More
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava Ritmic Suceava Ritmic Suceava
  Ritmic Suceava

  FOTO Lansarea monografiei „Comuna Boroaia și perpetua sa înălțare” a transformat comunitatea într-o adevărată capitală culturală: „Este un eveniment extraordinar în viața urbei boroiene”

  Zilele comunei Boroaia au fost sărbătorite printr-o serie de evenimente culturale și religioase de o înaltă ținută, evenimentul central fiind lansarea monografiei „Comuna Boroaia și perpetua sa înălțare”, scrisă de comandorul în rezervă Marian Moșneagu, boroian de origine, care s-a aplecat cu mult drag dar și profesionalism, în același timp, asupra istoriei acestor locuri.

  Ziua de miercuri a debutat cu sfințirea Troiței din satul Bărăști- Nemțeni, iar la slujba religioasă oficiată de un sobor numeros de preoți au participat personalități locale dar și oameni simpli din Boroaia. Troița a fost construită și sfințită la inițiativa preotului Ionel Meleștean, un duhovnic de seamă al acestei comunități.

  Manifestările au continuat la Căminul Cultural „Mihai Boleac” din Boroaia, unde oameni de seamă ai comunei au vorbit despre importanța monografiei „Comuna Boroaia și perpetua sa înălțare”, pentru generațiile viitoare care nu au voie să uite cine le-au fost înaintașii.

  Acest eveniment nu ar fi fost posibil fără implicarea unui om extraordinar, primarul Vasile Berariu, care a transformat comuna, chiar și pentru o după-amiază, într-o adevărată capitală a culturii, fapt menționat de toți invitații prezenți în sala Căminului Cultural.  

  „Am deosebita onoare de a organiza acest eveniment extraordinar din viața urbei boroiene. De asemenea, doresc să salut prezența în sală ai distinșilor reprezentanți ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, ai Parlamentului României, Direcției Județene pentru Cultură, Forțelor Navale Române, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Asociației Naționale Cultul Eroilor «Regina Maria”, filiala Suceava, primăriilor învecinate precum și Asociația CAR Învățământ Fălticeni. Vreau să vă salut și pe toți boroienii, unora le spun „Bine ați venit», iar altora le spun «Bine ați revenit la Boroaia!». Inițiativa autorului actualei monografii readuce în actualitate spiritul boroian și oamenii săi. Metaforic vorbind, cei care veți citi monografia, veți simți miros de cozonac, făcut în cuptorul bunicii, și veți auzi zgomotul alaiurilor de iarnă de pe ulițele satului natal”, a transmis primarul comunei Boroaia, Vasile Berariu.

  Comandorul Marian Moșneagu, autorul monografiei „Comuna Boroaia și perpetua sa înalțare”, a urcat pe scenă, vizibil emoționat și chiar dacă a participat la zeci de întâlniri de acest gen, aceasta a fost specială, pentru că a fost acasă, în satul natal, la Boroaia.

  „Bucuria este imensă, în primul rând să mă întorc acasă, să vă revăd pe toți sănătoși și fericiți, să aud atâtea cuvinte frumoase despre Boroaia. În vâltoarea modernizării, sunt tentativele acestea de schimbare de paradigmă dar nu e cazul la Boroaia pentru că în vecii vecilor, nu ne vom abate de la ceea ce înseamnă valorile fundamentale. Biserica a fost cea care a fost scutul nostru spiritual de-a lungul vremilor și a rămas și a conlucrat cu familia, de aici și respectul și morala creștină înrădăcinată și desigur școala. Fără cultură nu putem dăinui, nu putem progresa. La Boroaia au fost acei apostoli care au venit cu misiunea să lumineze satul. Nu vă spun ce muncă de lămurire duceau cu părinții care țineau copii pe lângă casă, la muncă, la câmp, să-i dea la școală. Și mulți dintre acei copii au ajuns oameni mari datorită unor dascăli cum a fost Vasile Tomegea. Lucrarea am structurat-o pe trei părți. Mi-a plăcut o definiție care a fost dată, Boroaia – între poiana moldovenilor și tipsia Moldovei, m-a încântat această definiție”, a explicat autorul monografiei „Comuna Boroaia și perpetua sa înălțare” , Marian Moșneagu.

  Cartea conține hărți, fotografii și tot felul de înscrisuri din anii 1800, documente ce se află în inventarul Arhivelor Naționale și pe care autorul cu o muncă titanică le-a adunat și le-a adus în fața boroienilor pentru a fi mândri de rădăcinile lor.

