FOTO Evz
Ritmic Suceava

Luptele de stradă care au avut loc, în ultimele luni, în mai multe orașe ale țării, au determinat luarea unei măsuri fără precedent, de la Revoluție încoace. Jandarmeria a fost trecută în subordinea Poliției, iar străzile vor fi păzite, de acum înainte, numai de către echipe mixte.

Poliția și Jandarmeria Română au semnat, la sfârșitul acestei săptămâni, o decizie comună prin care polițiștii din structurile de ordine publică vor patrula însoțiți de jandarmi, bine antrenați să facă față unor eventuale conflicte stradale.

Chiar dacă, în ultimii ani, au fost luate măsuri pentru întărirea autorității polițiștilor, numărul mare de pensionări a slăbit sistemul prin plecarea polițiștilor cu experiență. Iar acest lucru a devenit evident în perioada stării de urgență, când în țară au avut loc mai multe conflicte violente generate de persoane care nu înțelegeau să respecte măsurile impuse de ordonanțele militare.

Mai apoi, din cauza crizei financiare care a afectat și lumea interlopă, în mai multe orașe ale țării s-au înregistrat violențe între grupările infracționale, dintre care multe au ajuns în presă, așa cum a fost, spre exemplu, răfuiala de la Craiova, unde incidentele au fost filmate de cetățeni și difuzate de televiziuni. Nici Bucureștiul nu a fost ferit de astfel de incidente.

Pentru previziunile cu privire la viitorul apropiat sunt îngrijorătoare, în condițiile în care pandemia de coronavirus a gonit acasă o mulțime de infractori români care operau în Europa, s-a luat o măsură care, potrivit unor surse din Poliție, ar trebui să descurajeze o eventuală escaladare a violențelor.

Astfel, potrivit ordinului comun, semnat, în data de 23 iunie, de șeful IGPR, chestorul Liviu Vasilescu și comandantul Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu, „șefii structurilor teritoriale de jandarmerie vor transmite structurilor teritoriale de poliție întregul efectiv disponibil pentru participarea la activitățile de menținere a ordinii și siguranței publice în sistem integrat”.

Jandarmii se vor prezenta direct la unitățile de poliție la care vor fi arondați îmbăcați în uniformă și înarmați și vor executa misiunile solicitate de șefii din Poliție.

În același timp, în caz de nevoie, străzile vor fi patrulate de echipe formate dintr-un polițist și doi jandarmi.

Același ordin comun prevede și instituirea „unor zone speciale de siguranță, în principal în zonele în care s-au înregistrat aspecte specifice stării de alertă sau cu potențial criminogen ridicat”.

Sursa: Gândul

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here