni ale primarului Petru Nistor reies și din proiectul său de suflet, acela de a ridica o Biserică în inima munților, la Stânișoara. Lăcașul de cult a fost ridicat la răscruce de drumuri, iar turiștii care vor vizita zona, vor avea unde să se roage, să aprindă o lumânare, sau doar să bea un pahar cu apă și să admire frumusețea locurilor.
Drumul Talienilor este o investiţie deosebită, atât din punct de vedere financiar, cât şi tehnic, întrucât lucrarea a presupus ample intervenţii, iar când acest drum va fi gata, cu siguranță va deschide noi orizonturi pentru dezvoltarea acestei zone de o frumuseţe aparte. Biserica Stânișoara este ridicată pe drumul pe care a umblat Vitoria Lipan, eroina romanului „Baltagul”, iar această investiție era impetuos necesară. Drumul Talienilor a fost construit pe vremea lui Carol I, în perioada 1902 – 1914, de către meşteri italieni. La vremea când a fost configurat, din dorinţa Regelui Carol I, drumul făcea parte din Domeniile Coroanei şi realiza o legătură strategică între Valea Moldovei şi Valea Bistriţei.
„Am finalizat lucrările la Biserica Stânișoara și am cedat-o Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Ne bucurăm de o colaborare extraordinară cu Înalt Preasfințitul Calinic, căruia îi mulțumim enorm pentru sprijin. De această bisericuță se va ocupa părintele stareț Mihail, de la Sihăstria Râșca, care și-a exprimat deja dorința de a dezvolta acolo, un ansamblu de chilii”, a încheiat Petru Nistor, primarul comunei Mălini.