Uniunea Polonezilor din România a marcat și în acest an, la Solonețu Nou, sărbătoarea împărțirii cu oul sfințit, tradiție poloneză păstrată cu sfințenie din generație în generație.
Creștinii polonezi s-au adunat la Biserica „Coborârea Duhului Sfânt” din Solonețu Nou, unde liturghia religioasă a fost oficiată de către ES Iosif Păuleț – episcop de Iași, Monseniorul Ionuț Paul Strejac – însărcinat cu afaceri ad interim în Sudanul de Sud, pr. Alois Farțadi – decan de Bucovina, pr. lt. Albert Adamczyk – capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, pr. dr. Stanislav-Ioan Cucharec, capelanul polonezilor din dieceza de Iași și paroh în Solonețu Nou, împreună cu preoții din decanatul de Bucovina.
După binecuvântarea primită în sfânta biserică, reprezentanții comunității poloneze din Bucovina au continuat ceremoniile la Casa Polonă, unde gazda evenimentului a fost președintele Uniunii Polonezilor din România – deputatul Ghervazen Longher, acesta mulțumindu-le tuturor pentru prezența la sărbătoare.
Biserica ortodoxă a fost reprezentată de către preotul Mihai Cobziuc, consilier eparhial în cadrul Biroului de Relații cu Minoritățile din cadrul Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
„Sunt onorat să fiu astăzi aici, deși la noi este a doua zi de Paști, dar nu puteam să lipsesc, știu că așa de frumos organizați momentele acestea frumoase încununate cu rugăciunea și cu tradiția, venim cu bucurie pentru că Bucovina formează o mică Europă în care minoritățile, cei de alte etnii decât majoritatea românească, trăiesc atât de bine. Și după cum spune Sfântul Apostol Pavel, «cât de bine este când trăiesc frații împreună». Dumnezeu să vă binecuvânteze! Vă dorim sănătate, spor și să aveți cât mai multe evenimente de acest gen”, a transmis părintele Mihai Cobziuc.
Subsecretarul de Stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Doina Iacoban, a mărturisit că este impresionată de modul în care aceste tradiții poloneze sunt păstrate în Bucovina și i-a felicitat pe reprezentanții Uniunii Poloneze, în special soții Ghervazen și Victoria Longher, care au făcut ca acest lucru să fie posibil.
„Astăzi după o rugăciune atât de profundă și atât de primitoare, nu poți să spui decât că Dumnezeu este în mijlocul nostru iar această binecuvântare împărtășită pe parcursul întregii liturghii, să ne țină în lumina Învierii, în sufletele noastre, în familiile noastre, astfel încât copiii care vor veni după noi, să poată să păstreze aceste tradiții, să poată să continue aceste sărbători și nu pot decât să vă felicit pentru tot ceea ce astăzi este în comunitatea dumneavoastră. Mesajul meu este unul de suflet, este acela de a împărți lumina în sufletele dumneavoastră, a tuturor, pentru că dumneavoastră mi-ați dat încrederea ca să plec acolo și să fiu mesagerul dumneavoastră. Hristos a înviat!”, a declarat Doina Iacoban, subsecretar de stat.
Instituția Prefectului a fost reprezentată de subprefectul Cristian Șologon, care a mărturisit că a revenit cu bucurie la Solonețu Nou.
„Mă bucur să fiu din nou astăzi în mijlocul dumneavoastră. Anul trecut mi-ați explicat că această tradiție minunată, a împărțirii oului de Paști are ca și consecință faptul că ne vom întâlni de mai multe ori și că ne vom întâlni întotdeauna. De anul trecut și până acum, ne-am întâlnit cu multe ocazii, unele foarte plăcute, altele poate mai puțin plăcute, dar de fiecare dată, conlucrarea dintre noi a dus la rezolvări. Vreau să vă transmit și eu, în numele instituției pe care o reprezint, dar și al meu personal, să aveți o sărbătoare luminoasă, să vă dea Dumnezeu pace în casă, liniște și pentru că și noi suntem în perioadă sărbătorii de Paște și dumneavoastră, un sincer Hristos a înviat!”, a transmis celor prezenți Cristian Șologon, subprefect al județului Suceava.
Printre oaspeții acestui eveniment plin de încărcătură spirituală s-a aflat și un preot catolic care slujește în Africa și care a vorbit despre bucuria Învierii, care reprezintă bucuria unui nou început.
„Povesteam Preasfințitului cum s-a petrecut noaptea de Paști, în Sudanul de Sud unde activez ca însărcinat cu afaceri al Sfântului Scaun. După liturghia de seară, după privegherea de noapte, lumea a început efectiv să danseze, să-și exprime bucuria Învierii lui Hristos și cred că acesta este mesajul. Învierea lui Hristos aduce în inimile noastre, o bucurie deosebită pentru că știm că viața are ultimul cuvânt, este biruința vieții, asupra morții, biruința credinței asupra păcatului și noi suntem parte din această biruință. Acesta este și simbolul oului, reprezintă viața, reprezintă un nou început și cred că este șansa noastră a tuturor ca de Sfintele Paști să intrăm în această logică a unui nou început. Așa să ne binecuvânteze Dumnezeu”, a declarat Monseniorul Ionuț Paul Strejac – însărcinat cu afaceri ad interim în Sudanul de Sud.
Ca de fiecare dată, la evenimentele organizate de Uniunea Polonezilor, și acum a participat și o delegație a schimbului XII al Contingentului Militar Polonez ce staționează la Craiova în frunte comandantul maior Katarzyna Lachowicz.
Pe scenă au urcat ansamblurile reprezentative Uniunii Polonezilor din România „Sołonczanka” și „Mała Pojana”. Tot în cadrul acestui eveniment Maria Czaykovskaya – cântăreață ucraineană, care a găsit adăpost împreună cu familia ei printre polonezii din Bucovina, a susținut un recital.
Ceremonialul împărțirii oului sfințit este o tradiție veche de secole pe care emigranții polonezi au adus-o când au venit pe meleagurile Bucovinei. Semnificația este aceea că oamenii își transmit urări de bine și își doresc să aibă un an cât mai rodnic și mai liniștit.