Astăzi, la Centrul Cultural Academician „Eugen Simion” din Dumbrăveni a avut loc evenimentul „Cartea de Identitate”. Manifestarea este organizată de Guvernul României și Muzeul Național al Literaturii Române, și are ca scop aducerea de cărți în biblioteci.
Primăria comunei Dumbrăveni este una dintre beneficiarii acestui proiect, astfel că a fost organizat un eveniment extrem de deosebit la care au luat parte pe Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, academicianul Mircia Dumitrescu, scriitorul, poetul și traducătorul Dinu Flămând, părintele profesor Nicolae Brînzea, Vasile Săvoiu, consilier la Banca Națională Română (BNR), și inginerul Ovidiu Corduneanu, proprietarul unei impresionante Biblioteci de istorie a Bucovinei la Câmpulung Moldovenesc.
Gazda invitaților de seamă a fost Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni, cel care s-a arătat extrem de încântat de această manifestare culturală de o înaltă ținută.
„Vă spuneam la Festivalul «Ciprian Porumbescu» că anul acesta se sărbătorește Anul Ciprian Porumbescu și anul Dimitrie Cantemir. Pe holul centrului avem o expoziție Cantemir foarte frumoasă, documente foarte vechi, foarte importante, pe care am reușit să le obținem cu ajutorul domnului director Cristescu de la Muzeul Literaturii, căruia îi mulțumesc tare mult, și cu directorul de la Arhivele Naționale. Fără domnia sa, cam greu să faci expoziții. Le mulțumesc foarte mult că avem această expoziție, este a noastră, a comunei Dumbrăveni, noi am achiziționat-o de la Muzeul Literaturii și o vom avea aici pentru totdeauna. Astăzi, avem o manifestare care se numește «Cartea de Identitate», o manifestare și un proiect împreună cu Guvernul României, cu Fundația APLER, cu Muzeul Literaturii, cu Radio România Actualități, o activitate foarte frumoasă”, a declarat primarul Ioan Pavăl.
Ioan Cristescu, directorul Muzeul Național al Literaturii Române i-a încurajat pe tineri să citească, explicându-le că numai așa se vor putea dezvolta.
„«Cartea de Identitate» este un proiect pe care l-am supus atenției Guvernului României, Secretariatului General al Guvernului, din mai multe motive. Se vorbește despre faptul că se citește puțin în România, dar sunt mari probleme din punct de vedere al achiziției de carte și al distribuției de carte. După cum cred că v-ați dat seama, există foarte multe biblioteci, nu e cazul aici, dar există biblioteci în țara aceasta și am văzut lucrul acesta acum o săptămână, în care mai sunt cărți editate acum 50, 60, 70 de ani. Într-o bibliotecă de școală erau încă textele lui Lenin și textele lui Nicolae Ceaușescu, dar nu acesta a fost resortul care ne-a îndemnat să facem acest proiect, ci faptul că, de obicei, editurile și instituțiile când vor să dea cărți dau cărți vechi și nu cărți de actualitate, adică cărți editate în ultimul an sau în ultimii doi, trei ani. S-a tot încercat la Ministerul Culturii să se achiziționeze cărți și s-au achiziționat. Bineînțeles că este firesc să îl citiți pe Ion Creangă, pe Eminescu, pe marii noștri clasici, pe marii noștri scriitori, dar avem și scriitori contemporani pe care dorim să-i cunoașteți pentru că atunci când veți fi mari dintre aceștia e unul care poate să fie pe aceeași treaptă cu Creangă, cu Caragiale sau cu Eminescu. În același timp, sunt cărți pe care ne dorim să le citiți pentru că sunt scrise de autori pe care puteți să-i întâlniți în România de astăzi, cum îl avem pe domnul Dinu Flămând aici. În același timp vedeți aici și niște dicționare. Noi avem o problemă mare în cultura română referitoare la ceea ce înseamnă lucrările enciclopedice. Nu prea avem. Acum, când vreți să aflați ceva, vă duceți pe Wikipedia, pe Google, și căutați, numai că informațiile de acolo nu sunt aceleași cu informațiile scrise în dicționare de specialiști. De multe ori veți găsi mari greșeli. Doar prin citit ne putem dezvolta și ne putem crea propria identitate”, a transmis directorul Ioan Cristescu.
Academicianul Mircia Dumitrescu i-a încurajat pe elevii din Dumbrăveni să citească cât mai mult și să studieze din greu, deoarece este nevoie de o tânără generație care să crească după niște valori bine stabilite.
„Vreau să vă spun că și eu sunt cetățean al acestui oraș, pot să spun, după mine, pentru că prin această clădire este chiar un centru cultural. Sunt foarte apropiat de dumneavoastră, sunt bucuros că vă văd, dar în același timp îmi este foarte greu să intru din nou în această clădire pentru că ultima dată când am venit aici, eram cu un alt academician celebru, președintele Academiei, era domnul Eugen Simion. Mi-e greu să vorbesc și îmi dau seama ce responsabilitate veți avea dumneavoastră, tânăra generație, întrucât o să vă spun că numai în 5 luni de zile au dispărut 8 membri ai Academiei, într-o perioadă așa de scurtă. Cultura și viața începe la sat după cum spune Blaga. Dumneavoastră veți avea o mare responsabilitate să acoperiți locurile din Academie prin înțelepciunea dumneavoastră, care cere bineînțeles și sacrificii, dar în același timp și o mare credință că această țară trebuie să existe, trebuie să fim mândri de înaintașii noștri, dar în același timp să avem grijă de această țară să crească cu valorile care sunt la dumneavoastră acum, aici, poate în această sală. Am încredere în dumneavoastră că ne veți înlocui”, a precizat academicianul Mircia Dumitrescu.
