Ritmic Suceava

La data de 19 aprilie 2023, la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” s-a desfășurat o intervenție chirurgicală ortopedică complexă ce a necesitat și utilizarea, în premieră pentru județul nostru, a unui aparat de tip „cell-saver” pentru auto-transfuzie.

Pacientul, un tânăr de 41 de ani cu obezitate morbidă ( aproximativ 240 de kilograme), a fost implicat într-un  accident rutier în urmă cu două săptămâni. Investigațiile efectuate în UPU au identificat o fractură la nivelul șoldului stâng care necesita intervenție chirurgicală ortopedică (fractură de cotil stâng cu deplasare mare, echivalentă cu o separare a articulației șoldului). A fost o adevărată provocare pentru personalul medical întrucât intervenția a necesitat pat special, masă operatorie specială, au fost folosite cele mai mari instrumente și chiar și așa doctorii au fost la limita tehnologiei. De asemenea investigațiile imagistice s-au efectuat cu dificultate din cauza circumferinței abdominale a pacientului care nu permitea trecerea prin scanerul computer tomografului.

Intervenția a durat aproximativ 6 ore. Numai instalarea pacientului pe masa de operație a durat 45 de minute și a necesitat 7 persoane. Riscul de sângerare masivă la un astfel de pacient fiind ridicat, echipa ATI a hotărât folosirea, în premieră, a unui dispozitiv aflat în dotarea spitalului (achiziționat din fonduri proprii) de tip „cell-saver” pentru a recupera o parte din sângele pierdut intraoperator și să îl transfuzeze înapoi pacientului. În timpul intervenției pacientul a pierdut aproximativ 3 litri de sânge din care s-a reușit recuperarea, procesarea și transfuzarea a aproximativ un litru concentrat eritrocitar.

Evoluția pacientului a fost favorabilă până în acest moment dar este necesară  supravegherea lui în continuare întrucât riscul de a dezvolta complicații majore este în continuare ridicat.

Este pacientul cu greutatea cea mai mare operat până acum în secția de ortopedie a SJUSV.

Echipa operatorie a fost formata din medici ortopezi –  doctor Marius Grămadă, doctor Ciprian Puha, doctor Rareș Voinea, medici anesteziști – doctor Adrian Vasilcovici, doctor Dorin Stănescu, asistenți medicali Dana Panciuc și Anca Jureschi.