More
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava Ritmic Suceava
    Ritmic Suceava

    FOTO „Laboratorul” de păduri de la Prisaca Dornei a produs în acest an peste 450.000 de puieți pentru împădurirea terenurilor din Frumosu, Vama și Vatra Moldoviței

    Pădurea oferă oamenilor tot ce au nevoie, de la posibilitatea de a-și reface sănătatea până la asigurarea unui trai mai bun. Lemnul a fost, este și va fi în permanență considerat aurul verde al României. Asta pentru că, știm cu toții, cât de important este să îl utilizăm la adevărata sa valoare, fie că este prelucrat și transformat în obiecte de artă care ne înfrumusețează viața de zi cu zi, fie că ne referim la lemnul de foc.

    Moldova, și implicit Bucovina, este recunoscută ca o zonă cu tradiție în prelucrarea lemnului, dar și pentru faptul că silvicultorii reușesc să conserve biodiversitatea, să respecte planul de management forestier pentru a reda sănătatea pădurilor. Curățirile sau lucrările de igienă, tăierile controlate, împăduririle terenurilor lăsate în paragină sunt doar o parte dintre activitățile importante pe care silvicultorii le fac cu responsabilitate.

    Ocolul Silvic Vama administrează peste 14.500 de hectare de fond forestier, proprietate de stat, de pe raza comunelor Frumosu, Vama și Vatra Moldoviței. Unul dintre cele mai importante obiective este de a crește suprafața împădurită a județului Suceava. Pentru îndeplinirea acestuia, un accent deosebit se pune pe Pepiniera de la Prisaca Dornei, care aparține de Ocolul Silvic Vama. Acolo se produc anual puieți care sunt replantați, pentru ca terenurile să prindă „viață” în permanență. Și în acest an din pepinieră au fost replantați aproape 450.000 de bucăți de puieți de molid și brad.

    „Este o muncă grea, dar foarte frumoasă. Noi creștem aici, în principal, puieți de molid și brad, care ulterior sunt replantați, în general, în pădurile administrate de Direcția Silvică Suceava. Creștem puieți în solarii, este un proces destul de migălos, dar angajații noștri o fac cu mare drag și sunt atenți la toate detaliile pentru ca puieții să ajungă la maturitate. Trebuie să le asigurăm umbră, un teren fertil, de aceea culturile se mută la diverse intervale de timp, exact ca la culturile agricole. Suntem în permanență cu ochii pe puieți, încă din prima clipă după ce sunt plantați și până când ajung în pădure. Avem instalații de irigat și respectăm ad litteram toți pașii ce trebuie urmați pentru ca toate culturile noastre de puieți să se transforme în veritabile păduri”, a declarat inginerul Gelu Puiu, șeful Ocolului Silvic Vama.

    Pepiniera Prisaca Dornei a apărut în evidențele județului Suceava din anul 1960. În urmă cu 62 de ani avea o suprafață de doar 2,8 hectare de teren, iar în prezent se întinde pe 7,86 de hectare. Pentru producerea puieților forestieri sunt utilizate 5,1 hectare de teren. Specialiștii au amenajat patru solarii cu o suprafață efectivă de producere a puieților forestieri de 540 de metri pătrați. De asemenea, în timp, pepiniera a fost dotată cu instalație de irigare. De-a lungul anilor de acolo au fost livrați atât pentru populație, cât și pentru ocoalele silvice puieți de molid, brad, fag, paltin de munte, larice și pin.

    „An de an implicăm în acțiunile noastre de plantare de arbori societatea civilă, de la elevi, profesori, până la voluntari. Pentru anul în curs, ne-am propus și am reușit să plantăm puieți din pepiniera proprie pe o suprafață de 75 de hectare. Prin grija specialiștilor și respectarea tuturor criteriilor impuse pentru ca plantele să prindă rădăcini <<sănătoase>> sperăm ca munca noastră să fie încununată cu succes”, a explicat inginerul Gelu Puiu.

    Acesta a arătat că populația folosește din ce în ce mai mult lemnul pentru încălzirea locuințelor, în condițiile în care gazul metan și curentul electric s-au scumpit extrem de mult.

    „Lemnul de foc este din ce în ce mai cerut se societatea civilă, fiind cea mai ieftină resursă de încălzire a locuințelor. Asta pentru că, în momentul de față, multe gospodării nu sunt racordate la gaze naturale și nici nu au alte alternative prietenoase cu mediul care să le asigure căldura în sezonul rece. În acest an, am reușit să punem la dispoziția celor interesați peste 5.800 mc de lemn de foc, onorând astfel peste 65% din solicitări”, a mai arătat Gelu Puiu.

    Ocolul Silvic Vama oferă posibilitatea elevilor să își desfășoare stagiul de pregătire practică alături de personalul instituției. Așa se face că de-a lungul anilor, la această instituție s-au format foarte mulți tineri. În acest an, 48 de elevi de la Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc au învățat de la cei mai buni specialiști secretele acestui domeniu atât de vast, uneori criticat, însă deseori apreciat și lăudat la nivel național, dar și internațional de toate țările Uniunii Europene.

    Articole recente

    Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Usi Interior/Exterior si Scari Suceava Euro Fratello

    Related articles