Poetul Dinu Flămând a explicat cât de importantă este poezia în viața omului și le-a transmis elevilor să descopere energia emanată de poezii.
„Bucuria mea este mare, să mă aflu din nou în această sală, în fața dumneavoastră, să vă vorbesc și să vă aduc niște poeme. M-am gândit să fac ceva aparte întrucât există cel puțin două tipuri de oameni în mine. Scriu poezie, dar sunt și comentator de poezie. Nu știu care a început mai devreme. Am zis să-i pun la lucru pe amândoi, să încercăm să ne apropiem puțin de ceva care este materie de studiu la dumneavoastră în școală, dar care nu ar trebui să fie chiar materie de studiu pentru că este mult mai mult decât așa ceva. Aveți discipline ca fizica, chimia, matematica, geografia și mai vine și literatura. Ori profesorii voștri nu au cum să vă explice că sunt materiale școlare, dar nu sunt, pentru că nu este o disciplină ci este un dialog despre suflet, despre sensibilitate, care bineînțeles are o istorie, se numește istoria literaturii, care bineînțeles are momente de referință de la Homer încoace până la Eminescu și la oamenii dragi locului de aici, dar care sunt mai puțin importante după ce se arhivează numele lor și experiențele lor decât comunicare noastră a emoției noastre prin cuvânt. E aproape imposibil. Când ne doare ceva, când ne mor părinții nu putem să spunem ce ne doare pentru că durerea este mai mare decât toate cuvintele care o pot cuprinde. Poezia vorbește prin aluzii pentru că poezia are o sfială să se apropie de lucrurile concrete. Poezia este o putere foarte sfioasă, este o energie lentă, o energie discretă. Această energie discretă a limbajului, care folosește cuvintele pe care le folosim zilnic, vă îndemn să o găsiți în poezie și veți găsi ce nu știați că locuiește în voi”, a explicat poetul Dinu Flămând.
Părintele profesor Nicolae Brînzea le-a adus aminte elevilor de proverbul „Ai carte, ai parte” și le-a explicat cum Biblia l-a ajutat pe președintele american Abraham Lincoln să ia decizia de a aboli sclavia.
„Există un proverb «Ai carte, ai parte». Voi învățați să citiți și să scrieți. Cititul este un instrument prin care ajungeți la sufletul cărții. Ați auzit de Abraham Lincoln? A fost președintele Americii. El este un exemplu foarte interesant care argumentează proverbul «Ai carte, ai parte». Abraham Lincoln a învățat să citească și a citit o singură carte, se numește Sfânta Scriptură – Biblia. Ce credeți că a înțeles el din Biblie? Iubirea aproapelui. Ce a făcut pentru iubirea aproapelui președintele Americii, Abraham Lincoln? A abolit sclavia. Iată cum poate să lucreze cartea. Iubiți cartea, iubiți cititul, veți avea un orizont cultural și veți avea posibilitatea ca pe parcursul vieții voastre să ajungeți într-o profesie care să vă ajute nu numai în dezvoltarea personală, dar și pentru binele comunității. Și aveți aici un exemplu, nu este o laudă. Este un model pentru întreaga administrație locală din România, domnul primar care face eforturi extraordinare să vă ajute în această comună să aveți un prieten adevărat, cartea și educația. Vă doresc ca prin carte să aveți parte de ce e mai frumos în viață”, a arătat părintele profesor Nicolae Brînzea.
Vasile Săvoiu, consilier în cadrul BNR, le-a transmis elevilor prezenți în Centrul Cultural Academician „Eugen Simion” din Dumbrăveni cât de importante sunt lucrurile concrete și i-a încurajat să citească cărți și să lase device-urile deoparte.
„Toată lumea când vede un bancher se așteaptă să vadă și niște bani. Vă arăt așa o cupiură de la locul meu de muncă și vă întreb, ce preferați, asta sau moneda digitală? Haideți să facem o analogie. E diferența dintre carte și ce ne spală nou ochiul pe ecran. Ce ne spală nou ochii pe ecran, pixelii aceia jucăuși, se pot pierde. Nu știu dacă aveți pene de curent pe aici, prin Dumbrăveni. În București sunt destule. Sigur există tot felul de back-up-uri, de sisteme, dar dacă scoți din priză un computer, întrebarea mea este ce facem cu banii? Pentru că cei mai mulți bani din această lume sunt pe fire. Mi-e teamă că dacă scoatem din priză, banul se duce. Prietenul cel mai bun e unul concret, nu ală de-l vezi pe Skype. Părerea mea este să rămânem pe concret, să ne atașăm de lucruri și să lăsăm iluziile care devin din ce în ce mai mult banii. De aia, prietenul de nădejde este cartea, care se deschide și seara la lumânare pentru că nu întotdeauna curentul electric ne vizitează. Să aveți parte de moneda Băncii Centrale”, a transmis Vasile Săvoiu.
La finalul evenimentului, profesorii și elevii din Dumbrăveni au primit cărți și promisiunea că astfel de manifestări culturale vor mai avea loc în comunitatea lor.