More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    FOTO Hora de la Calafindești a avut un real succes: „Să țineți la costumul popular, la tradiții, la obiceiuri”

    Duminică, 8 septembrie 2024, în zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși, comunitatea din Calafindești a fost martora unui eveniment plin de tradiție și emoție – „Hora de la Calafindești”. Această sărbătoare a adus împreună localnici și invitați de seamă într-o celebrare autentică a folclorului românesc și a spiritului de comunitate.

    Organizată impecabil de către primarul Adrian Frâncu, împreună cu membrii Consiliului Local Calafindești, „Hora” a fost mai mult decât o simplă petrecere. Evenimentul a reprezentat o adevărată sărbătoare a costumului popular tradițional și a gastronomiei locale. Grătarele încinse, berea rece și mâncărurile tradiționale au completat atmosfera festivă, iar cei prezenți s-au bucurat de fiecare moment al zilei.

    În mijlocul acestui spectacol al tradițiilor s-a aflat primarul Adrian Frâncu, îmbrăcat în straie tradiționale, o prezență activă și caldă, care s-a asigurat că fiecare detaliu al evenimentului se desfășoară fără cusur. Spiritul sărbătorii și grija față de comunitate l-au transformat într-o figură apreciată și respectată de toți cei prezenți, confirmând încă o dată că este „omul potrivit în locul potrivit”.

    „Mulțumesc Consiliului Local cât și colegilor din Primărie, Dianei, care este alături de noi de fiecare dată, și domnului deputat Bogdan Gheorghiu, care a pus umărul și a contribuit pentru a face posibilă această zi de sărbătoare”, a declarat primarul Adrian Frâncu.

    Pe scena amplasată în curtea Primăriei Calafindești, au urcat artiști consacrați ai muzicii populare, dar și tinere talente care au cucerit inimile celor prezenți. Ana Ilca Mureșan și Andreea Haisan au încântat publicul cu interpretările lor pline de energie și autenticitate, iar punctul culminant al serii a fost spectacolul oferit de Ansamblul Etnofolcloric „Plăieșii” din Republica Moldova. Atmosfera a fost una de sărbătoare continuă, iar curtea Primăriei s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulțimea care s-a prins în horă, dansând și cântând alături de artiști.

    Un moment aparte l-au oferit copiii din grupul „Mugurașii Bucovinei”, care au impresionat audiența prin melodiile interpretate cu pasiune și prin costumele populare purtate cu mândrie. Micii artiști au reușit să aducă un zâmbet pe fețele tuturor, fiind adevărați ambasadori ai tradițiilor locale.

    Evenimentul nu a trecut neobservat nici de oficialitățile județene, care au fost prezente pentru a felicita comunitatea din Calafindești pentru păstrarea și promovarea tradițiilor populare. Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, însoțit de deputatul PNL Bogdan Gheorghiu și purtătorul de cuvânt al PNL, Alexandru Covașă, a felicitat localnicii pentru dorința lor de a păstra vii aceste obiceiuri și de a le transmite mai departe tinerelor generații.

    „De unde mi se trage mie când m-au criticat ăștia că eu strâng duminica la jocul pe toloacă? Din familie mi se trage. Mă bucur că ne vedem, că ne revedem. La mulți ani Măririlor și petrecere frumoasă! Felicitări tânărului primar pentru organizarea zilei! I-am spus că trebuia să înceapă cu fanfara de la Calafindești, mă apucam și eu de un joc, chiar dacă mâine adversarii m-ar fi criticat, n-ar fi prima dată. Am vrut doar să vă felicit, să vă salut. Cred că de noi sunteți sătui de povești, de vorbe, de politicieni. Eu vă doresc gânduri bune din partea mea. Petrecere frumoasă și să țineți la Bucovina asta, așa cum o fac și eu dintotdeauna, din rărunchi. Să țineți la costumul popular. Să țineți la tradiții, la obiceiuri. Eu mă bucur că mi-ați dat primarul tânăr în continuare, chiar dacă viața a făcut ca eu să iau un alt drum spre București, dar rămân alături de Bucovina mea. Rămân alături de ca la fildeș până la capăt. Mulțumesc! Vă îmbrățișez cu drag și Dumnezeu să vă ajute!”, a declarat Gheorghe Flutur, subliniind importanța acestui eveniment pentru întreaga comunitate.

    Pe lângă spectacolul artistic, sărbătoarea a fost completată de un parc de distracții amplasat în apropierea scenei. Copiii și-au găsit bucuria în carusele și tobogane, în timp ce adulții s-au relaxat la mesele pline de bunătăți. Atmosfera de sărbătoare, susținută de muzică, dans și râsete, a transformat „Hora de la Calafindești” într-un eveniment de excepție, apreciat de toți cei prezenți.

    Finalul serii a lăsat în urma sa o comunitate mai unită, o zi plină de amintiri frumoase și o promisiune că tradițiile locale vor continua să fie celebrate și în anii ce vor veni. „Hora de la Calafindești” rămâne astfel un exemplu al păstrării și transmiterii valorilor autentice, într-o lume care se schimbă rapid, dar în care tradițiile își păstrează locul de cinste.

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello

    Related articles