More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    FOTO Festivalul Național al Păstrăvului a ajuns la cea de-a XX-a ediție

    Într-o atmosferă plină de tradiție și voie bună, comuna Ciocănești a găzduit cea de-a XX-a ediție a Festivalului Național al Păstrăvului, un eveniment mult așteptat de comunitate și de vizitatorii din întreaga țară. Organizată de Primăria și Consiliul Local al Comunei Ciocănești, sub îndrumarea primarului Radu Ciocan, această ediție a festivalului s-a desfășurat în perioada 15-16 august 2024 și a fost, fără îndoială, un succes răsunător.

    Festivalul a debutat în zorii zilei de joi cu un concurs de pescuit desfășurat pe apele Bistriței Aurii. Pescari pricepuți, veniți din toate colțurile țării, și-au încercat norocul și priceperea, într-o competiție care a adus la un loc atât amatori cât și profesioniști.

    După prânz, străzile comunei au prins viață printr-o paradă populară, o explozie de culoare și muzică tradițională. Parada a fost urmată, de un spectacol folcloric impresionant. Pe scenă au urcat artiști îndrăgiți precum Leonard Zamă, Ancuța Corlățan, Loredana Streche, grupuri folclorice din Bucovina și Alexandru Pop, care au încântat publicul cu melodii autentice și dansuri populare, creând o atmosferă de neuitat atât pentru localnici, cât și pentru turiștii veniți la Ciocănești.

    Un alt moment important al zilei a fost premierea păstrătorilor arhitecturii locale. Acesta a adus în prim-plan eforturile celor care contribuie la conservarea și promovarea arhitecturii tradiționale din Ciocănești, cunoscută pentru casele sale pictate, unice în România.

    Seara de joi a continuat în aceeași notă festivă, cu un spectacol deosebit susținut de Ansamblul Bistricioara din Ciocănești și tinere talente locale. Apoi, atmosfera s-a animat și mai mult, grație prestațiilor artiștilor Mirabela Dauer, Vasile Muraru, Valentina Fătu și Daniela Tănase, care au adus bucurie și bună dispoziție celor prezenți. Apogeul serii a fost atins odată cu spectacolul susținut de Ovidiu Purdea Someș, urmat de coborârea plăieșilor cu făclii, un moment de o frumusețe și simbolistică aparte. În încheiere, concertul formațiilor Păvăluc din Bucovina și Ansamblul Bistrița Aurie Ciocănești a adus un omagiu tradițiilor locale și a încântat audiența.

    A doua zi a festivalului a început, asemenea primei, cu un concurs de pescuit, continuând tradiția începută cu o zi înainte. În jurul orei 10.00, un grup de voluntari și localnici s-a reunit pentru o acțiune de ecologizare a Bistriței Aurii, demonstrând încă o dată angajamentul față de protejarea mediului și a resurselor naturale locale.

    Un moment deosebit de apreciat a fost demo-ul culinar susținut de maestrul bucătar Horia Vârlan și poetul Sorin Poclitaru, care au combinat măiestria culinară cu umorul, delectându-i pe toți cei prezenți cu preparate delicioase și glume savuroase. Aceștia au prezentat publicului, trei produse deosebite în care bineînțeles, păstrăvul a fost pus în valoare, cum nu se putea mai bine, preparate care cu siguranță vor fi delicatese în restaurantele și pensiunile din țară, așa cu s-a întâmplat cu ciorba ciocăneșteană cu păstrăv, care a fost lansată la ediția de anul trecut a Festivalului. 

    Apoi a avut loc festivitatea de premiere a concursului de pescuit, un moment de bucurie și recunoaștere pentru cei mai buni pescari din competiție.

    Festivalul s-a încheiat apoteotic cu un concert la care au participat trupe și artiști de renume: Dacii Liberi, Daria Arseniuc, Pavel Stratan și Semnal M, care au oferit un spectacol de neuitat, marcând încheierea unui eveniment cu adevărat special.

    Pe parcursul celor două zile, vizitatorii au avut ocazia să participe și la târgul meșterilor populari, organizat de Muzeul Satului Ciocănești, unde au putut admira și achiziționa obiecte tradiționale realizate cu multă măiestrie de artizanii locali. Festivalul Național al Păstrăvului de la Ciocănești a fost mai mult decât un eveniment cultural, a fost o celebrare a tradițiilor, a comunității și a naturii. Ediția din 2024 a demonstrat încă o dată că această sărbătoare anuală rămâne un punct de referință pentru iubitorii de folclor, artă și natură, reușind să aducă împreună oameni de toate vârstele într-o atmosferă de neuitat.

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava

    Related articles