Ziua Eroilor a fost sărbătorită cu mare fast în comuna Dolhești, printr-o serie de manifestări organizate în centrul comunei, mai exact lângă Monumentul Eroilor ridicat lângă Biserica ctitorită de hatmanul Șendrea.
Evenimentul a debutat în jurul orelor 11.00 cu o slujbă de comemorare a eroilor din această zonă și din toată țara. Alături de veterani de război și cadre militare, la aceste manifestări pline de încărcătură istorică, au participat localnici de toate vârstele.
A urmat o depunere de coroane de flori, din partea Parlamentului României, reprezentat de senatorul de Suceava, Ioan Stan, din partea Instituției Prefectului, prin subprefectul Cristian Șologon, din partea Inspectoratului Școlar Județean, reprezentat de profesorul Gabriel Matei, inspector școlar general adjunct și din partea Primăriei și Consiliului Local Dolhești, prin edilul Cristinel Bărculescu.
„Eroii neamului au lăsat modele demne de urmat pentru tinerele generații, lăsând în urma lor o lecție a dăruirii de sine, pentru un ideal suprem, acela de a ne servi patria. Ne exprimăm astăzi, la ceas de mare sărbătoare, recunoștința față de militarii noștri căzuți la datorie în teatrele de operațiuni din afara granițelor țării, din Afganistan, Irak, Balcanii de Vest dar și în alte teatre de operațiuni. În această frumoasă și sfântă zi, mă bucur să avem lângă noi pe domnul senator Ioan Stan, care a ales să fie în mijlocul nostru. Vreau să îi mulțumesc pentru prezența dumnealui aici și pentru sprijinul pe care ni-l acordă în realizarea proiectelor de dezvoltare a comunei. Mă refer la faptul că în 2018, priveliștea din fața Monumentului Eroilor era alta. Astăzi vedem clădiri de școală reabilitate, clădirea Căminului Cultural proaspăt renovată, sala de sport nouă, pe care urmează să o inaugurăm în toamnă și multe alte proiecte pentru care vă mulțumim”, a transmis edilul comunei Dolhești, Cristinel Bărculescu.

Subprefectul județului, Cristian Șologon, a vorbit în fața celor prezenți despre iertare și aducere aminte, respect și prețuire pentru eroii neamului.
„Din 1920, prin decret regal, ziua Înălțării Domnului a fost stabilită ca ziua în care comemorăm eroii, cei care pentru un ideal, pentru o credință, au plecat la luptă și au plătit cu viața. Din punctul meu de vedere, eroi sunt și cei care s-au întors din această luptă învingători și au găsit acasă prăpădul lăsat de război și s-au apucat să ridice de la zero, această țară. Mă rog aici, în fața dumneavoastră, și vă rog să vă rugați cu mine, ca misiunea noastră să fie de a ne ridica la înălțimea acestor eroi și să ne rugăm pentru iertarea păcatelor lor și pentru mântuirea lor. Trăiască românii”, a urat cu emoție Cristian Șologon, subprefect al județului Suceava.

Manifestările de la Dolhești au continuat cu decernarea titlurilor de cetățeni de onoare ai comunei unor fii ai satului, cadre militare active sau în retragere, veterani din teatrele de război, oameni care fac cinste locurilor natale.
„Voi începe festivitatea de decernare a diplomelor de cetățeni de onoare cu domnul colonel Melinte Petrea, pentru merite deosebite în activitate. Lista continuă cu Hulup Neculai, tot din Dolheștii Mici, domnul Sudoc Petrică, doamna comandant Alina Lupu, domnul Melinte Gheorghe, domnul Stoleru Iulian, domnul Albu Radu, domnul Chirica Bogdan și mai avem pe domnul Postelnicu Viorel”, a anunțat în acest cadru festiv, edilul comunei Dolhești, Cristinel Bărculescu.
A urmat o defilare a Detașamentului de gardă, format din drapelul de luptă al ISU „Bucovina” Suceava, împreună cu un pluton de elevi de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, un pluton de elevi de la Școala de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni și un pluton de gradați de la Unitatea de Vânători de Munte din Vatra Dornei.
Sărbătoarea a continuat în comuna Dolhești cu un spectacol de muzică populară, așteptat de toată lumea.




