  „A doua parte intitulată Progres comunitar și ascensiune edilitară, se datorează domnului primar cu care am ținut legătura în permanență în perioada scrierii. Despre cultură, despre progres, despre tradițiile și obiceiurile locului, vorbesc aici. Am găsit și am preluat șapte monografii, despre obiceiurile de nuntă, înmormântare, botez, tot ceea ce ține de spiritul locului. În partea a treia vorbesc despre oamenii de seamă din Boroaia. Selecția a fost făcută pe criteriul originii dar și al performanțelor profesionale. Pentru cei care nu am avut fișe biografice, am pus doar fotografia. Bucuria a fost imensă pentru mine, să descopăr oameni”, a mai adăugat doctorul în istorie Marian Moșneagu.

  Organizarea exemplară a evenimentului a impresionat pe toată lumea.

  „În momentul în care am primit invitația de la domnul primar și de la domnul Marian Moșneagu, vă spun sincer că mă gândeam că voi veni la o lansare de carte. Ori nu a fost o lansare de carte așa cum îmi închipuiam eu, este un spectacol grandios, este o conferință de înaltă clasă, care putea avea loc pe oricare altă scenă, dar cred că oriunde ar fi avut loc, nu ar fi avut valoarea care o conferă această sală a Căminului Cultural din Boroaia. Auzind ce au spus antevorbitorii mei, văzând și cuprinsul monografiei, mă duc cu gândul la faptul că vorbele vin și se duc dar faptele rămân. Nu avem cum să ne clădim viitorul dacă nu știm rădăcinile noastre. Despre domnul comandor Moșneagu nu vreau să vorbesc deoarece cărțile domniei sale vorbesc. Mă gândesc la domnul primar, care este artizanul acestei activități. Cât este de gospodar, dumneavoastră știți foarte bine, dar nu putea începe mai bine această activitate decât cu sfințirea Troiței din satul Bărăști-Nemțeni. Domnul primar a adus lângă el oameni de valoare, a intrat în proiecte deosebite și a realizat lucruri deosebite, fără a-i fi teamă că va fi pus în umbră iar faptul că dumneavoastră ați stat aici, până la această oră, spune multe. Este nevoie de exemple de bune practici și este nevoie să se vadă că acesta este neamul românesc”, a transmis vizibil emoționat generalul de brigadă Ion Burlui.

  În numele asociației „Cultul Eroilor Regina Maria”, pe care o conduce, acesta a acordat două diplome în semn de apreciere pentru aportul adus în cinstirea eroilor neamului și a comunei Boroaia, comandorului Marian Moșneagu și primarului Vasile Berariu.

  Mulți dintre cei prezenți au recunoscut că nu știau că Boroaia a dat, de-a lungul timpului, atât de multe valori, pe plan național, personalități care s-au mândrit și se mândresc că sunt din Boroaia.

  „În mod obișnuit mă adresez iubiți credincioși, astăzi, vă spun, fraților. Mi s-a umplut inima în această după-amiază, de mulțumire, de mândrie bună, binecuvântată, pentru că astăzi am văzut fapte de mare preț pentru comuna noastră. Am văzut că în Boroaia au crescut oameni de cinste. Boroaia a luat naștere plecând de la credința în Dumnezeu, credința i-a făcut pe strămoșii noștri să treacă munții, unitatea i-a făcut să reziste, pe aceste locuri iar onoarea i-a făcut să dorească atât de frumos, pentru că nimic nu poate să rodească frumos dacă nu există o tulpină solidă”, a subliniat Ciprian Meștereanu, preotul paroh al comunei Boroaia.

  Preotul Constantin Oprea, reprezentant al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a transmis mesajul Înalt Preasfințitului Părinte Calinic, subliniind că ceea ce face edilul Vasile Berariu la Boroaia, se vede și la Arhiepiscopie iar faptele sale merită tot respectul și recunoștința tuturor.

  „Sunt aici în calitate de delegat al Înalt Preafericitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Mă bucur să vin în această localitate, prin care deseori trec, fiind înfiat în Bucovina de aproximativ opt ani, la aceste evenimente dedicate Zilelor comunei. Nu cred că întâmplător, ci din grija lui Dumnezeu, a fost ca Zilele comunei să fie într-o zi de praznic împărătesc, o zi de bucurie și de pace. Vreau să vă spun domnule primar că aveți o activitate frumoasă, apreciată de Arhiepiscopie. Țin să felicit pe autorul acestei monografii «Comuna Boroaia și perpetua sa înălțare», domnul doctor comandor Marian Moșneagu care nu a dorit a pune în umbră vechile monografii ci a completa și a le actualiza. De multe ori, în iureșul în care trăim, uităm de înaintașii noștri și nu trebuie să uităm. Ca o urare și un îndemn, să o țineți tot așa”, a transmis preotul Constantin Oprea.

  Reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a înmânat primarului Vasile Berariu, Ordinul Mușatinii din partea instituției pe care o reprezintă.

