Pentru a doua seară la rând, la Belgrad, capitala Serbiei, s-a înregistrat miercuri o situație tensionată, după ce mii de oameni au ieșit din nou în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de modul în care guvernul a gestionat perioada de relaxare. N-au lipsit nici de data aceasta incidentele, așa cum s-a întâmplat și marți seara.
Manifestanții dau vina pe partidul aflat la putere că a ridicat prea repede restricțiile și acum toată țara are de suferit. Numărul infectărilor zilnice a crescut de 7 ori în ultimele două luni. Spitalele abia dacă mai fac față, iar personalul medical e epuizat.
De altfel, guvernul de la Belgrad avea în plan să reintroducă starea de urgență în fiecare weekend, pentru a ține sub control pandemia, dar a revenit asupra deciziei după reacția furioasă a cetățenilor. Președintele țării a anunțat că urmează să fie luate alte măsuri de protecție sanitară. Dar e totuși sceptic în legătură cu autenticitatea revoltei și susține că în pregătirea protestului s-au implicat spioni străini.
„Protestul a fost foarte bine planificat. O parte din aparatul nostru de securitate nu și-a făcut treaba pentru că ulterior am descoperit implicarea unor alte forțe, nu doar infracționale, ci și din afara țării, mă refer la servicii de informații străine. Dar acestea sunt chestiuni care țin de problemele noastre interne și de care, vă asigur, propriile noastre servicii de informații se vor ocupa mult mai serios decât au făcut-o până ieri”, a declarat Aleksandar Vucic, președintele Serbiei.
Vestea că țara va fi plasată, din nou, în carantină după ce spitalele s-au umplut de pacienți cu COVID-19, a stârnit proteste violente în capitala Serbiei. Mii de oameni furioși s-au adunat marți seară, dar și miercuri în jurul Parlamentului. Unii au forțat cordoanele poliției, dar au fost în cele din urmă respinși. Scutierii au folosit gaze lacrimogene.
Serbia a ajuns, de la aproximativ 50 de infecții confirmate zilnic în urmă cu o lună, la 350. Ţară cu aproape şapte milioane de locuitori, Serbia a înregistrat miercuri 357 de noi cazuri de COVID-19, al căror total ajunge la 17.076, dintre care 341 de decese.
Criticii lui Vucic afirmă că recenta accelerare a epidemiei este rezultatul deciziei acestuia ca, pentru a-şi creşte popularitatea înaintea alegerilor din 21 iunie, să fie permise meciurile de fotbal cu public, activităţile religioase, petrecerile şi adunările cu multă lume. Dar, potrivit Guvernului, recenta creştere a infectărilor zilnice este provocată de lipsa de disciplină sanitară în rândul populaţiei.
Potrivit Deutsche Welle, nu este vorba neapărat despre o revoltă împotriva carantinei, nu este vorba despre faptul că oamenii nu ar crede în existența virusului, ci dimpotrivă. De altfel, unul dintre simbolurile acestui protest este un bărbat al cărui tată a murit din cauza coronavirusului, pentru că în spitale nu existau suficiente ventilatoare.
Este, în fapt, o revoltă împotriva conducerii președintelui Aleksandar Vučić și a modului în care acesta a administrat această criză, simulând că s-a ajuns la o situație de normalitate pentru a urmări scopuri politicianiste.
Sursa: Digi24