Ritmic Suceava

Comuna Râșca a marcat vineri după-amiază încheierea programului Crăciun în Bucovina, printr-un eveniment de excepție, aflat la prima ediție. Primarul Ionuț Andreica și-a dorit să pună comuna pe harta destinațiilor unde turiștii pot admira tradițiile și obiceiurile transmise din generație în generație și a organizat astfel prima ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri pe stil vechi, festival care se dorește să devină tradiție la Râșca. La reușita acestui spectacol care a adunat sute de oameni, a contribuit și Centrul Cultural Bucovina.

„Gospodari dumneavoastră, bună ziua, La mulți ani, bine ați venit la prima ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă, pe stil vechi, de la Râșca-Slătioara. Este evenimentul care închide proiectul Consiliului Județean Suceava «Crăciun în Bucovina». Din toată inima, din partea președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a întregii echipe care coordonează activitatea Consiliului Județean, din partea Centrului Cultural Bucovina , vă mulțumim din toată inima pentru că ne sunteți aproape acum, la sărbătoarea care închide sărbătorile din Țara de Sus a Moldovei. Mulțumim din toată inima partenerilor noștri de astăzi, mulțumim Primăriei și Consiliului Local Râșca”, a declarat Călin Brăteanu, director al Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din cadrul Centrului Cultural Bucovina, în deschiderea spectacolului.

Acesta a avut loc în satul Slătioara, pe o scenă amplasată în imediata apropiere a Căminului Cultural, iar parcarea din fața clădirii s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru cetele de urători venite de prin tot județul cât și pentru cei veniți să asculte urările de Anul Nou și să admire dansurile caprelor și ale urșilor.

„Bine ați venit cu toții. Vreau să mulțumesc în primul rând Consiliului Județean Suceava, Centrului Cultural Bucovina pentru sprijinul acordat. Mulțumim corului «Flori de Măr» care mereu au fost aproape, mulțumim primarilor care ne-au sprijinit și au făcut posibilă deplasarea cetelor de urători la Râșca. Este prima ediție de acest gen la Slătioara și ne propunem să devină o tradiție, mai ales că avem Mitropolia României pe stil vechi, la noi, în Slătioara. Vă urez La mulți ani, un an nou mai bun și Doamne ajută!”, a transmis Ionuț Andreica primarul comunei Râșca.

Pe scena de la Slătioara au urcat Urșii de la Bogdănești, Ceata de la Boroaia, Cerbul de la Corlata, Ansamblul folcloric „Străjerii” din Dolheștii Mici, Grupul folcloric „Obcina Stânișoarei” din Mălini, Formația de Urși de la Vadu Moldovei, Formația de obiceiuri de iarnă de la Ostra, Formația de obiceiuri de iarnă Râșca și Ansamblul „Izvoarele Borcutului” Borca, județul Neamț.

La eveniment a participat și Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ) Suceava, acesta menținând că astfel de evenimente vor continua pentru că este important ca tinerele generații să cunoască tradițiile și obiceiurile pentru a le putea duce mai departe.

„La Slătioara, în comuna Râșca, am participat astăzi, în ajunul Anului Nou pe stil vechi, la Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă care închide programul Crăciun în Bucovina. Programul Crăciun în Bucovina din acest an este peste cel din 2019, anul dinaintea debutului pandemiei. Este foarte important că am reușit să depășim perioada cu restricții fără ca aceste obiceiuri și tradiții să aibă de suferit. Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, sprijină formațiile și grupurile din toate zonele etnofolclorice pentru menținerea obiceiurilor și tradițiilor specifice sărbătorilor de iarnă așa cum doar în Bucovina se întâmplă. Am văzut oameni veniți nu doar din comună sau din județ, ci și din județele învecinate, din întreaga țară și chiar din diaspora, care au spus cu emoție că își doresc ca aceste evenimente să continue. Pe scenă au urcat grupuri folclorice, foarte mulți tineri, alături de părinții și bunicii lor. Vom continua. Vom avea în vedere ca aceste evenimente să fie incluse și în programele anilor viitori”, a declarat Niculai Barbă, vicepreședintele CJ Suceava.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here