  „Noi, Calinic, prin harul lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, investit fiind de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu responsabilitate episcopală în ținutul Sucevei, conferim cu părintească dragoste Ordinul Mușatinii, domnului inginer Vasile Berariu, ca celui care se străduiește în slujirea semenilor cu demnitatea de primar al comunei Boroaia”, a fost mesajul Înalt Preasfințitului Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. 

  „Certitudinea vocii mele cu siguranță se va auzi în înaltele coline ale Sucevei prin garantarea Bisericii, Credinței și bunului mers al acestei comunități”, a dat asigurări primarul Vasile Berariu.

  Parlamentul României a fost reprezentat la acest eveniment cultural deosebit, de senatorul PSD de Suceava, Ioan Stan.

  „Vreau să vă mulțumesc din tot sufletul că m-ați invitat și astăzi. Despre domnul primar nu o să vă spun pentru că știți dumneavoastră mai bine ce a făcut dar pot spune că sunt mândru că am avut inspirația în 2004, când eram șef de zonă, să am încredere că domnul primar, candidat pe atunci, va fi un primar bun. Despre eroul zilei de astăzi, domnul Marian Moșneagu, pot spune că astăzi mi-am îmbogățit cunoștințele despre comuna Boroaia. Să mergeți la peste 60 de conferințe pe plan național și internațional, să aveți peste 600 de articole, nu este lucru puțin”, a declarat Ioan Stan, senator al României.

  Direcția Județeană pentru Cultură a fost reprezentată de directorul instituției, Alexandru Antoniu Flandorfer, care s-a declarat impresionat de organizarea impecabilă a evenimentului de la Boroaia, putând fi considerat un model de bune practici în ceea ce privește organizarea unui eveniment cultural. 

  Faptul că această comună a dat oameni de seamă, nu poate fi contestat de nimeni, mai ales după lansarea monografiei „Comuna Boroaia și perpetua sa înălțare”, carte document care aduce dovezi clare, cititorilor.

  „Atunci când amintesc de Boroaia, amintesc de un ținut istoric întemeiat încă de la 1400. Credința față de Dumnezeu este una dintre cele mai bune trăiri ale cetățenilor din această localitate. Biserica, cimitirul din satul Boroaia declarat monument istoric este adăpostul sufletelor oamenilor care s-au născut și au crescut în sufletul satului. Pe parcursul anilor, în comuna Boroaia s-au format personalități însemnate, mari ofițeri ai Armatei Române care au slujit patria, cu trupul și cu sufletul. Un astfel de exemplu este domnul comandor în rezervă Marian Moșneagu, doctor în istorie, scriitor a fost și este o personalitate marcantă. Doresc să îmi exprim recunoștința pentru devotamentul pus în slujba Forțelor Navale și în slujba Armatei Române și să-i felicit pe cei care au contribuit la organizarea acestui frumos eveniment, prin sfințirea Troiței în semn de mulțumire lui Dumnezeu și prin lansarea monografiei «Comuna Boroaia și perpetua sa înălțare»”, a precizat contraamiralul de flotilă Ion Condur.

  Acesta a avut doar cuvinte de laudă la adresa istoricului Marian Moșneagu.

  „Îmi aduc aminte că în preajma anilor 70-80, o mână de tineri din Boroaia părăseau Boroaia pentru a-și încerca norocul în bătrâna Dobroge, la marea cea mare. Domnul comandor Marian Moșneagu a făcut parte din prima șarjă, îmbrăcând  în 1976, împreună cu colegul lui Ion Năstase, frumoasa haină de marinar, la prestigiosul Liceu de Marină «Alexandru Ioan Cuza»”, a rememorat cu nostalgie acele vremuri, fostul coleg de breaslă, Ion Condur, contraamiral de flotilă.

  În semn de recunoștință și aleasă prețuire pentru activitatea depusă, Consiliul Local al comunei Boroaia, prin primarul Vasile Berariu, i-a acordat comandorului Marian Moșneagu, titlul de cetățean de onoare.

  „Nu voi mai da citire biografiei domnului comandor Marian Moșneagu,  s-au spus multe despre domnia sa, se vor mai spune multe, voi trece direct la fapte. Domnule comandor, am deosebita onoare, prin Hotărârea Consiliului Local Boroaia nr. 23 din 25.05.2022, deci de un an așteptăm, se conferă domnului comandor, doctor Marian Moșneagu, pentru prestigioasa activitate profesională precum și pentru contribuția la promovarea tradițiilor, culturii și spiritualității comunei Boroaia, titlul de cetățean de onoare al comunei Boroaia, județul Suceava”, a declarat edilul comunei Boroaia, Vasile Berariu.

  Evenimentele au continuat și în cursul zilei de joi, la Boroaia, fiind marcată Ziua Eroilor prin depunere de coroane de flori, iar după-amiază, cetățenii s-au putut bucura de un frumos spectacol folcloric.

  Articole recente

  Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello Euro Fratello

  Related articles