Ritmic Suceava

Primăria comunei Baia, reprezentată de primarul Maria Tomescu, împreună cu Consiliul Local Baia au sărbătorit cu mare fast 555 de ani de la Lupta de la Baia, din 14-15 decembrie 1467, când oastea condusă de domnitorul Ștefan cel Mare i-a învins pe ungurii conduși de regele Matei Corvin.

„Anul acesta marcăm acest monument istoric și îi cinstim și pomenim întru veșnicie pe toți cei care au căzut în lupta de la Baia”, a declarat Maria Tomescu, primarul comunei Baia.

Manifestările au debutat la Căminul Cultural din localitate, unde elevii au pus în scenă celebra luptă, într-o interpretare extraordinară, dovedind că sunt urmași demni ai lui Ștefan cel Mare.

Localnicii au marcat evenimentul, recreând atmosfera de odinioară. Porțile frumos împodobite au constituit o expoziție vie a comunei, sătenii servind străjerii cu tot felul de bunătăți. Invitații au avut ocazia să viziteze expoziția „Istoria Medievală a Băii”, realizată de Muzeul Național al Bucovinei cât și expoziția de arme și tehnici de luptă medievală. Strada Ștefan cel Mare, de la Primăria Baia și până la Biserica Albă a devenit Târgul viu din Baia medievală.

Elevii Școlii Militare de Jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni au defilat în fața oficialităților venite la Baia să marcheze 555 de ani de la celebra bătălie. La acest moment solemn a participat vicepreședintele Consiliul Județean (CJ) Suceava, Niculai Barbă, subprefecții Florin Sinescu și Cristian Șologon, primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, și primarul comunei Slatina, Vlăduț Gherman. Festivitatea a continuat cu o depunere de coroane de flori la monumentul închinat eroilor căzuți în lupta de la Baia.

„Comemorăm 555 de ani de la lupta de la Baia, luptă dintre puternica armată a Craiului Matei Corvin și oastea lui Ștefan cel Mare. Astăzi, noi comemorăm importanta victorie a lui Ștefan cel Mare care l-a adus la rangul de mare domn și strateg militar și aducem un pios omagiu tuturor celor care au căzut în cumplita bătălie din noaptea de 14 spre 15 decembrie 1467”, a completat edilul comunei Baia, Maria Tomescu.

Subprefectul Florin Sinescu a ținut să precizeze faptul că actuala clasă politică ar avea multe de învățat din diplomația lui Ștefan cel Mare.

„Preacucernici Părinți, domnilor primari, doamnelor și domnilor invitați, este o zi specială, astăzi, 14 decembrie 2022 și iată că la 555 de ani aveți cu toții puterea să ne amintim ce s-a întâmplat atunci, o luptă inegală între Regatul Ungariei condus de către Matei Corvin și Ștefan. Din păcate, acea luptă a lăsat răni adânci în armata noastră și a fost ultima dată când Regatul Ungariei și-a manifestat intenția de suzeranitate asupra Moldovei. Despre Ștefan cel Mare se pot spune foarte multe lucruri și am auzit faptele sale de vitejie, capacitatea sa de organizare a luptelor, dar ce ne demonstrează Ștefan cel Mare și Sfânt, după acest an 1467, că în șapte ani și-o lună, când a avut loc lupta de la Vaslui, a reușit să și-l apropie pe Matei Corvin și de asemenea să-l aducă alături pe regele Poloniei. Au găsit acel numitor comun, a folosit această zonă de diplomație pentru a vorbi despre creștinism și în această zonă, astfel încât, în 10 ianuarie 1475, alături de armata Moldovei, sub conducerea lui Ștefan cel Mar, au luptat ungurii și polonii. Ce ne arată acest lucru, este că a avut acea capacitate diplomatică de a se apropia de cele două mari puteri și de a obține independența și suveranitatea Moldovei și a ortodoxiei în aceste meleaguri. Doamnă primar, mulțumesc pentru invitație, și sunt convins că ne vom vedea la evenimentele următoare peste ani și este important să ne aducem aminte de Ștefan cel Mare și Sfânt ca războinic, ca strateg militar, ca un diplomat pentru că a reușit să obțină ce astăzi, din păcate, actuala clasă politică nu a obțint. Este nevoie de foarte multă diplomație și cred că putem trage un real exemplu de la Ștefan cel Mare”, a declarat Florin Sinescu, subprefect al județului Suceava.

Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean, a apreciat că localnicii păstrează cu sfințenie mărturiile acelor vremuri, iar copiii cresc în acest spirit.

„Doamnă primar, Preacucernici Părinți, gospodari din Baia și de pretutindeni. Suntem astăzi la un eveniment la care putem vorbi despre Ștefan, să omagiem personalitatea marelui voievod, să-i comemorăm pe cei care au căzut pe câmpurile de luptă. Aș vrea doar să spun că este o datorie a noastră, a tuturor, aceea de a face să fie mereu vie imaginea lui Ștefan cel Mare pentru că ce a făcut Ștefan dăinuie în timp, peste ani și peste veacuri. Ceea ce vedem noi astăzi în Baia, în Bucovina și în întreg județul Suceava, în întreaga Moldovă, sunt mărturii din vremea lui Ștefan cel Mare care au fost păstrate. Muzeul Național al Bucovinei a făcut eforturi și în această zonă pentru a scoate la suprafață, mărturiile acelor vremuri. Aș vrea să închei, având această imagine a soarelui care scaldă Biserica și copiii. Este o imagine care ne face încrezători că acest neam va fi pururea pe acest pământ”, a declarat la Baia, Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean.

A urmat Slujba Vecerniei oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, pentru cei căzuți în Lupta de la Baia, iar după lăsarea întunericului, a fost reconstituită lupta de la Baia, cu Străjerii Cetății Neamțului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here